Pavel Hartman
11. května 2011 • 15:57

ENIC klidně Slavii prodá. Ale nemá komu

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Aktuální stav ohledně nového majitele Slavie? ENIC je ochoten prodat majoritní podíl akcií, který podle rozhodnutí anglického soudu stále vlastní, a společnost Debt Collect London Limited více než stomilionový dluh. Podle jejich právního zástupce však zatím není s kým o tom jednat.



Čekání na Godota ve fotbalové Slavii pokračuje. Stále se mluví o tom, že jednání o novém majiteli nabralo slibný kurz, ovšem realita jeho brzkému příchodu příliš nenasvědčuje.

„Společnosti ENIC a DCLL jsou ochotny ze Slavie odejít. Tedy jsou ochotny prodat akcie i dluh, který vlastní. Ale zatím nemáme s kým jednat,“ řekl včera odpoledne Sportu právník Petr Slach, který zastupuje ENIC a DCCL ve sporech se Slavií.

„A pokud se stav se Slavií neposouvá, tak ne proto, že by ENIC nechtěl jednat, ale proto, že ENIC nemá s kým jednat. Ujišťuji všechny, že kdokoli bude chtít o Slavii jednat, může okamžitě odletět do Londýna,“ zdůraznil.

Jak může právě on vybízet k rokování o záchraně českého fotbalového stříbra? Jednoduše. Jeho klienti totiž mají budoucnost červenobílých ve svých rukou.

ENIC disponuje soudním rozhodnutím z Anglie, které říká, že tato investiční firma je nepřetržitým vlastníkem majoritního podílu akcií SK Slavia Praha fotbal a.s. I když to údajný současný majitel klubu, za kterého je považován kontroverzní podnikatel Petr Sisák, neuznává.

DCLL zase zastává pozici největšího slávistického věřitele, neboť jí ENIC podstoupil pohledávku přes 100 milionů korun. Tohle nikdo z případných „spasitelů“ Slavie obejít nemůže.

Policejní těžkooděnci se snaží zabránit slávistickým rowdies ve vniknutí do útrob stadionu
Policejní těžkooděnci se snaží zabránit slávistickým rowdies ve vniknutí do útrob stadionu

Ví to dobře i společnost Natland Group, která v minulém týdnu oznámila, že hodlá získat většinový balík akcií nejstaršího fotbalového klubu v Česku. Proto absolvovala minulý pátek s ENIC už i první schůzku. „Měla spíš jen informativní charakter,“ popsal ji Slach. „Podle mého se snaží vytvořit jakési předpolí pro skupinu investorů,“ nabídl svůj odhad.

Kdyby byl správný, Natland by byl jen zprostředkovatelem koupě Slavie pro někoho jiného.

Jedno je však jisté, nejde o jediného nápadníka. ENIC dostal na stůl i nabídku odjinud. Spekuluje se o tom, že by měla být od bývalého mistra dopravy Aleše Řebíčka. Ten kdysi spoluzakládal společnost Viamont, o jejímž vstupu do Slavie se spekulovalo, ale s ENIC má vyjednávat sám za sebe. Co je na tom pravdy?

„Já jsem s panem Řebíčkem nejednal, ale je možné, že se obracel přímo na klienta,“ odvětil Slach.

Ve tvářích věrných slávistů se zračilo čiré zoufalstvíFoto Michal Beránek (Sport)

Čas hraje proti Slavii. Ta neobdržela profesionální licenci, což ji v tuto chvíli posílá do třetí ligy. Nyní je v plném proudu týden na odvolání, pak má do konce května prostor k tomu, aby doložila, že si licenci zaslouží. Dál už není kam ustoupit.

Vyhrát tenhle závod nebude pro červenobílé vůbec jednoduché. Nezná se majitel klubu, neví se přesně, komu a kolik Slavia dluží, ani kdy tyto závazky vyrovná. Navíc se objevuje stále více pochybností nad jejím hospodařením v posledních letech.

„Když se díváme do účetních záznamů, které jsou nám dány k dispozici, tak ve Slavii v posledních dvou letech dramaticky roste dluhová zatíženost. Přitom si nejsme jistí, proč by měla růst. Nejsou totiž nová aktiva, která by klub pořizoval,“ upozornil Slach.

„Takže je otázkou, do jaké míry jsou závazky uměle generovány pro případ, že by šla Slavia třeba do insolvence. Ten, kdo je uměle vytváří, by pak měl třeba silnější postavení v případném insolvenčním řízení. Byla by to však součást dalšího protiprávního jednání,“ dodal.

Záblesky slávistické naděje ovšem podle něj existují. „Náznaky, že by se vytvořila skupina investorů, která by mohla vyřešit akcionářskou strukturu i dlužní břemeno, jsou,“ pravil Slach.

Teď jde o to, aby byly převedeny do praxe. A hodně brzy! „K poslednímu květnu je konec pro Slavii. V dobrém i ve zlém. Buď se to vyřeší, anebo ne a pak už půjde všechno, řekl bych samospádem,“ připomněl Slach.

O tom není sporu.

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud