17. července 2010 • 04:59

Pavel Černý: Syn jde do boje - proti tátově Spartě

Autor: fej
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pavel Černý. To jméno je královéhradecká legenda. Není jednoduché nosit jej a zároveň hrát fotbal v bílém dresu s číslem 9. Pavel Černý mladší se s tímhle břemenem pere. Dnes poprvé (tedy seriózně, premiérově si zahrál v sedmnácti letech pár minut při tátově loučení) bude kopat za Hradec první ligu – a hned proti Spartě, kde jeho otec prožil parádní roky.



Nejen tohle jméno je však na východě Čech pojmem. I přezdívku, kterou zdědil syn po otcovi, zná každý. Pavel Černý je prostě Rum. Senior i junior…

Pavel mladší se dnes vydá na cestu, na níž se bude snažit vyrovnat kanonýrské renomé svého táty. „Dohonit mě bude mít těžké,“ usmívá se otec. „V klukovi to je, ale první liga je úplně jinde než druhá.“

V nižší soutěži se jeho syn prosadil. Se čtrnácti góly se v minulé sezoně dělil o korunu krále střelců. Nakonec, poměrně dobře se ukázal i minulé jaro, jež strávil na hostování v Jablonci. „Nechali bychom si ho i dál, ale nedohodli jsme se s Hradcem,“ zhodnotil přínos šikovného útočníka trenér Severočechů František Komňacký.



Proto se Malej Rum vrátil domů, pomohl vykopat ligu, dnes si ji poprvé zahraje. A hned proti Spartě. „To bylo moje nejbáječnější angažmá,“ netají Černý starší. Na Letné strávil dvě a půl sezony: vyhrál dva tituly, prožil památnou pouť prvním ročníkem Ligy mistrů, kdy Pražané málem došli až do finále.

Pavel Černý se chystá na favorita z Letné. Pavel Černý se chystá na favorita z Letné.Foto ČTK


„Sparta je jasný favorit, ale v Hradci vládne nadšení. Bude vyprodáno,“ upozorňuje bývalý reprezentant. „Musíme sbírat body hlavně doma,“ přidává se i jeho syn.

Právě on by měl být klíčovým muže mužstva. Hlavně by měl začít pěkně zostra, střelecké manko za tátou má velké. Senior nasázel za Hradec 53 ligových gólů, celkem jich má na kontě ještě o třicet více.

Má jen smůlu, že se mu do statistiky nezapočítávají branky z japonské ligy, kde kopal s Ivanem Haškem za Hirošimu, jinak by patřil do ceněné společnosti, do Klubu kanonýrů.

A to považte, ligu začal kopat až v pětadvaceti. Stejně starý je však dnes
jeho syn. Dotáhne to jednou tak daleko jako táta? Začne už dnes proti pyšné Spartě?

Sparťané neměli s lotyšským soupeřem téměř žádnou práci
Sparťané neměli s lotyšským soupeřem téměř žádnou práci





Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud