1. října 2008 • 17:16

Spartu čeká klíčová bitva

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Druhý klíčový okamžik sezony mají před sebou fotbalisté Sparty Praha. Ten první na konci srpna v boji o Ligu mistrů nezvládli, ve čtvrtek je čeká boj o setrvání v evropských pohárech.



Klíčový souboj ale přišel v nejméně vhodnou chvíli - po ligovém kolapsu v Liberci sparťany nehřeje ani výhoda v podobě bezbrankové remízy, kterou si přivezli z úvodního zápasu prvního kola Poháru UEFA na půdě Dinama Záhřeb.

Sparta stojí před pohárovou propastí, ale sezonu přitom nezačala špatně. Až do neděle byla v čele ligy, inkasovala nejméně branek, měla dostatek sebevědomí, které jí nevzal ani dvojzápas s Panathinaikosem, protože v kvalifikaci o Ligu mistrů nebyla v roli favorita.

Jenže po několika týdnech je všechno jinak a Sparta připomíná svým klopýtáním sama sebe z minulých ročníků - také tehdy jí uprostřed podzimu začal docházet dech.

Na Letné jsou si vědomi, že se dostali do svízelné situace. Po tříbrankovém výprasku odjížděli z Liberce hodně psychicky nalomení a trenér Vítězslav Lavička ještě netušil, jaké udělá změny v sestavě.

Otazníků přitom má více než kdy jindy: zda se vrátí k rozestavení s dvěma defenzivními záložníky, jestli pošle do hry tvůrce hry Vacka, zda dostane šanci Wilfried a především jak vyřeší složení obrany, protože Kučera se mnohým zdá být na dně.

Odpověď na to nedal ani dnešek, Lavička o sestavě nemluvil. Na výběr má stejný kádr jako v Liberci, zraněn je nadále Berger. Podle letenského kouče jsou postupové šance obou klubů naprosto vyrovnané. "Stojí proti nám kvalitní soupeř.

Přesto věřím, že celou situaci zvládneme, ačkoliv se nám aktuálně zrovna nedaří. Navíc nemám pocit, že by tým byl nějak skleslý - porážku jsme si už vyříkali, od dnešního rána se plně koncentrujeme na Dinamo," uvedl Lavička na tiskové konferenci.

Vrátil se i k incidentu během zpáteční cesty z Liberce, kdy na týmový autobus několik fanoušků házelo lahve. "Vážíme si všech slušných fanoušků a věříme, že najdou cestu na stadion. Samozřejmě to nebylo příjemné, ale něco podobného jsem už v minulosti zažil," uvedl Lavička.

Neprozradil, co si s hráči řekli v úterý v kabině. Obránce Tomáš Řepka měl podle zákulisních informací poměrně zásadní proslov. "Byla to otevřená slova, ale to ven nepatří," řekl trenér.

I hráči tvrdí, že pondělní liberecká facka už je zažehnána, a že mají velkou motivaci první ligovou prohru okamžitě nahradit oslavou postupu. "Již jsme se vzpamatovali, tohle je zcela jiná výzva a my se s ní musíme poprat.

Šance jsou sice vyrovnané, ale věřím, že se budeme radovat," prohlásil Karol Kisel, podle kterého je třeba hlavně začít střílet góly.

Návrat k náročné práci v defenzivě se dá očekávat takřka s jistotou, protože se na Letné osvědčil. Po nevyzpytatelném výsledku v Záhřebu bude klíčové udržet čisté konto a věřit v probuzení střelců, kteří mlčí už 367 minut, tedy více než šest hodin.

Ovšem tentokrát se sparťané potkají s podobně "postiženým" protivníkem. Od začátku souboje s Dinamem Záhřeb se ve všech pádech skloňovalo, že jde o téměř identické soupeře co se týče popularity, současného postavení ve své zemi i ambicí. Teď k tomu přibyly i statistické pohledy: Dinamo nevstřelilo gól 304 minut a na vítězství čeká ještě o dva týdny déle než Pražané. Naposledy svěřenci trenéra Branka Ivankoviče vyhráli 31. srpna, od té doby jen paběrkují.

Není divu, že na rozdíl od Letné se mluví v Chorvatsku nahlas o tom, že případný neúspěch v Praze může kouče stát místo. Ten přesto neztrácel před cestou do Prahy optimismus. "V prvním utkání se ukázalo, že rozhodně nejsme slabším týmem, a výsledek 0:0 je pro odvetu poměrně nadějný," tvrdil Ivankovič.

Pondělní výsledek z Liberce byl považován v Chorvatsku za velké překvapení, ale Ivankovič upozorňoval, že skóre příliš neodpovídalo průběhu utkání. "Sparta měla několik šancí, jen se jí je nepodařilo proměnit," mínil kouč, jenž po sobotní porážce v Belupu odvezl tým na netradiční třídenní soustředění ve slovinském Mariboru, které prý hráče dostatečně nabilo. Dvoudenní odpočinek navíc proti Spartě však podle něj nebude hrát rozhodující roli.

Sparta se snažila udělat všechno pro to, aby dorazilo hodně diváků a tým v důležitém zápase podpořili. I proto prvních pět tisíc majitelů vstupenek dostalo k lístku jako dárek klubovou šálu, očekává se návštěva mezi deseti a dvanácti tisícovkami fanoušků. Na 700 jich dorazí údajně z Chorvatska, kde tamní hooligans napadli před prvním zápasem část sparťanské výpravy.

Zápas začne ve 20:15, přímý přenos vysílá program ČT4. Jako hlavní bude rozhodovat portugalský sudí Duarte Nuňo Pereira Gomes, asistenty jsou jeho krajané Joai Ferreira a Alfredo Augusto Fernandes Braga.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud