17. září 2009 • 09:34

Baroše čeká v Aténách peklo

Autor: Sport
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po Lize mistrů odstartuje dnes i hlavní soutěž nástupce Poháru UEFA - Evropská liga, v níž se rovněž hraje ve čtyřčlenných skupinách systémem doma venku o dvě postupová místa.



Vedle Sparty a Slavie se o postup ucházejí i týmy 22 českých fotbalistů, z nichž 16 může nastoupit hned v prvních zápasech. Mezi nimi i Milan Baroš, který má šanci potvrdit střeleckou formu ve šlágru mezi Panathinaikosem Atény a svým Galatasarayem Istanbul.

Na stadionu v Aténách se očekává pekelná atmosféra, neboť oba týmy mají pověstné radikální fanoušky. Atmosféru navíc přiživí dlouhodobé politické spory regionálních rivalů, i proto budou v pohotovosti bezpečnostní složky.
Zvýšenou obezřetnost by však měla vyhlásit především obrana Panathinaikosu.

Galatasaray totiž přijede ve vynikající formě. Z 11 soutěžních zápasů v sezoně jen dvakrát remizoval a celkem nastřílel 35 branek, což je v průměru více než tři góly na zápas. Velkou zásluhu na tom má Baroš, který si udržel střeleckou formu z minulé sezony a v deseti duelech za Galatasaray nastřílel sedm branek (3 v předkolech Evropské ligy a 4 v turecké lize). Dalších pět branek dal během dvou zápasů české reprezentace.

Český útočník slaví svojí branku.Foto ČTK

„Víme, že je soupeř ve formě, ale to nic nemění na tom, že doma je naší povinností vyhrát,“ uvedl trenér Panathinaikosu Henk Ten Cate. „Nemůžeme se soupeře zaleknout, protože naším cílem je vyhrát celou Evropskou ligu. Proto si musíme poradit i s Galatasarayem,“ dodal.

Ve „slávistické“ skupině B zavítá španělský favorit Valencie do Lille, kde bude oslabená o levé záložníky Davida Silvu a Vicenteho, kteří s týmem k zápasu neodcestovali. Především Silva měl přitom velmi dobrou formu a je po kanonýru Villovi druhým nejlepším střelcem klubu.

„Nejsem stoprocentně v pořádku, proto to nebudeme riskovat. Kluci to ale zvládnou i beze mě. Náš jediný cíl je postoupit, proto chceme vozit body i ze hřišť soupeře,“ uvedl Silva na klubovém webu.

Ve skupině K, kde hraje Sparta, přivítá rumunská Kluž tým FC Kodaň. Za dánského mistra mohou nastoupit oba čeští reprezentanti Libor Sionko i Zdeněk Pospěch. Dánové si chtějí vylepšit reputaci z ligy, kde jim patří až šestá příčka. Stejně je na tom Kluž v rumunské soutěži.

Milan Baroš vede tabulku střelců turecké ligyFoto ČTK


Hned čtveřice Čechů Michal Papadopulos, Michal Švec, Martin Lejsal a Milan Kopic může hrát za Heerenveen, který doma přivítá Sporting Lisabon. Hamburk s Davidem Rozehnalem a Davidem Jarolímem nastoupí na hřišti Rapidu Vídeň.

V základních sestavách by neměli chybět ani brankář Jaroslav Drobný z Herty Berlín, Tomáš Jun s Petrem Voříškem v dresu Austrie Vídeň a Tomáš Hübschman ze Šachtaru Doněck. Poslední vítěz Poháru UEFA začne na hřišti FC Bruggy.

Mohlo by dojít i na český souboj, pokud za Dinamo Záhřeb nastoupí útočník Miroslav Slepička a v obraně Anderlechtu Brusel Ondřej Mazuch. Hostům z Belgie budou jistě chybět zranění brankář Daniel Zítka a záložník Jan Polák. Ze zdravotních či výkonnostních důvodů do čtvrtečních bojů nezasáhnou ani Karel Piták a Patrik Ježek ze Salcburku, Milan Mišůn z Celtiku a Miroslav Štěpánek z Hamburku.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud