5. května 2011 • 13:11

Vůdce slávistů Strašák: A dost! Trpělivost došla

Autor: pj
Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

ROZHOVOR - Sliby, sliby a samé sliby. Ničeho jiného se v posledních měsících fanoušci Slavie nedočkali. Teď jim definitivně došla trpělivost. A chystají demonstraci přímo na trávníku před dnešním pohárovým utkání s Olomoucí. "Čekali jsme dost dlouho a nestalo se vůbec nic," říká vůdce slávistických fanoušků Lukáš Vala (alias Strašák).



"Názor, že radikální krok měl přijít už dávno, jsem slyšel mockrát. Ale vždycky jsme to nějakým způsobem udrželi a snažili se mít trpělivost. Jenže jednání našeho vedení přesáhlo veškeré meze. Slíbit nám osmkrát, že se něco změní, a pak se nic neděje... To prostě nejde!" řekl v telefonickém rozhovoru Strašák.

Fanoušci Slavie dnes chystají demonstraci přímo na hřišti.Foto Michal Beránek SPORT
Víte, kolik fanoušků se demonstrace přímo na hřišti zúčastní?
"Neumím přesně vyčíslit, kolik nás bude. Ale bude nás určitě hodně! To vím jistě. Bude tam celá severní tribuna. Věřím, že se přidají i další. Podle toho, jak se mi lidé ozývají, tak to má pozitivní dopad."

Ozval se vám už někdo z klubu?
"Ano, ozval. Prohlášení jsme vydali ve středu pozdě večer a už kolem půlnoci jsem komunikoval s mluvčím Ondřejem Zlámalem."

Co říkal? Žádal vás třeba, abyste ten protest zrušil?

"To, o čem jsme mluvili, si nechám pro sebe. Je to takové dost složité. Ale dokonce i některým lidem ve vedení dochází trpělivost. Někteří nám dokonce fandí, protože je situace taky štve. Ale nebylo to tak,  že by mi někdo volal a snažil se mě přemluvit, abychom toho nechali."

Co se přesně musí odehrát, abyste demonstraci zrušili? Postačí třeba to, když Slavia dostane licenci?
"Licence v tom nesehraje žádnou roli. Není to záruka, že chod klubu bude fungovat i do budoucna. Demonstrace se uskuteční už jenom proto, aby si určití lidé uvědomili, že klub jsou fanoušci. Že je to úplně něco jiného, než když si někde jinde hrají svoje hry s penězi. I kdyby se teď cokoliv změnilo, tak času na to měli dostatek. Budeme tam jasně deklarovat, ať přijdou k nám a řeknou na místě, co se Slavií bude. Nechceme už žádná vyjádření přes média nebo slibované a neuskutečněné tiskovky."

Mnoho lidí se ptá, proč jste nevybrali ligový zápas, ve kterém by prakticky o nic nešlo. V poháru přeci jen Slavia hraje o trofej a Evropu...
"Přiznám se, že ve chvíli, kdy se tohle vymýšlelo, tak jsme nad tímto moc nepřemýšleli. Možná jsme to měli udělat už proti Ústí, jenomže pořád jsme věřili, že se to do středy vyřeší. Teď vidíme, že to byla chyba. Další termín byl prostě teď: zápas se Sigmou. To se s tím třeba ještě dá něco dělat. Jakmile bychom demonstrovali za čtrnáct dní, tak bychom akorát kopali do mrtvol. Bylo by pozdě. Věřím, že většina slávistů pochopí, že tady už jde fotbal trošku na druhou kolej. Ano, mohli bychom vyhrát pohár, ale k čemu by to bylo, kdyby Slavia hrála třetí ligu a několik let se trápila v dalších krizích?"

Dnes údajně chtěli stávkovat i hráči. Přidají se k vám?
"To ještě nevím. Budu s nimi mluvit později a domluvím se. Možná za námi přijdou do toho středového kruhu. Uvidíme."

Fanoušci Slavie dnes chystají demonstraci přímo na hřišti.Foto Pavel Mazáč (Sport)
Kdyby do klubu skutečně vstoupila společnost Natland Group, vy - jako fanoušci - budete s touto firmou, která je provázána se současnými tajemnými majiteli, spokojeni?
"Potřeboval bych si zjistit víc informací. Ale podle toho, co zatím máme, tak jsou to zkrátka ti samí lidé. Akorát se to nějakým způsobem protočí. Je to na nás další habaďura, takže prvotní spokojenost určitě není. Na druhé straně, třeba mají dobré úmysly. Já se už dostal do stádia, že nevěřím skoro nikomu. Pokud to nekoupí sám pán bůh, tak nevím, komu bych věřil."

Proti Natlandu byl nebo stále je také klubový ředitel Miroslav Platil. Dokonce chtěl kvůli tomu rezignovat.
"Ani nevím, jestli tohle panu Platilovi věřit. Z počátku jsem mu důvěřoval a vím, co tam všechno probíhalo za jednání. Když něco domluvil, bylo před podpisem smlouvy, a pak druhá Francova strana od toho ustoupila... Platil to nemá jednoduché. Ale taky jsme měli indicie, že to divadlo na nás hraje i on. Že se snaží být za toho hodného, líbivého... Takže ze současného vedení nevěřím absolutně nikomu. A je to lepší. Jakmile jsem někomu uvěřil, tak se to vždycky otočilo proti nám. Pokaždé to byly jen sliby a lži."

Fanoušci Slavie dnes chystají demonstraci přímo na hřišti.
Fanoušci Slavie dnes chystají demonstraci přímo na hřišti.

Vstoupit do diskuse
6

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud