8. března 2024 • 11:25

V Římě na nože jako Slavia. Brighton volal o pomoc, urážky i na královnu

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
Olomouc - Sparta: Krejčího hlavička jako kulka za Stoppenova záda, 0:2!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ne všem anglickým týmům se ve čtvrtek v Evropské lize dařilo tak jako Liverpoolu na Letné. West Ham prohrál ve Freiburgu a Brighton si odváží beznadějnou prohru 0:4 z Říma. A porážka není pro Jihoangličany to nejhorší, jeho fanoušci si ve věčném městě užili svoje a chvílemi šlo o zdraví. Klub ještě během zápasu vyzval UEFA a italskou policii k akci.



Marseille, Amsterdam, Atény... A teď Řím. Pokud jde o atraktivitu soupeřů, Brighton si svou první účast v evropských pohárech ve více než stodvacetileté historii klubu parádně užívá. Na výjezdy ho provází stovky a tisíce fanoušků. Ten poslední je zavedl do Věčného města a Seagulls poznali, že být hostem na olympijském stadionu (ani v jeho okolí) není legrace.

„Víme o lahvích, mincích a zapalovačích, které létají z domácích sektorů na fanoušky Brightonu. Ohlásili jsme to italské policii a UEFA a zažádali o okamžitý zásah,“ oznámil Brighton už po prvním poločase zápasu.

Problémy ale byly už dlouho před výkopem, dva Angličané dokonce byli ve středu večer po opuštění jednoho z římských barů přepadeni a pobodáni. Oba nakonec na zápas dorazili, byť jeden o berlích a s deseti stehy.

Co to jen českým fanouškům připomíná... Ano, podzimní výjezd Slavie. Scénář je velmi podobný včetně bodných zranění a házení předmětů na hosty. Pražský klub si následně během vyšetřování stěžoval, že organizace ze strany italského klubu i bezpečnostních složek byla zanedbaná a nezvládnutá. Výsledek? Slavia dostala za chování svých fanoušků od UEFA pokutu 20 tisíc euro (přibližně půl milionu korun), domácí 50 tisíc.

Proti Angličanům překročili Italové ještě jednu červenou linii. Královská rodina se neuráží a když fanoušci AS vyvěsili během zápasu transparent přímo spojující předloni zesnulou královnu Alžbětu se sexuálními praktikami, vyvolali v Anglii další pohoršení. „Odporný transparent,“ napsal Daily Mail k notně zcenzurované fotografii.

Nicméně na hřišti probíhal zápas jednoznačně. AS Řím poletí k odvetě do Východního Sussexu s pohodlným náskokem 4:0 v kapse. Na příliš srdečné přivítání se ale těšit nemůže.  

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud