Jonáš Bartoš
7. června 2010 • 14:51

Zítka: V Anderlechtu jsem se loučil šampaňským

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po dlouhých jedenácti letech si zatrénoval s českým klubem. Daniel Zítka je od pondělí novou posilou Sparty, kde podepsal dvouletou smlouvu s roční opcí. „Přišel jsem zvýšit konkurenci a prodat chuť, kterou do fotbalu mám,“ přiznal čtyřiatřicetiletý gólman.



V klubu ho čeká perný boj o místo v brance s Jaromírem Blažkem. Zítka se konkurence nebojí, důležitější je pro něj rychlá aklimatizace. "Po jedenácti letech v Belgii si musím zvyknout na život i fotbal tady," prozradil nový brankář Sparty.

O vašem odchodu do Sparty se mluví již několik týdnů. Co zdrželo podpis smlouvy?
"Musel jsem nejdřív ukončit spolupráci s Anderlechtem, což jsem udělal ve čtvrtek v Belgii. Teď po tréninku jsme podepsali smlouvu se Spartou. Šlo pouze o administrativní záležitosti, ne o to, že by se kluby nemohly dohodnout."



Kvůli dobrým vztahům s klubem vám v Bruselu slíbili, že vás pustí zadarmo. Bylo to tak?

"Jednání mezi Spartou a Anderlechtem jsem si vyřizoval sám. Pokud mám dobré informace, do Sparty jsem mohl odejít bez finanční náhrady."

Ve Spartě momentálně působí pět gólmanů. Na jakou pozici přicházíte vy?
"Uvidíme až po přípravě, jak to trenér rozdělí. Já jsem přišel s tím, abych v mužstvu zvedl konkurenci a Sparta na konci sezony vyhrála co nejvíc ocenění. To znamená titul, český pohár a účast v evropských soutěžích. "

Jistě jste se ale nevracel do Čech proto, abyste seděl na lavičce...
"Tohle zatím neřeším. Ukáže až čas, jak se českému fotbalu přizpůsobím. Jedenáct let jsem hrál v Belgii. Rozdíl mezi tamním a českým fotbalem je velký. Nejdřív se musím aklimatizovat, pak přijdou na řadu další věci."

Zítka si poprvé zatrénoval s mužstvem Zítka si poprvé zatrénoval s mužstvemFoto Pavel Mazáč (Sport)


Byl mimo Sparty ve hře ještě jiný klub?

"Měl jsem dvě možnosti. Zůstat ještě rok v Anderlechtu, nebo podepsat přestup do Sparty. Ve hře bylo ještě hostování v nějakém belgickém mužstvu, ale to padlo. problém byl v tom, že by mě musel platit Anderlecht, což u 34 letého hráče není pro klub výhodné. Proto jsem se s manažerem dohodl, že pokud bych zůstal v Belgii, tak jedině v Anderlechtu."

Do Čech se vracíte po dlouhé době. Jak přijala vaše rozhodnutí rodina?

"Byli jsme už dlouho dohodnutí, že v roce 2011 se stejně vrátíme do Čech. Nabídka od Sparty naše rozhodnutí pouze urychlila. Myslím si, že manželka i děti to zvládnou. Zrovna děti si zvykají mnohem rychleji než dospělí."

Bylo vaše loučení s Anderlechtem nostalgické?

"V pátek jsem se loučil s prezidentem klubu, jeho paní a lidmi, kteří pracují pro Anderlecht. Dostal jsem podepsaný dres od všech zaměstnanců klubu, já je na oplátku pozval na šampaňské. Trochu nostalgie tam  samozřejmě bylo."

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud