7. května 2009 • 18:00

<i>‚Zabiju tě! Prodal jsi to Barceloně!‘</i>

Autor: pj
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Neodpískal čtyři pokutové kopy a nedovolil Chelsea postoupit do finále Ligy mistrů. Během jednoho večera se z norského sudího Toma Henninga Ovreba stal nepřítel Londýna číslo jedna. „Zabiju tě!“ stálo v jednom ze vzkazů od fanoušků.



Výhružných dopisů, ve kterém fanoušci slibovali smrt, přišlo rozhodčímu hned několik.

A některé byly tvrdého kalibru. "Zabiju tě!", "Chcípneš!", "Prodal si to Barceloně!", "Ty si už dopískal" atp.

Po celou noc proto musel být pod neustálou ochranou policie, která mu v bezpečí a potají následný den umožnila odcestovat z Velké Británie.

Navíc ještě v noci pro jistotu změnil hotel.

Policisté prošetřují také výhrůžné vzkazy na internetu. „Vše, co bude ohrožovat bezpečí pana Ovreba, budeme brát vážně,“ uvedl policejní mluvčí.

Drogbu museli po utkání držet dál od sudího spoluhráči, ochranka i trenér.Foto ČTK/AP

Ovrebo se stal terčem nenávisti příznivců Chelsea kvůli čtyřem neodpískaným pokutovým kopům, což Barceloně v celkovém součtu pomohlo a po Iniestově brance z 93. minuty postoupila do finále Ligy mistrů.

Těsně po ukončení zápasu byl Ovrebo obklopen hráči Chelsea. A od Didiera Drogby a Michaela Ballacka si vyslechl několik vulgárních slov, za což s největší pravděpodobností budou oba tvrdě potrestáni.

Ve vzduchu také poletovalo možné fyzické napadení.

Drogbu pro jeho nepříčetnost museli držet spoluhráči a ochranka. Když se jim to povedlo, tak následně útočník Chelsea celému světu do televizní kamery sdělil, co si o celém utkání myslí.

UEFA sudímu zakázala zápas jakkoliv komentovat. "Vzhledem k okolnostem, které po utkání nastaly, mě UEFA požádala, abych se k zápasu nikterak nevyjadřoval," přiznal Ovrebo.

Když se ho novináři zeptali, za jakou dobu bude ochotný se o svůj názor podělit s veřejností, odvětil jen: "Nevím."

Podle bývalého sudího Graham Polla by každopádně "fotbal neměl mít co dočinění se strachem o svůj vlastní život".

„Fotbalového rozhodčího musí chránit policie. Musí změnit hotel, aby ho nenašli rozzlobení fanoušci. To je přece nevídané!“ kroutí hlavou Poll.

Souboj mezi Chelsea a Barcelonou tak poznamenal život již druhého rozhodčího.

V roce 2005 neunesl kritiku Josého Mourinha a výhrůžky fanoušků „blues“ Anders Frisk, který o pár týdnů později raději ukončil kariéru.

Ovrebo, který se živí jako psycholog, však nechyboval na mezinárodním poli poprvé. Na EURO 2008 se omluvil za nesmyslné vyloučení útočníka Toniho v zápase Itálie – Rumunsko. A od té doby si už na šampionátu nezapískal.

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud