24. února 2018 • 04:40

Mezi elitou. Tři postupy do osmifinále EL má jen Zenit, Basilej a Plzeň!

Autor: kah
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Postup do osmifinále Evropské ligy není pro plzeňskou Viktorii novinka. Od sezony 2012/2013 se jí to povedlo už potřetí. A právě v tom je výjimečná, protože něco podobného dokázaly – když nepočítáme kluby z Top 5 lig – jen tři mužstva.



Nejprve to bylo šokující vyřazení italské Neapole, konkrétně v sezoně 2012/2013. O rok později se mezi poslední šestnáctku dostala Plzeň znovu, tentokrát pod vedením Dušana Uhrina mladšího, který v zimní pauze nahradil Pavla Vrbu, jenž dovedl Viktorii do jarní fáze. Západočeský klub dokázal vyřadit Šachtar Doněck.

O další zápis se David Limberský a spol. postarali sebevědomým a zkušeným výkonem ve čtvrtek proti bělehradskému Partizanu (2:0). Díky tomu se Viktoria ocitla mezi poslední šestnáctkou potřetí. Ačkoliv samozřejmě nejde o Champions League ale „jen“ o Evropskou ligu, přesto je to výjimečné číslo.

Pokud totiž vynecháme kluby z nejlepších pěti soutěží, tak něco podobného dokázaly za posledních šest sezon jen Zenit Petrohrad a FC Basilej, což jsou týmy pracující s mnohem vyššími rozpočty. To platí především pro bohatý ruský klub. Trojnásobnou účastí ve této fázi Evropské ligy se za zmiňované období nemohou pochlubit ani celky jako Benfica Lisabon, Fenerbahce, Besiktas či Dynamo Kyjev.

Jestliže by byli do výčtu zahrnuti i zástupci Top 5 soutěží, rozroste se tříčlenná skupina na sedm: konkrétně o Lazio Řím, Tottenham Hotspur, FC Sevilla a Olympique Lyon.

Naopak v případě vynechání Ruska - vzhledem k nesrovnatelnému finančnímu zázemí - je Viktoria jediným celkem střední a východní Evropy, kterému se to povedlo. Průnik do osmifinále tím pádem získává ještě na vyšší hodnotě.

„Cením si všech postupů, které se nám v Plzni povedly. Je to pro nás obrovský úspěch, dostat se mezi posledních šestnáct mančaftů v Evropské lize. Jsem také rád kvůli celému českému fotbalu,“ prohlásil bezprostředně po utkání trenér Pavel Vrba.

Před Viktorií nyní stojí další výzva, poprvé proniknout mezi osmičku nejlepších a napodobit senzační tažení pražské Sparty v ročníku 2015/2016. Páteční los ji přisoudil lisabonský Sporting. Zápasy se hrají 8. a 15 března.

Krmenčík: Nic nekončí, teď bych si přál nějaký tým z Londýna
Video se připravuje ...

Čermák: Je to velký úspěch, já jsem ještě takový postup nezažil
Video se připravuje ...

Vrba: Postup je důležitý pro nás i pro český fotbal kvůli koeficientu
Video se připravuje ...

Chcete mít přehled o všem důležitém, co se děje v Plzni? Zde sledujte všechny zprávy a zajímavosti ze svého oblíbeného klubu >>

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud