Jiří Fejgl
10. února 2010 • 10:56

5 důvodů, proč Sparta není 500 dní na vrcholu

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Věčně druhá. Takhle ironicky si sparťané léta utahují ze Slavie. Poslední rok a půl však musejí být zticha – už 500 dnů totiž nepoznali, jaké to je vládnout fotbalové lize. A často byli rádi i za druhé (tak vysmívané) místo. Proč vlastně spadli z piedestalu krále české soutěže? Tady je pět zásadních důvodů.



Rozmach Slavie
Rival se přestěhoval ze Strahova domů do Edenu – a stal se dvakrát v řadě mistrem. Sparta ztrácela. „Bude to dlouhodobé. Sparta už nebude v lize kralovat,“ varoval soka Petr Doležal, generální ředitel Slavie.

Rozmohly se navíc i další konkurenti. Teplice, Ostrava, Jablonec, Mladá Boleslav, Liberec. Česká liga dávno není jen o dvou týmech. „Kluby už nechtějí prodávat své nejlepší hráče do Sparty, ale rovnou do zahraničí,“ upozornil letenský kouč Jozef Chovanec.

Právě stahování tuzemských hvězdiček přitom v minulosti stálo za sparťanskou suverenitou.

Trenérský kočkopes
Éru bez prvního místa sice epizodně načal na letenské lavičce Vítězslav Lavička, hlavní část však patří Jozefu Chovancovi, který se navíc minulou zimu spojil s Martinem Haškem.

Bývalý defenzivní záložník nastoupil na post podivně pojmenovaný první trenér. Chovanec je zase generálním sportovním manažerem.

Nejprve se nevědělo, kdo bude mít hlavní odpovědnost, kdo bude stavět sestavu. Odpovědi se ale nehledaly dlouho. Šéfem je Chovanec.

Sparta už nebyla na prvním místě 500 dní.Foto spo


Nezkušený kádr
„Tenhle tým je ještě mladší než, když jsem byl ve Slavii,“ všiml si po nedávném příchodu do Sparty stoper Erich Brabec.

Ano, jsou v něm matadoři Tomáš Řepka s Jaromírem Blažkem. Ještě nedávno do něj patřil i Patrik Berger. Ale jinak samí zelenáči. „Chceme dávat šanci našim mladým,“ říkal dříve Chovanec.

Za poslední měsíce však zjistil, že jen s nimi to nepůjde – a proto přivedl v zimě právě Brabce a reprezentanta Libora Sionka. To vypadá na dobrý tah.

Chabé posily
Skauting není nejsilnější letenská disciplína. Přestože si klubový boss Daniel Křetínský před časem předsevzal, že se to musí změnit. Kdysi ho totiž naštvalo, že Slavia získala z Ružomberoku skvělého Dušana Šventa. „Jaktože jsme o něm nevěděli?“ ptal se nakvašeně.

Co se od té doby změnilo: Sparta koupila například zázračného mladíka Václava Kadlece, či rakouského stopera Niklase Hohenedera (to už se tolik nevydařilo).

Nepovedly se ani brněnské pokusy – neprosadil se Martin Kuncl, Marek Střeštík, spíše paběrkuje Luboš Kalouda.

Nyní v zimě získala nadějného slovenského střelce Miloše Lačného, jenž za půl roku nasázel za Ružomberok jedenáct gólů. Bude to ta správná trefa?

Bolest: Útočníci
Právě střelci jsou totiž největší sparťanskou potíží. Za 500 dnů, kdy tým nevedl ligu, je nejlepším kanonýrem Bony Wilfried.

Stačilo mu na to sedm gólů – to je dost ubohá bilance, s níž není logicky možné myslet na titul.

Sparta už nebyla na prvním místě 500 dní.
Sparta už nebyla na prvním místě 500 dní.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud