Radek Špryňar
15. září 2022 • 20:52

Slavia – Ballkani 3:2. Divoká půle. Hosté dvakrát vedli, rozhodl Masopust

Vstoupit do diskuse
55
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

V divokých osmnácti minutách první půle, kdy v Edenu bylo slovo obrana považováno za poněkud sprosté, se rozhodlo. Slavia v krátkém úseku hry nasázela tři góly, Ballkani dva. Víc se nestalo. Vyhrála 3:2. Červenobílí berou povinné tři body do tabulky základní skupiny Konferenční ligy. Nigerijský bourák Peter Olayinka jednou skóroval a stal se historicky nejlepších střelcem klubu v evropských pohárech. V neděli už dojde na očekávaný střet s Plzní. „Všichni víme, jak to bude náročné. O to větší je to výzva,“ konstatoval Jindřich Trpišovský.



Dvakrát propadli do deprese. Prohrávali 0:1 a 1:2. S nepříjemným stavem pokaždé bleskurychle zatočili. A když Lukáš Masopust čtyři minuty před koncem první půle napálil do sítě střelu, která změnila skóre na 3:2 pro domácího favorita, těžko by někdo řekl, že šlo o poslední gólový kousek zápasu. Po pauze sešívání pojistku nepřidali, i proto zápas zdaleka nekontrovali. Až ve čtyřiaosmdesáté minutě po vyloučení Armenda Thaciho si mohli oddechnout. Uzmuli vítězství. Mají tři body v tabulce a můžou se soustředit na nedělní válku v Doosan Aréně.

„Nedokázali jsme kontrolovat mezihru, aby to pro nás bylo bezpečné. V některých momentech jsme byli naopak nebezpeční sami sobě,“ neschovával se trenér vítězů Jindřich Trpišovský. „Tři body jsou ale důležité. Při minulých postupech ze skupiny jsme vždycky položili základ vítězstvím v prvním domácím duelu. I když to mělo vady a mouchy, tak jsme zápas dvakrát otočili a zvládli ho.“

Slavia zjistila, že Ballkani nejsou Pardubice, Teplice ani České Budějovice. A spousta dalších českých klubů. Kosované přijeli do Prahy útočit a domácí jim k tomu nabídli moře prostoru. Ukázalo se, jak moc chybí v takových zápasech Tomáš Holeš. Kapitán týmu je s bolístkou v oblasti kotníku přikurtovaný na marodce. Vrátí se nejdřív po reprezentační pauze. Jeho roli zaujal na pozici šestky Christ Tiéhi, koučem chválený po masakru Českých Budějovic (6:1).

Jenže právě on nezvládl (a nebyl sám) utěsnit mezery ve středu pole. Hlavně v prvním poločase se často nechával strhnout ofenzivními manévry Slavie a příliš riskoval. Vysouval se až moc, po ztrátě míče se nestíhal vracet. Vznikala panika a chaos. Podobně jako pře týdnem na hřišti tureckého Sivassporu.

Známkování výkonů hráčů Slavie čtěte ZDE>>>

Francouz si navíc nešikovně počínal před trefou Meritona Korenicy na 1:2. Od gólmana Aleše Mandouse dostal přihrávku, jenže než zpracoval balon a otočil se s ním, o kouli přišel a bylo zle. Je těžko představitelné, že by se takového hrubého omylu v nebezpečné zóně dopustil Holeš… Z druhé strany Tiéhi rozjížděl spoustu akcí, měl na mužstvo vliv, ovšem jeho primární úkoly jsou zcela jiné.

„Nechci říct, že je nadlidský úkol nahradit Tomáše, nejen po herní stránce, ale i z hlediska mentálního výkonu. Pro Christa je to prostě strašně složité, je tady krátce. Navíc po něm chceme, aby byl součástí týmu i do ofenzivy. O poločase jsme s ním hodně pracovali, měl žlutou kartu, proto si cením, jak zvládl druhou polovinu utkání,“ pronesl slávistický trenér.

Nešlo ale jen o Tiéhiho. Výtky patří celé sestavě Slavie. Očekávalo se, že duel s průměrným evropským soupeřem bude zcela kontrolovat. Rychle si vyřídí náskok, pak shodí řetěz a bude šetřit síly. Nestalo se. Byl to nervák až do závěru.

Bonus k vítězství? Peter Olayinka se stal historicky nejlepším střelcem Slavie v evropských pohárech. Gól na 2:2 byl jeho třináctým. „Je to úctyhodný počin. Chci mu pogratulovat,“ pravil Trpišovský.

V neděli Slavia zamíří do Plzně k hitu devátého ligového kola. Musí se zlepšit. Hlavně v přepínání do defenzivy. „Všichni víme, jak to bude náročné. O to větší je to výzva,“ řekl Trpišovský.

Góly

Domácí: 26. D. Jurásek, 35. Olayinka, 41. Masopust

Hosté: 23. Krasniqi, 29. Korenica

Sestavy

Domácí: Mandous (C) – Douděra, Ousou, Kačaraba, D. Jurásek (88. Ewerton) – Tiéhi, Provod (46. I. Traoré) – Masopust (46. Usor), Lingr (66. Tecl), Schranz (80. Oscar) – Olayinka.

Hosté: Frashëri – Thaci (C), Sinani (85. Potoku), Jašanica, Thaqi – Korenica (77. L. Cardoso), Dellova, Emërllahu – Gripši, Rrahmani (68. Bekteši), Krasniqi (77. Beriša).

Náhradníci

Domácí: Santos, Oscar, Kolář, Sirotník, Usor, Tecl, Traoré, Kričfaluši, Ewerton, Biegon, Kopáček, Beran

Hosté: Balaj, Bekteši, Beriša, Kuc, Kapra, Ljuljanović, Cardoso, Potoku, Tusha, Šala, Maksutaj

Karty

Domácí: Tiéhi, I. Traoré, Schranz

Hosté: Sinani, Thaqi (č)

Rozhodčí

Delajod – Finjean, Jeanne – Leonard (všichni FRA)

Stadion

Fortuna Arena, Praha-Vršovice

Návštěva

18 156 diváků

Skupina G

Z V R P Skóre B
1. Sivasspor 6 3 2 1 11:7 11
2. Kluž 6 3 1 2 5:5 10
3. Slavia 6 2 2 2 6:7 8
4. FC Ballkani 6 1 1 4 8:11 4

Vstoupit do diskuse
55

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud