Radek Špryňar
Premium
21. října 2018 • 17:00

Jak Sparta slavně vyřadila Real. Panika z postupu i napadený autobus

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jde o jednu z nezapomenutelných kapitol historie Sparty. Na podzim 1983 se parta Václava Ježka vydala v 1. kole Poháru UEFA na Real Madrid. Po domácí výhře 3:2 zvládla remizovat 1:1 a postoupit a posléze přes Widzew Lodž a FC Watford dojít až do čtvrtfinále, kde nešťastně padla s Hajdukem Split. „Hrát od 49. minuty na Realu o deseti, remizovat 1:1, ještě postoupit, to se jen tak někomu nepovede,“ usmívá se Július Bielik při vzpomínce na pětatřicet let starou senzaci. Co radí Plzni před úterní duelem Ligy mistrů? Dá se připravit na rachot vyprodaného Santiago Bernabeu?



Španělský deník Marca tehdy psal: Real z kola ven! Sparta se vypjala k obrovskému výkonu. Velikými postavami byli Berger, Calta a Bielik. Co se vám po pětatřiceti letech vybaví?
„Bylo mi jednadvacet let a poprvé v životě jsem hrál na velkém stadionu. Když jsme šli na rozcvičku, San Bernabéu byl poloprázdný. To mě trochu uklidnilo, protože jsem si nedovedl představit, že ten kolos bude plný.“

A on samozřejmě byl.
„Ano. Jakmile jsem vyšel z tunelu, úplně jsem se zhrozil. Všichni jsme byli paf. Také proto jsme se hned dostali trochu pod tlak. Nejhorší ale bylo, že těsně před půlhodinou hry byl vyloučený Miloš Beznoska, a to je na Realu trošku problém. (směje se) Bylo jasné, že utkání nemůžeme zvládnout.“

Přesto se vám to po heroickém výkonu povedlo.
„Real neměl úplně super den, my začali běhat, trochu víc se povzbuzovat a získali jsme prostor pro náš styl hry. Největší šok přišel čtvrt hodiny před koncem, kdy Tomáš Skuhravý, tenkrát dorostenec, vyrovnal na 1:1. Byla to panika. Koukali jsme na sebe: Hergot, my postupujeme. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud