bke
28. května 2011 • 04:59

Řebíček promluvil: Slavii jsem chtěl celou!

Autor: bke, Štěpán Filípek
Vstoupit do diskuse
11
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

EXKLUZIVNĚ - Bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček (44) se stal tento týden novým třetinovým vlastníkem fotbalové Slavie. O nákupu akcií slavného klubu, který se dostal do velkých finančních problémů, promluvil poprvé exkluzivně pro sobotní deník Sport. „Jsem přesvědčen, že je to dobrá investice,“ tvrdí.



Sám Řebíček o sobě říká, že byl vždy oddaným slávistou. "První knížka, kterou jsem jako dítě četl, byla Bican – pět tisíc gólů. Tam to asi začalo,“ vzpomíná v rozhovoru pro deník Sport.

K nákupu akcií ho přiměla krizová situace v klubu. „Byla to hrozba sestupu do třetí ligy. Do té doby to nějak šlo, i když měl klub nevyjasněnou majetkovou strukturu, jednali za něj lidé, kteří nikde nebyli napsaní, a tak dál. Ale třetí liga, to by byl průser.“

Cestu k nákupu podílu ve Slavii mu zprostředoval jeho kamarád a bývalý spoluvlastník klubu Tomáš Rosen. „Existovaly tři subjekty spjaté s vlastnictvím klubu. Jedenapadesátiprocentní vlastník, tomu říkejme pan Franc. Pak zde byla kyperská společnost Berhala držící 33,19 procent akcií, s ní zprostředkoval jednání Tomáš Rosen. A nakonec ENIC. Logicky jsem zvolil nejjednodušší cestu, jak se stát akcionářem, a ta vedla přes Berhalu. S pomocí Tomáše Rosena jsem převzal její akcie,“ popisuje Řebíček.

Řebíček měl dokonce zájem o nákup celého klubu. „Jednal jsem s lidmi kolem France, ale nedohodli jsme se. Nezávisle na tom jsme se domlouvali se společností Natland, kterou jsem do té doby neznal, a pak mi jen oznámili, že podíl získala ona,“ popisuje Řebíček.

Se společností Natland chce nyní zachránit klub, nechat ho, ať si na sebe v budoucnu vydělá a zase zaútočí na tituly. „Jakmile jsme o sobě navzájem s Natlandem věděli, že jsme akcionáři, museli jsme jednat. Klub je přece v průšvihu, jsme profesionálové, i když na dovolenou spolu asi nepojedeme,“ tvrdí Řebíček.

Velký rozhovor s Alešem Řebíčkem čtěte v sobotním deníku Sport

Jak probíhal nákup akcií od společnosti  Berhala?

Co si myslí o majoritním akcionáři firmě Natland?

Jaký je Řebíčkův vztah k Petru Sisákovi?

Proč nemůže mluvit o společnosti ENIC?

Jak jsou na tom dluhy a rozpočet Slavie?

Majitelé Slavie
50,97% Natland Group

33%  Aleš Řebíček

16%  ENIC

0,03  Drobní akcionáři

Aleš Řebíček
Narodil se 14. dubna 1967.

Absolvoval Vysokou školu dopravy a spojů v Žilině, obor Provoz a ekonomika dopravy a spojů. Pracoval jako projektant a odborný technik.
V roce 1992 založil firmu Viamont a podle svých slov v roce 2006 prodal své akcie.

Od června roku 2006 byl poslancem Parlamentu ČR, v letech 2006-2009 působil jako ministr dopravy.

Vlastní vilový komplex v Toskánsku, které se proslavilo společnými dovolenými politiků, podnikatelů a lobistů v čele s bývalým premiérem Mirkem Topolánkem.

Je ženatý, má tři syny.

Investiční ředitel firmy Natland Josef Vojta
Investiční ředitel firmy Natland Josef Vojta

Vstoupit do diskuse
11

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud