Václav Hanzlík
11. března 2011 • 08:33

Hvězdy Plzně a Sparty: Mozek versus tank

Autor: Václav Hanzlík, Michal Petrák
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tihle dva budou hlavními muži svých týmů. Budou klíčem k vítězství. Pavel Horváth je mozek, bez kterého by Plzeň byla poloviční, Leonard Kweuke zase sparťanský tank, který boří barikády před bránou soupeře. Deník Sport zkusil pro oba týmy najít návod, jak klíč k úspěchu protivníka zlomit.



Pavel Horváth na dálku gestikuluje, nakonec dovedl Plzeň k remíze.Foto Barbora Reichová SPORT

Pavel Horváth

STATISTIKA LIGOVÉ SEZONY
19 zápasů
1697 minut
5 gólů
6 nahrávek
3 žluté karty

Čím je nebezpečný
Prý je pomalý. Jenže to je možná pravda na prvních metrech. Když se Pavel Horváth rozběhne, žádný šnek to není. A navíc – on tolik sprintovat nepotřebuje. Nad soupeři v české lize totiž ční v rychlosti práce s míčem. Jakmile někdo ze spoluhráčů balon získá, okamžitě ho směřuje ke kapitánovi. Následuje bleskurychlá analýza situace a chytrá přihrávka na někoho z rozběhnutých ofenzivních záložníků. Ve zrychlení hry je Horváth v Česku nedostižný.
Jak ho ubránit
Existuje několik možností. Třeba osobní obrana, jakou na něj praktikoval Jablonec. Tehdy se od něj nehnul Luboš Loučka, stejně však Pavel Horváth připravil oba góly. Líp ho dokázal ubránit na jaře Hradec Králové – pokyn zněl, aby k plzeňskému mozku okamžitě po ztrátě míče přistupoval nejbližší hráč. Sparta může praktikovat něco podobného, proti Hradci má navíc výhodu dynamičtějších a důraznějších fotbalistů ve středu zálohy.
Jak si vede na jaře
V domácím utkání s Hradcem Králové (2:1) se k ničemu nedostal, což bylo způsobeno jednak dobře zvolenou taktikou hostů, jednak tím, že se až těsně před zápasem vyležel z nemoci. O vítězství se tak gólem a přihrávkou postaral Daniel Kolář. Na Slovácku (2:2) už to bylo něco jiného – po standardní situaci, kterou Horváth rozehrával, padl první gól, k tomu byl kapitán Viktorie u několika dalších nebezpečných situací. Jeho forma se zdá být v pořádku.

Opora Sparty Leonard KweukeFoto Jaroslav Legner (Sport)

Leonard Kweuke

STATISTIKA LIGOVÉ SEZONY
16 zápasů
701 minut
7 gólů
4 nahrávky
2 žluté karty

Čím je nebezpečný
Odstavit Kweukeho od balonu? Prakticky nemožné.
Kamerunský útočník disponuje obrovskou silou, kterou uplatňuje v osobních soubojích a dokáže stejně jako jeho předchůdce Wilfried schovat míč doslova do trezoru. Navíc nešetří krokem a v zápase je hodně pohyblivý, což znamená pro obranu soupeře permanentní nebezpečí. „Má výborné rychlostní předpoklady a je schopen hrát na větším prostoru,“ potvrdil trenér Sparty Martin Hašek.
Jak ho ubránit
Plzeň určitě ví, že musí být eliminována rozehrávka Sparty, především její záložní řady, která zásobuje Kweukeho přihrávkami. Když už se k míči dostane, bránící hráč by u něj měl být natěsno a nedat mu prostor k otočení nebo sklepnutí míče. Předskakování, které je při dobrém čtení hry někdy velmi účinné, se vzhledem k útočníkově fyzické vybavenosti rovná sebevraždě. Řešením v určitých herních situacích může být i zdvojování.
Jak si vede na jaře
Kamerunský borec nastoupil v obou jarních ligových zápasech (Ostrava 2:0, Příbram 1:0) v základní sestavě a odehrál plný počet minut. Zazářil hlavně na ostravských Bazalech, kde Sparta zvítězila především díky jeho dvěma zásahům. Ani minutu nechyběl Kweuke v dvojzápase s Liverpoolem, v nich se ale mezi střelce nezapsal. Celkově se dá říct, že má před zápasem jara v Plzni velmi dobrou formu a bude domácí zlobit.
Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud