Karel Häring
24. února 2009 • 12:47

José a Alex: nejlepší proti nejlepšímu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bitva gigantů, které vládnou Itálii, respektive Anglii, a zároveň i souboj velkých stratégů – Josého Mourinha, kouče Interu Milán, a Sira Alexe Fergusona, strůjce úspěchů Manchesteru United.



To není představení finálových soupeřů, ale soků v osmifi nále Ligy mistrů. Její vyřazovací část startuje dnes.

Osmifinále Ligy mistrů je tady »

Jestli může mít zkušený Skot komplex z některého kolegy, tak právě z charismatického Portugalce.

Tihle dva pánové na sebe narazili v této fázi soutěže už v sezoně 2003/2004. Mourinho tehdy seděl na lavičce FC Porto. Už před losem prokázal kopec sebevědomí.

Na otázku, s kým by se rád utkal, uvedl dva kluby. Jedním z nich byl Manchester United, protože si prý na ně věřil.

Osmifinále Ligy mistrů budeme sledovat ONLINE
20:45 INTER MILÁN - MANCHESTER UNITED »
20:45 OLYMPIQUE LYON - FC BARCELONA »
20:45 ATLÉTICO MADRID - FC PORTO »
20:45 ARSENAL - AS ŘÍM »

Bylo mu vyhověno. A zklamaní šéfové Porta prý trenérovi řekli, ať příště raději drží ústa. Mourinhova parta doma porazila ManU 2:1, jenomže na Old Trafford prohrávala 0:1 a stála pár minut od vyřazení.

V 90. minutě ale Costinha vyrovnal a muž v typickém černém kabátě vyrazil podél postranní čáry k bláznivému oslavnému běhu.

Tehdy Sira Alexe pořádně vytočil. A poprvé pokořil. Na další triumf nemusel čekat Mourinho dlouho. Hned v premiéře na lavičce Chelsea v létě 2004 se s Fergusonem potkal znovu.

„Blues“ vyhráli 1:0. Když Anglii v září 2007 předčasně opustil, odnesl si s sebou pozitivní ligovou bilanci proti „red devils“ 3 – 2 – 1. A Fergusonův respekt.

Se sedmašedesátiletým Skotem totiž nevedl „válku slov“ jako s konkurenty z Liverpoolu (Benítez) či Arsenalu (Wenger). „Během jeho let v Chelsea jsme spolu vycházeli velmi dobře.

Myslím, že když odešel, byla to pro ligu ztráta. Rád jsem se díval na jeho vystoupení v televizi,“ zavzpomínal Ferguson na „one man show“ svého kolegy.

Nicméně před dnešním duelem osmifi nále Ligy mistrů si Mourinho neodpustil jedovatou poznámku směrem k United. Podle něj by totiž proti Interu neměl hrát Wayne Rooney.

Ten v posledním utkání základní skupiny proti Aalborgu dvakrát nevybíravě fauloval, ale vyvázl bez trestu a zpětně jej nepotrestala ani komise UEFA. „V roce 2005 potrestala UEFA Michaela Essiena na základě televizního záznamu.

A Rooneyho přestupek si zasloužil trest. Jenže se nic nestalo,“ napsal ve svém sloupku v listu Sunday Telegraph. Že by se tedy přece jen pustil do slovní půtky?

„Ne, nic speciálního neuslyšíte. Válka slov bývá součástí fotbalu, ale když máte přátelský vztah se soupeřovým trenérem, jako já se Sirem Alexem Fergusonem, pak je mnohem těžší se do něčeho takového pouštět,“ vysvětlil svůj postoj.

Nicméně dnes večer si na San Siru nic nedarují. Narazí proti sobě celky, které ve svých ligách konkurenci doslova válcují. Inter si drží komfortní devítibodový náskok před druhým Juventusem, Manchester United zvýšil po víkendu odstup od Liverpoolu na sedm bodů.

Jenže do čtvrtfi nále pronikne jen jeden. Pokud milánský klub vypadne, doplatí na zpackaný závěr ve skupině, který jej stál první příčku, a tedy i (velmi pravděpodobně) přijatelnější los. Mourinho přesto věří, že zužitkuje své znalosti o soupeři.

„O kvalitě Manchesteru vím téměř všechno z doby svého působení v Chelsea, což mi dává určitou výhodu,“ věří šestačtyřicetiletý Portugalec.

Souboj Interu s United bude zřejmě nejsledovanějším kláním z osmifinálové nabídky. Vždyť, kdo z těchto velikánů je vlastně favoritem? Trefně to vystihl Sir Alex Ferguson.

„Inter dostal nejtěžšího možného soupeře. A stejně tak i my.“
Takže dnes večer na San Siru: nejlepší proti nejlepšímu.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud