18. září 2008 • 23:59

Češi stříleli v Poháru UEFA

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zatímco všechny tři české kluby vyšly v úvodním utkání 1. kola Poháru UEFA gólově naprázdno, tuzemští legionáři nazuli střelecké kopačky.



Dvěma brankami se po svém nedávném příchodu do Galatasaraye Istanbul blýskl útočník Milan Baroš, který přispěl k výhře tureckého celku na hřišti švýcarské Bellinzony.

Výsledky 1. kola Poháru UEFA najdete ZDE>>>

Své týmy nasměrovali k vítězství i záložník Libor Sionko z FC Kodaň a bek Marek Jankulovski z AC Milán. Trefil se také středopolař Tomáš Jirsák, ale jeho Wisla Krakov prohrála na trávníku Tottenhamu.

Nejvíce dnes zazářil Baroš. Reprezentační střelec nastoupil poprvé v základní sestavě Galatasaraye a hned se stal klíčovou postavou utkání. V divokém zápase nejprve v 52. minutě vyrovnal na 2:2 a devět minut před koncem poslal istanbulský celek do vedení. To již hráli domácí o deseti, přesto ještě stačili srovnat, jenže v páté minutě nastavení rozhodl o vítězi hostující Lincoln.

Ve stejném čase prožil gólovou radost i Sionko. Jeho Kodaň sice ztratila ve druhé minutě nastaveného času cenné vedení na půdě FK Moskva, ale český středopolař, který přišel na trávník až v 70. minutě, posunul za další tři minuty misky vah definitivně na dánskou stranu.

Vítěznou branku zaznamenal dorážkou Ailtonovy střely, která mířila do tyče. V hostujícím dresu odehrál celé utkání zadák Zdeněk Pospěch, za domácí naopak nenastoupili Roman Hubník ani zraněný Tomáš Čížek.

Svůj celek nasměroval k triumfu také další reprezentant Marek Jankulovski. Nejlepší český fotbalista roku 2007 potvrdil, že má v poslední době střeleckou formu, trefil se přesně po měsíci od svého gólu v přípravném duelu proti Juventusu.

Dnes přišla jeho velká chvíle v nastaveném čase první půle, kdy doklepl Seedorfovu střelu, vyraženou hostujícím brankářem Leonim. AC nakonec vyhrál 3:1.

Mezi střelce se zapsal i Jirsák a jeho Wisla Krakov jen těsně prohrála 1:2 na hřišti londýnského Tottenhamu. Pro anglický celek, který prožívá nejhorší start do ligového ročníku za posledních 34 let, to byla první výhra v sezoně.

Z úspěšného výsledku se mohli radovat také další čeští legionáři. Záložník Jan Šimák už z lavičky sledoval obrat Stuttgartu na hřišti Černo More Varna, bek Tomáš Zápotočný a jeho jmenovanec Sivok asistovali u výhry Besiktase Istanbul.

Naopak mladíci Jan Šimůnek z Wolfsburgu a Luboš Kalouda z CSKA Moskva jsou po zranění a vítězství svých týmů sledovali na dálku.

Pořádně hořký zápas prožil kapitán Hamburku David Jarolím, který si musel vytrpět bezbrankovou domácí remízu s podceňovanou rumunskou Unireou Urziceni.

Nerozhodným výsledkem musela vzít zavděk také česká kolonie v Žilině v čele s trenérem Pavlem Vrbou. Na hřiště se dostal jen Benjamin Vomáčka, bek Ondřej Šourek zůstal na lavičce a Emil Rilke si odpykával karetní trest. V barvách hostů z Levski Sofia nechyběl David Bystroň.

Drtivý výprask 0:4 musela v portugalské Braze překousnout slovenská Petržalka a spolu s ní i trio Čechů Aleš Urbánek, Zbyněk Pospěch a střídající Pavel Hašek. Zadák Radek Dosoudil nebyl ani na lavičce.

Nedařilo se ani kouči Temešváru Dušanu Uhrinovi mladšímu a jeho útočníkovi Lukáši Magerovi a prohru museli přetrpět i záložníci Karel Piták s Patrikem Ježkem, kteří však do utkání svého Salcburku na hřišti favorizované Sevilly nezasáhli.

Naopak velmi nadějný výsledek vybojoval nizozemský Heerenveen s Čechem Michalem Švecem v základní sestavě. Hosté sice prohrávali v portugalském Setúbalu od 67. minuty, ale v samém závěru srovnal střídající Elyounoussi. Bek Milan Kopic zůstal jen na střídačce.
Odvety se hrají za čtrnáct dní.

Češi v akci:

Odehráli celý zápas:
Milan Baroš (Galatasaray Istanbul), dal 2 góly
Michal Švec (Heerenveen)
Benjamín Vomáčka (Žilina)
David Bystroň (Levski Sofia)
Tomáš Zápotočný (Besiktas Istanbul)
Jarolím (Hamburk)
Jiránek (Spartak Moskva)
Zdeněk Pospěch (FC Kodaň)
Libor Sionko (FC Kodaň), dal gól
Radoslav Kováč (Spartak Moskva)
Lukáš Magera (Temešvár)
Tomáš Sivok (Besiktas Istanbul)

Odehráli část hrací doby:
Zbyněk Pospěch (Artmedia), 82 minut
Jan Šimák (Stuttgart), 45 minut
Aleš Urbánek (Artmedia), 28 minut
Tomáš Jirsák (Wisla Krakov), dal gól, 61 minut
Pavel Hašek (Artmedia), 51 minut
Marek Jankulovski (AC Milán), dal gól, 75 minut.

Výsledky Poháru UEFA jsme sledovali na zive.deniksport.cz >>>

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud