18. června 2009 • 13:04

Brabec si balí kufry!

Autor: ČTK, spo
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:1p. Bruins slaví postup! Pastrňák rozhodl v prodloužení
Jarolím: Překlenovací kouč, to lišák Koubek nemyslel vážně. Šádek je pojistka
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Fotbalovou Slavii Praha opouští její kapitán Erich Brabec. Vedení týmu se s ním ve středu večer dohodlo na ukončení spolupráce. Podle oficiálního vyjádření na klubových stránkách chce Slavia do příští sezony připravit novou koncepci týmu, do které prý Brabec nezapadá.



Brabec už neabsolvuje ani dnešní zátěžové testy, které měl původně podstoupit. V lednu přitom Slavia s dvaatřicetiletým stoperem prodloužila smlouvu až do června 2012 a na jeho osobnosti klub postavil v Praze kampaň se sloganem: "Poslouchej kapitána, kup si permanentku!".

O jeho nečekaném odchodu se začalo spekulovat v médiích v tomto týdnu, ještě v úterý na tiskové konferenci to ale vedení Slavie nepotvrdilo. Ředitel Slavie Petr Doležal pouze konstatoval, že Brabcovy výkony na jaře nebyly ideální.

PŘEČTĚTE SI:

Samotný hráč dnes řekl serveru idnes.cz, že o svém pravděpodobném konci ve Slavii věděl už před odletem na dovolenou na Maledivy, ze které se nedávno vrátil. "Dovolenou jsem si užil, ale návrat domů byl peprnější. Definitivně se to rozhodlo ve středu večer," řekl Brabec.

"Dá se říct, že teď už to šok není. Beru to tak, že něco krásného skončilo a něco nového začne. Postupem času jsem se s tím srovnal. Musím to vzít. Tak to ve fotbale prostě chodí," pokračoval Brabec. Situaci nebere tak, že by jej Slavia vyhodila. "Prostě jsme se dohodli," uvedl.

V další kariéře by teď nejraději pokračoval v nějakém zahraničním klubu. "Slavia je u nás nejlepší a odcházet do jiného českého klubu by bylo složitější, i když tuhle variantu samozřejmě nezavrhuju," doplnil.

Trenér Karel Jarolím o okolnostech odchodu kapitána příliš hovořit nechtěl a v rozhovoru s ČTK odkazoval na klubové prohlášení. "Tam je vše podstatné. Mohu jen říci, že nikdy bych neudělal takové rozhodnutí, kdybych byl přesvědčen, že je to trošičku špatné," řekl slávistický kouč.


Nedomnívá se, že by se s Brabcovým odchodem Slavia oslabila. "Přišel Vomáčka, v kádru jsou Hošek, Suchý a stopera umí hrát i Hubáček. Jsou i další varianty. Když bude příležitost někoho kvalitního získat, tak o něj budeme usilovat," dodal Jarolím.

Brabec přišel do Slavie v červenci 2007 a po odchodu Stanislava Vlčka se stal kapitánem. V červenobílých barvách odehrál 53 ligových zápasů a získal dva tituly. Po skončení minulé sezony dostal také po letech pozvánku do reprezentace a nastoupil v přátelském utkání proti Maltě.

"Erich bude navždy spojován s nejúspěšnějším obdobím novodobé historie Slavie. Byl nedílnou součástí týmu, který vybojoval Ligu mistrů. Za to mu patří velké poděkování," uvedl Doležal.

OČIMA EXPERTA: Je to brutální

„Já jsem věděl dopředu, že se to Karel Jarolím chystá udělat. A hned jsem mu řekl, protože se ho nemusím bát, že to je brutální krok. Vždyť oni byli mistři, ne? A Erich jejich kapitán, ne? Já bych si ho tam nechal, i kdybych tam měl někoho lepšího. Mohl by se zlepšovat, mohl by se prát. Zlepšoval by se.

Ale můžu vám říct, že Karel bude muset sehnat sakra dobrého obránce a vybudovat sakra dobré mužstvo, aby Brabce nahradil.

Mluví se o důvodech, které k tomu Karla vedly. I já jsem slyšel, že se jedná o ryze sportovní záležitost. No, nevím... Ale jiné vysvětlení já neznám a marně přemýšlím, co jiného by za tím mohlo být.

Karlovi jsem řekl, že to je tedy odvážný tah. Může totiž vyvolat bouři. Jednak mezi fanoušky, kde je Brabec oblíbený, a taky v kabině. Byl totiž se spoluhráči dost kamarád.

Co vím, tak Erich to vzal dost smutně, ale je to život.

Každopádně to svědčí o tom, že Karel má ve Slavii velkou pravomoc. Vždyť mu to muselo posvětit vedení. Museli říct: Tak jo, udělej to.

Jestli to bylo správně, ukáže až čas.“

LADISLAV VÍZEK, internacionál

VIZITKA ERICHA BRABCE

Datum a místo narození: 24. února 1977, Český Krumlov
Výška a váha: 189 cm/85 kg
Post: obránce (stoper)
Kariéra: Větřní (1981-1986), Český Krumlov (1986-1990), České Budějovice (1990-1995), Chrudim (1995), České Budějovice (1996-1997), Poštorná (1997), České Budějovice (1997-1999), Drnovice (1999-2001), Dynamo Moskva (2002-2003), Alania Vladikavkaz (2003-2005), Kayserispor (2005), Pasching (2005-2006), FC Aarau (2006-2007), Slavia Praha (2007-2009)
Reprezentace: dva zápasy (poprvé v roce 2000 na turnaji v Hongkongu, naposledy tento měsíc v přátelském utkání s Maltou)
Ligová bilance: 157/4 (za Slavii 53/1)
Největší úspěchy: vítěz české ligy 2008 a 2009, postup do Ligy mistrů (2007)
Rodina: ženatý, manželka Lenka
Ostatní:
- Do Slavie přišel v červenci 2007 po skončení smlouvy v Aarau mimo jiné na doporučení svého kamaráda Stanislava Vlčka a hned se stal oporou týmu. Po odchodu Vlčka do Anderlechtu po něm převzal kapitánskou pásku.
- Letos v lednu s Brabcem Slavia prodloužila smlouvu do června 2012 a na jeho osobnosti klub postavil v Praze kampaň se sloganem: "Poslouchej kapitána, kup si permanentku!".
Vstoupit do diskuse
2

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud