29. července 2009 • 11:21

Jozef Chovanec: V lize se takhle hrát nedá

Autor:
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vysoké tempo, nasazení a skvělý fotbal. Tím se prezentovali fotbalisté Sparty v úterním utkání třetího předkola Ligy mistrů proti Panathinaikosu (3:1). „Rádi bychom takto hráli v každém zápase. Schopné hráče na to máme,“ říká trenér Jozef Chovanec.



Výsledek 3:1 překvapil snad všechny. Nikdo nečekal, že sparťané převálcují favorizovanější Panathinaikos. Dokázali se vyburcovat k nezvyklému výkonu a díky své agresivní hře, rychlému tempu a kombinacím zaslouženě vyhráli.

V posledních letech nebyl na Letné k vidění takový fotbal. Byla tedy hlavní zbraní Sparty motivace? „Nebylo to jen kvůli tomu, že sem přijel soupeř takového formátu. Podali jsme skvělý výkon, který se o to zasloužil,“ poznamenal Chovanec na středeční tiskové konferenci.

„Jsem přesvědčen, že jsme schopni odehrát ve vysokém tempu jakýkoliv zápas. Jenže jeden důležitý faktor tohle ovlivňuje – a to, jestli soupeř chce hrát fotbal. Bohužel v naší lize se více píská a brání než hraje. Prostoru je tím pádem méně a jsme nuceni hrát pomalejším postupným útokem,“ vysvětlil letenský kouč.

Ten se šikovně vyhnul otázce, zda Sparta pod jeho vedením podala nejlepší výkon. „Zde se odehrála spousta krásných zápasů i beze mě. Hráči i diváci si odnášeli krásné zážitky. O tom fotbal je. V loňské sezoně jsme se snažili dostat na příčky, které nám umožnili hrát právě takováto utkání,“ řekl Chovanec.

Nebojí se, že hráči budou po výhře létat v oblacích? „O to strach nemám. Zůstanou na zemi, protože zápas nepřeceňujeme. Ani s mladými to nezamává, nemají takové smýšlení. Jedna vlaštovka jaro nedělá,“ odvětil.

Ale ne se vším byl Chovanec po utkání spokojen. „Musíme chválit i kárat. Udělali jsme několik individuálních i systémových chyb, na které se s hráči ještě jednou podíváme na DVD,“ prozradil.

Nejvíce však trenéra Sparty rozhněvala chyba defenzivního záložníka Huška, který nabídl gólovou příležitost Djibrilu Cissému. „Zůstal mi rozum stát, když poslal malou domů z poloviny hřiště. Byl to jednoznačný zkrat,“ zlobil se.

Radost Sparty byla po zápase obrovská
Radost Sparty byla po zápase obrovská

Jistotu základní sestavy patrně už nemá Patrik Berger, který se dnes připojil k týmu a začal opět trénovat. Toho ve dvou předchozích duelech plnohodnotně nahradil Kamil Vacek, jenž se navíc včera zapsal na listinu střelců.

„Každopádně nejde říct, že Patrik nebude hrát. Je to kvalitní hráč, který týmu může pomoci. Ale není to jenom o něm. Všichni naši hráči dokáží hru pozvednout. V týmu je zdravá konkurence, hráči ji cítí. Věřím, že tenhle kolektiv udělá pro Spartu maximum.“

Branku zaznamenala také nová posila Luboš Kalouda, který zvyšoval na 3:1. O jeho nasazení do základní sestavy však Chovanec neuvažoval. „Nechtěli jsme dělat zásahy do mužstva, který fungoval,“ podotkl.

Zda ke změnám dojde v pátek, kdy na Letnou přijede Bohemians 1905, je ale dost možné. Po včerejšku totiž není fit další střelec Jan Holenda. „Budeme stavět na zdravých a stoprocentně připravených hráčích,“ potvrdil Chovanec.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud