4. prosince 2008 • 13:37

Hlavní kandidát sestupu? Zlín

Autor: Robert Neumann
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zlín, Žižkov, Kladno. Právě tuto trojici vyprofiloval podzim jako nejohroženější týmy, které se na jaře poperou o záchranu v lize. Kritickou se zdá být situace posledního Zlína, který je vzhledem k slabé výkonnosti kandidátem na sestup číslo 1.



Může se moravský klub ještě vzepřít osudu a zlikvidovat čtyřbodovou ztrátu na čtrnáctou, první nesestupovou příčku? „Po pěti jarních kolech může být všechno jinak. Pozici Zlína ale vnímám jako složitou. Pokud se v zimě neposílí, těžko se bude zvedat,“ tvrdí Michal Zach, nedávný asistent trenéra Sparty.

KDO BUDE BOJOVAT O ZÁCHRANU

Stanislav Levý
Zlín 16. místo, 9 bodů
+ zimní přestávka. Tým nabere psychické síly, klub může zapracovat na posilách.
- konstantně špatný herní projev, bez jakýchkoliv známek zlepšení
Pravděpodobnost sestupu podle Sportu: 95 %

Zdeněk Ščasný
Žižkov 15. místo, 11 bodů
+ hráčský kádr, herní projev -střelecká produktivita
Pravděpodobnost sestupu podle Sportu: 20 %

Martin Hřídel
Kladno 14. místo, 13 bodů + až na dva výpadky ky poměrně solidní výkonnost - nezkušenost, finální fáze, produktivita
Pravděpodobnost sestupu podle Sportu: 60 %

Kdo může být ještě ohrožen? České Budějovice (13. místo, 18 bodů) Příbram (12. místo, 18 bodů) Bohemians (11. místo, 19 bodů) Pohybují se sice nad pásmem sestupu, záchranářské práce by je ale měly minout.
Druhou polovinu podzimu zvládla tato trojice nadprůměrně, není důvod, aby na jaře zabředla do krize.

Pravděpodobnost sestupu podle Sportu:
Budějovice, 10 %, Příbram 8 %, Bohemians 7 %.


Ještě hůř vidí situaci Levého party útočník Dukly Praha Luděk Zelenka. „Asi by se muselo stát něco mimořádného, aby se zachránili. To, že udělají body a začnou hrát líp, se stát může. Ale ne s tímto týmem, který je vyčichlý. Klub musí angažovat tahouna, který ho zvedne. Mužstva před ním ale také musejí ztrácet, aby Zlín pocítil naději.“

Zelenka se v sezoně 2003/2004 ocitl s Blšany v naprosto shodné situaci, v jaké se nyní nacházejí Moravané. Po podzimu se klub ze severočeské vísky krčil na dně tabulky s devíti body, na 14. místo ztrácel čtyři. „Měli jsme velký odstup, ale zvládli jsme to. Jenže jsme se přes zimu skvěle posílili,“ vybavuje si útočník.

Bitva o záchranu může být na jaře záhy napůl rozřešena. V úvodních dvou kolech narazí Zlínští jak na Žižkov, tak na Kladno. Pokud v nich nezískají ani bod, odsoudí se k téměř jisté zkáze. Proti nim hovoří i los. Zatímco jejich soupeře čeká osm utkání doma a jen šest venku, Moravané mají zápasovou porci rozdělenou přesně napůl. A jejich bilance na cizích hřištích je tragická: devět střetnutí – jediný bod.

Dá se tedy položit otázka tak, kdo Zlín doprovodí do druhé ligy? „Nechci soudit, vím, jak to chodí, všechno se může rychle otočit. Mám ale vnitřní pocit, že ze tří nejohroženějších má největší šanci na záchranu Žižkov. Má solidní kádr, hraje dobře, jen nedává góly,“ říká Zach.

V rozpacích je v případě Kladna. „Je mi sympatické, jak se rve, jak sbírá body. Je otázka, jestli těch třináct podzimních bude stačit. Určitě ale nemá špatný tým,“ podotýká Zach. „Kladnu bych záchranu přál, trénuje ho Martin Hřídel, skvělý kluk.

Ovšem víc věřím Viktorce,“ doplňuje Zelenka. Nad sestupovým pásmem zeje relativně značná propast. Patnáctý Žižkov dělí od třináctých Budějovic plných sedm bodů, stejně tak od Příbrami. Jedenáctí Bohemians mají k dobru ještě o jeden víc.

Může se některý z těchto klubů také namočit do sestupových vod? „Možnost existuje, na někoho může sednout špatná série. I když jsou tyto týmy sestupu relativně vzdáleny, může se to rychle změnit,“ varuje Zach.

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud