18. září 2008 • 02:00

Sparťané chtějí stavět na Brnu

Autor: Robert Neumann
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bránu Ligy mistrů neotevřeli, cíl číslo jedna sparťané nesplnili. Nyní stojí před nouzovou variantou - postoupit do skupiny Poháru UEFA a tím „zachránit“ sezónu. Dnes v Záhřebu rozehrají úvodní bitvu 1. kola s místním Dinamem.



„Jde o hodně, chceme zůstat v pohárech dál. Už bysme asi měli udělat nějakou větší díru v Evropě,“ prohlásil obránce Petr Voříšek, který povede letenský tým do dnešního duelu v roli kapitána. Páska mu připadla po zraněném Patriku Bergerovi.

K tomu, aby Pražané zůstali v pohárech, musejí nejdřív přejít přes Dinamo. Chorvaté ale budí respekt, v domácí soutěži jsou téměř nepřemožitelní. První body ztratili až o víkendu, kdy v rámci 7. kola remizovali v derby s NH Záhřeb.

Je to jako Liga mistrů, tvrdí Kisel

Jejich hlavní zbraní je ofenzivní fáze, kde disponují kreativními hráči, jakým je například záložník Morales, střeleckou formu chytil v poslední době zkušený útočník Balabán.

Jaký recept na jejich eliminaci Sparta zvolí? „Musíme být vždy perfektně zformováni a nenechat jim moc prostoru pro jejich kombinace,“ uvedl na včerejší tiskové konferenci v Záhřebu Vítězslav Lavička, na kterého se po dopoledním příletu vrhlo několik televizních štábů. Podle kouče ale nepřijeli sparťané s defenzivní taktikou. „Chceme být odvážní, nechceme jen bránit. To rozhodně není náš záměr.“

V zápase se musí Pražané obejít bez několika opor. Kromě Bergera nemůžou nastoupit vykartovaní Kušnír, Kučera a Kladrubský, na marodku přibyl nově útočník Holenda, jenž má problémy s kolenem.

Téměř se stejným handicapem se však v posledním ligovém utkání v Brně (2:0) vypořádali výtečně. „Tam jsme si něco ověřili a vyzkoušeli, pocity, co se týče způsobu hry, jsou pozitivní. Evropská úroveň je samozřejmě trošku odlišná od české ligy, ale předpoklad, že by to mohlo fungovat, jsme si vytvořili dobrý. Proti Dinamu na tom chceme stavět,“ pověděl Lavička.

Základní sestava v Záhřebu by se od té brněnské měla lišit jen na jednom místě. Kladrubského zřejmě nahradí ofenzivně laděný Vacek. „Uvidíme, nechci předbíhat. Proti Dinamu to bude těžký zápas, ale věřím, že když uhrajeme remízu, postoupíme,“ sdělil Vacek.

Přemýšlí Lavička i nad dalšími změnami? „Máme variantu, v tuto chvíli ale jasnější závěr nechci vyvozovat,“ nebyl konkrétní kouč. Jeho tým si včera večer osahal trávník na stadionu Maksimir, absolvoval zhruba hodinový trénink. Před osmi dny na něm „rozprášili“ Angličané čtyřmi góly Chorvaty.

Napodobí sparťané Albion alespoň částečně?

Předpokládané sestavy:

Dinamo: Butina - Mikič, Drpič, Biščan, Ibanez - Vrdoljak, Chago (Badelj), Sammir, Morales - Mandžukič, Balaban.
Sparta: Kozáčik - Kúdela, Voříšek, Řepka, Had - Vacek, Hušek - Kulič, Kisel, Matušovič - Slepička.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud