24. listopadu 2010 • 22:50

Návrat střelce: Rooney spasil Manchester!

Autor: mip, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je zpátky! Dva měsíce čekal Wayne Rooney na to, až se zase objeví v základní sestavě Manchesteru United. A poté co prošel očistcem, dočkal se sladké odměny – proti pečlivě bránícím Glasgow Rangers rozhodl na konci zápasu o vítězství „red devils“...



Naposledy se to stalo na konci září. Tehdy Wayne Rooney nastoupil v dresu „rudých ďáblů“ od začátku zápasu s Boltonem a vydržel na hřišti hodinu. Pak se málem utopil v roztržce s vedením klubu, zranění kotníku a soukromých problémech. Teď je zpátky z několikadenního pobytu v Oregonu. Váží o šest kilo míň a má hlad po uznání.


Uvědomuje si, že to bude dlouhá cesta, než se znovu stane hrdinou zhrzených fanoušků United, které zklamal handrkováním o nové smlouvě. Ostatně, sám to přiznal v rozhovoru pro klubovou televizi, který se vysílal jen několik hodin před ostrovní bitvou proti Glasgow Rangers.

„Vím, že ne všichni mi budou chtít fandit. Rozumím tomu a akceptuju to,“ prohlásil pokorně. „Ale věřím, že jakmile jim ukážu svoje odhodlání na hřišti a začnu dávat góly, získám je zpátky,“ vyjádřil přesvědčení.

Wayne Rooney je zpátky a opět táhne Manchester Wayne Rooney je zpátky a opět táhne ManchesterFoto ČTK

Začít mohl už o víkendu, kdy proti Wiganu nastoupil jako náhradník. A teď na Ibrox Parku, kde se postavil na hřiště od samého začátku.

Odhodlání ukázal, což o to. Byl hodně aktivní a dostal se do největších šancí zápasu.

Pět minut před přestávkou si naběhl na Fabiův centr, přehlavičkoval Kirka Broadfoota, jenže míč se lehkým obloučkem snesl na břevno a odrazil se ven.

Brzy ve druhé půli se zase postavil k rozehrání přímého volného kopu po faulu Kyla Huttona na Naniho. Míč však poslal přes zeď mimo bránu. I přes tyhle šance se zdálo, že skálopevnou obranu Rangers nikdy nepřekoná...

Až pět minut před koncem se dočkal. Rozhodčí Masimo Bussacca odpískal faul Stevena Naismitha na Fabia ve vápně domácích, útočník United s desítkou na zádech si položil míč na značku penalty a překonal gólmana Allana McGregora.

Zařídil tím „rudým ďáblům“ těsné vítězství a nastartoval svou dlouhou cestu po znovuzískání obdivu svých příznivců.

Inter zvládl bitvu o Beníteze

Interu se zatím nedaří navázat na úspěšný minulý ročník pod vedením Josého Mourinha a po čtyřech ligových zápasech bez výhry klesl v Serii A na šesté místo. Kouč Benítez se po sérii nezdarů dostal pod tlak a podle spekulací italských médií dnes hrál o své setrvání ve funkci.
¨
Jeho svěřenci ho nakonec potěšili, i když v úvodu se s Twente trápili v zakončení. Ve velké šanci napálil Sneijder jen břevno a Inter, jemuž se nakonec uzdravila většina marodů, spasil až krátce po změně stran svým prvním gólem v soutěži Cambiasso.

Milánští už nemohou skončit hůře než druzí a o čelo tabulky se v posledním kole na dálku poperou s Tottenhamem.

"Kohouti" potvrdili výtečnou domácí formu a vyhráli před svými fanoušky i třetí zápas, přičemž soupeřům v nich nastříleli deset gólů. Po obrovském úvodním náporu je proti Brémám poslal do vedení Kaboul, v závěru poločasu jistil náskok Modrič a skóre uzavřel Crouch.

Valencia nadělila šestku Bursasporu

Turecký nováček Bursaspor znovu demonstroval, že je v Lize mistrů největším "otloukánkem". Ve Valencii do poločasu čtyřikrát inkasoval a nakonec odjel s debaklem 1:6. Aspoň trochu těšit ho může to, že konečně vstřelil v soutěži premiérový gól.

Valencie mohla vedle hladkého vítězství oslavovat také postup, protože v souběžně hraném utkání porazil Manchester United v ostrovním derby domácí Glasgow Rangers 1:0.

Tři minuty před koncem rozhodl z penalty uzdravený kanonýr Rooney, který poprvé po zranění nastoupil v základní sestavě. "Rudí ďáblové" dál jako jediní v Lize mistrů ještě neinkasovali.

Barcelona znovu nezaváhala

Barcelona nešetřila před ligovou bitvou s Realem Madrid žádné své opory a na hřišti Panathinaikosu Atény navázala výhrou 3:0 na skvělou formu z posledních dnů.

Třicátý zápas v Lize mistrů osladil kouči Guardiolovi dvěma brankami Pedro, mezitím se trefil Messi. Řecký celek ani tentokrát nezlomil čekání na 300. gól v evropských pohárech a už ztratil i naději na třetí místo. Naopak "Barca" si triumfem zajistila prvenství ve skupině.

Pospěch smutní. Kazaň doma porazila jeho Kodaň Pospěch smutní. Kazaň doma porazila jeho KodaňFoto ČTK

Druhá je Kodaň, která ale prohrála na stadionu Rubinu Kazaň 0:1 a její náskok před ruským soupeřem se ztenčil na jediný bod.

Premiérový triumf ve skupině vystřelil domácím v nastavení první půle Noboa z penalty za Grönkjaerovu ruku.

V hostujícím dresu odehrál celých 90 minut český bek Zdeněk Pospěch, ale ani jeho rána ze 49. minuty výborně chytajícího Ryžikova nezaskočila. Pak ještě N'Doyemu pokazilo radost břevno.

Pospěchův celek je navzdory porážce před závěrečným duelem ve skupině ve výhodné pozici. Pokud doma porazí Panathinaikos Atény, bez ohledu na výsledek druhého zápasu postoupí. Kazaň navíc čeká těžký zápas na hřišti lídra skupiny Barcelony.

Jasno už je také ve skupině B, kde pomohla rozluštit tajenku výhra Hapoelu Tel Aviv nad Benfikou Lisabon 3:0.

Portugalský celek kvůli tomu ztratil naději na postup, naopak v Gelsenkirchenu se vedle domácího Schalke, které vyhrálo rovněž 3:0, mohl radovat i poražený Lyon.

Utkání základních skupin fotbalové Ligy mistrů:

Skupina A:

Inter Milán - Twente Enschede 1:0 (0:0)
Branka: 55. Cambiasso. Rozhodčí: Lannoy (Fr.).

Tottenham Hotspur - Werder Brémy 3:0 (2:0)
Branky: 6. Kaboul, 45.+1 Modrič, 79. Crouch. Rozhodčí: Benquerenca (Portug.).

Tabulka:
1. Tottenham Hotspur 5 3 1 1 15:8 10
2. Inter Milán 4 2 1 1 11:8 7
3. Twente Enschede 5 1 2 2 6:8 5
4. Werder Brémy 5 0 2 3 3:12 2

Skupina B:

Schalke 04 - Olympique Lyon 3:0
(2:0)
Branky: 20. a 89. Huntelaar, 13. Farfán. Rozhodčí: Rizzoli (It.).

Hapoel Tel Aviv - Benfica Lisabon 3:0 (1:0)
Branky: 24. a 90.+2 Zaháví, 74. Da Silva. Rozhodčí: Hamer (Luc.).

Tabulka:
1. Schalke 04 5 3 1 1 8:2 10
2. Olympique Lyon 5 3 0 2 9:8 9
3. Benfica Lisabon 5 2 0 3 6:10 6
4. Hapoel Tel Aviv 5 1 1 3 5:8 4

Skupina C:


Glasgow Rangers - Manchester United 0:1 (0:0)
Branka: 87. Rooney z pen. Rozhodčí: Busacca (Švýc.).

Valencie - Bursaspor 6:1 (4:0)
Branky: 21. a 55. Soldado, 17. Mata z pen., 30. Aduriz, 37. Joaquín, 78. Domínguez - 69. Batalla. Rozhodčí: Paixao (Portug.).

Tabulka:
1. Manchester United 5 4 1 0 6:0 13
2. Valencie 5 3 1 1 14:3 10
3. Glasgow Rangers 5 1 2 2 2:5 5
4. Bursaspor 5 0 0 5 1:15 0

Skupina D:

Panathinaikos Atény - FC Barcelona 0:3 (0:1)
Branky: 27. a 69. Pedro, 62. Messi. Rozhodčí: Rocchi (It.).

Rubin Kazaň - FC Kodaň 1:0
(1:0)
Branka: 45.+2 Noboa z pen. Rozhodčí: Atkinson (Angl.).

Tabulka:
1. FC Barcelona 5 3 2 0 12:3 11
2. FC Kodaň 5 2 1 2 4:4 7
3. Rubin Kazaň 5 1 3 1 2:2 6
4. Panathinaikos Atény 5 0 2 3 1:10 2

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud