27. ledna 2017 • 15:39

Naděje pro Česko? Mistr přímo do Ligy mistrů, musí ale vyjít dvě podmínky

Autor: pta, pj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nedostupná skupina Ligy mistrů pro české kluby? Nemusí tomu tak být ani po nové úpravě formátu, který posílí postavení velmocí. Vyplývá to z informací, které podle iDnes.cz rozeslala Evropská fotbalové unie UEFA jednotlivým národním svazům. Je možné, že vítěz české domácí soutěže půjde přímo do základní skupiny už v sezoně 2018/19. Bude to vyžadovat však splnění dvou podmínek. "Při určitém souběhu okolností je šance na přímý postup relativně velká," uznal i šéf Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda pro iSport.cz.



Pro čtyři nejsilnější země čtyři jistá místa v základních skupinách, nové hrací časy od 19:00 a 21:00 a umazání bonusů z národních koeficientů. To jsou zatím jediné oficiálně oznámené změny, které by měla podstoupit Liga mistrů.

Nyní se objevují první podrobnosti o celém formátu prestižní soutěže. Očekávalo se, že na něj doplatí Česko, které se po především po příznivých výsledcích Sparty v Evropské lize dostalo na 11. místo v žebříčku koeficientů.

Kam by postupovaly nejlepší týmy z ePojisteni.cz ligy?
Mistr:
4. předkolo Ligy mistrů*
2. místo:
2. předkolo Ligy mistrů
3. místo:
3. předkolo Evropské ligy
4. místo:
2. předkolo Evropské ligy
Vítěz domácího poháru:
základní skupina Evropské ligy
* v případě, že se vítěz Ligy mistrů kvalifikuje do dalšího ročníku ze své soutěže, jde mistr přímo do základní skupiny

Ani to nebude dávat záruku účasti v základní okolnosti. Za jakých okolností bude mít Česko jistotu?

1) Musí udržet 11. místo v žebříčku koeficientů do konce této sezony. Má k tomu dobře nakročeno, protože dvanácté Švýcarsko už nemá v jarních bojích ani jednoho zástupce, třinácté Nizozemsko má zase velký odstup.

2) Vítěz Ligy mistrů v příští sezoně 2017/18 se musí kvalifikovat do dalšího ročníku ze své domácí soutěže. I to není úplné sci-fi. Stalo se tak v případě všech posledních čtyř šampionů (dvakrát Real Madrid, Barcelona, Bayern Mnichov).

Potom může už v příští sezoně mistr ePojisteni.cz ligy počítat s přímým postupem do základní skupiny bez boje. A také s prémií 325 milionů. Pokud by se jedna z podmínek nevyplnila, šel by mistr do čtvrtého předkola.

Mnohem lákavější by byl také domácí pohár. Jeho vítěz by měl jistou pozici přímo v základní skupině Evropské ligy, kterou má garantovanou dvanáct nejúspěšnějších zemí.

Komentář Dušana Svobody, šéfa Ligové fotbalové asociace
"Už nestačí být v žebříčku do 12. místa jako původně. Je potřeba se dostat na 10. místo, ale i z 11. místa je vysoká míra pravděpodobnosti projít do LM přímo, jen to nemáme ve svých rukou. Situace se pro nás trochu zkomplikovala, ale pořád šanci máme, musíme jen udržet alespoň to jedenácté místo co nejdéle. UEFA se k tomu postavila tak, že postupový klíč změnila. A tím pádem trošku upřednostnila větší asociace na úkor těch menších. Ale to je zkrátka rozhodnutí, které je potřeba respektovat a má svoji legitimitu. Pro nás je důležité, že jsme se dokázali v rankingu UEFA dostat na 11. místo, což je velký úspěch českého klubového fotbalu. A při určitém souběhu okolností je šance na přímý postup relativně velká."

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud