Jan Podroužek
21. dubna 2021 • 16:50

OSM kroků k pádu Superligy: masivní odpor, finále s Čechem, ale bitva potrvá

Vstoupit do diskuse
1
  • Projekt Superligy se rozpadl po nebývalých protestech nejen ze strany fanouškůProjekt Superligy se rozpadl po nebývalých protestech nejen ze strany fanouškůFOTO: Koláž iSport.cz

    Dávno předtím, než se vůbec stihlo kopnout do míče, vzal celý nápad se slavnou Superligou svižný konec. Nebo aspoň zatím… Anglické kluby se vykroutily z dvanáctičlenného společenství, padla i nějaká ta hlava, konkrétně šéfa Manchesteru United Eda Woodwarda. Co všechno přispělo k rychlému pádu projektu, který otřásl fotbalovým světem?

  • Akt první: Protiúder UEFA a velkých svazů

    Nedlouho potom, co světem letěly první zprávy, že velké kluby podepisují společnou smlouvu o založení Superligy, která jim přihraje neuvěřitelné příjmy od americké společnosti JPMorgan, se vytasila UEFA se silnou protiakcí. „Vyloučíme všechny tyto kluby ze všech soutěží, jejich hráčům zakážeme reprezentovat,“ stálo v nevybíravém prohlášení, pod které se podepsaly taky anglický, španělský a italský svaz a jejich ligy. Předseda evropské asociace pak ještě další dva dny na kongresu ve švýcarském Montreaux drsně masíroval Manchester United a spol. slovy „hadi, lháři“, a že dělají obrovskou chybu.

    Fotbalová Super League vyvolala velké vášněFoto Reuters

  • Akt druhý: Vzepětí širší veřejnosti

    Tak masivní a vehementní odpor snad fotbal ve své historii ještě nezažil. Každý oslovený expert, každý bývalý i současný hráč, trenéři a taky běsnící fanoušci říkali Superlize důrazné NE. Svůj postoj opírali o bezohlednost a hamižnost dvanáctky klubů, vyčítali jim, že si neuvědomují, že právě celé fotbalové prostředí jim pomáhá zářit a že zjednodušeně řečeno všechno souvisí se vším. A dokola se připomínalo, jak to z ekonomického a prestižního hlediska ublíží zbytku fotbalu. Dvanáctka se stala vlastně pro všechny symbolem hlouposti, elitářství a chamtivosti. A když zatím Superliga zvadla, tenhle nános ze sebe kluby budou těžko smývat.

    Odmítněte Super League! Letadlo s transparentem přeletělo nad stadionem v Leedsu, kde hrál LiverpoolFoto Reuters

  • Akt třetí: Lepší neloajálnost, než špatná loajálnost

    Drtivý úder na bradu dostalo dvanáct samozvanců v momentě, kdy se proti této iniciativě začali bouřit i samotní jejich hráči a trenéři. Začalo to u záložníka Manchesteru United Bruna Fernandese. „Sny si za peníze nekoupíte,“ oznámil stručně Portugalec, že víc než na bohatství mu záleží na radosti ze hry. A asi nejsilnější odpor pak předvedl tým Liverpoolu v čele s kapitánem Jordanem Hendersonem a trenérem Jürgenem Kloppem. „Nelíbí se nám to a nechceme, aby se to stalo. Náš závazek vůči klubu a jeho fanouškům je absolutní a bezpodmínečný,“ vzkázala kabina „reds“. A jejich amerického majitele Johna Henryho to později přimělo k omluvě a odstoupení.

    Fanoušek Manchesteru United protestuje před stadionem proti SuperlizeFoto Profimedia.cz

  • Akt čtvrtý: Finále s Petrem Čechem a Chelsea

    Fotky před Stamford Bridge oblétly celý svět a staly se symbolem vzpoury mezi dvanáctkou a „zbytkem světa“. Hlavní úlohu proti demonstrujícím a rozzuřeným fanouškům sehrál i člen vedení Chelsea Petr Čech. Pustil se do vášnivé rozpravy, prosil, aby lidé uvolnili mužstvu cestu ke stadionu na ligový zápas s Brightonem a zároveň všechny uklidňoval, že se to vyřeší, a že to chce čas. Nedlouho potom začaly všechny anglické kluby, a někteří i s omluvami, couvat z projektu a celá Superliga se začala rychle hroutit. Kromě toho oznámil rezignaci ke konci kalendářního roku i šéf Manchesteru United Ed Woodward.

    Petr Čech před stadionem Chelsea klidnil vášně protestujících fanouškůFoto Profimedia.cz

  • Akt pátý: Premiérovy kompenzace

    Je to britská verze celého příběhu, na titulní straně s tím vyjely třeba středeční The Times. Do děje se totiž vložil britský premiér Boris Johnson. „Kluby vzešly z našich slavných měst a z naší země a není správné, aby se odcizily jejich domovu. Je to kartel, který odporuje principům soutěžení,“ řekl mimo jiné. A teď to hlavní, Johnson měl slíbit za vstřícnost Chelsea a spol. vystoupit ze Superligy vysoké kompenzace, které budou kluby motivovat ke kroku, jenž si přeje široká veřejnost a zbytek fotbalového světa.

    Vraťte nám Arsenal, žádají fanoušci po zveřejnění projektu SuperligyFoto Profimedia.cz

  • Akt šestý: Ještě jeden nádech…

    Během středečního dopoledne se torzo Superligy ještě jednou napřímilo ke své iniciativě. Už bez anglických klubů a tak bez milánských, kteří časovaly svá vystoupení postupně – AC během úterního večera, Inter během středy. Zbývající čtyři kluby, tedy Real, Atlético a v tu dobu už váhavá Barcelona s Juventusem připomněly, že reforma evropských soutěží je nutná stejně jako navýšení příjmů z nich. A že se bude dál řešit jiná podoba poháru, která by víc vyhovovala ostatním klubům, které se budou vzorně podílet na solidaritě se slabšími a chudšími. Prostě si ještě dát nějakou naději, že se o něčem jako je Superliga dá do budoucna uvažovat.

    Jasný vzkaz z Barcelony: Superliga NE!Foto Reuters

  • Akt sedmý: … A Agnelliho výdech

    Je konec, už opravdu ano. Jednoznačně to potvrdil hlavně jeden krok – když to definitivně zabalil i šéf Juventusu Andrea Agnelli, jeden z hlavních tahounů celého projektu. „Už není šance, aby ta soutěž vznikla,“ došlo mu. V tu chvíli ještě zbýval tvrdošíjný Real Madrid a jeho prezident Florentino Pérez a tichá Barcelona, oficiálně totiž vystoupilo i Atlético Madrid. Pérez, který během pondělí a úterý pronesl několik opravdu bizarních vět, třeba že fotbalové zápasy jsou moc dlouhé a hrací doba by se dala zkrátit, měl v zádech pořád podporu španělského obchodního soudu, který předběžně rozhodl, že výhrůžky UEFA nemůžou právně projít. To už ale bylo stejně jedno.

    Přehled 12 týmů, které se připojily k projektu SuperligyFoto Profimedia.cz

  • Akt osmý: Nejistá budoucnost

    Krachuje celý nápad s nehorázně nablýskanou Superligou. V přepočtu zhruba osm miliard korun pro každého účastníka ze zakladatelské dvanáctky, garantovaná místa, téměř uzavřená společnost, smlouva na 23 let. To všechno působilo tak obhrouble a arogantně, že nikdo nemohl přehlédnout, o co skutečně těm dvanácti jde. Jenže bitva o lepší a bohatší evropskou soutěž bude pokračovat dál, to je nevyhnutelné a musí to chápat i šéf UEFA Aleksandr Čeferin. Zatím je na stole reforma Ligy mistrů od sezony 2024/25, ovšem nevypadá dvakrát elegantně, měly by se zvyšovat procenta do fondu solidarity, velcí ale nepřestanou štěkat, dokud někdo plošně nenakopne celkové odměny.

    Fotbalová Super League budí vášně po celé EvropěFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud