20. července 2010 • 04:58

Kdo z navrátilců zářil? Nejvíc potěšil Štajner a Kisel

Autor: Aleš Roll
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Devět hráčů se vrátilo letos v létě ze zahraničí do české ligy. V prvním kole se představilo šest z nich. Největší pochvaly se dočkali liberecký Jiří Štajner a Karol Kisel ze Slavie. Opora Sparty Marek Matějovský prošel s rozpaky.



Někteří uspějí, jiní nikoliv. Někdo září i po návratu ze zahraničí a stále je ozdobou tuzemské soutěže, jiný už na své hvězdné roky nenaváže a připomíná vyhaslou hvězdu. Do jaké skupiny se zařadí letní skupina navrátilců teprve uvidíme, ovšem i první ligové kolo leccos naznačilo.

„Jirka Štajner hrál velmi dobře. Dokud mu to běhalo, byl v zápase s Budějovicemi nejlepší na hřišti,“ říká Karel Poborský, český rekordman v počtu reprezentačních startů a nyní předseda představenstva českobudějovického Dynama.

Libereckého záložníka, který se v létě vrátil z Hannoveru, viděl v akci naživo právě na jihu Čech. Poborskému ani nevadilo, že čtyřiatřicetiletý veterán Slovanu nevstřelil branku. Přesvědčil ho totiž i bez ní.



„Záloha nás přehrála a to především díky Jirkovi. Opravdu se mi líbil, jeho hra určitě ligu obohatí,“ je si jistý Poborský, který se během své kariéry rovněž vracel ze zahraničí do Gambrinus ligy. Bylo to v létě 2002 z Lazia do Sparty. Právě tam se pak na jaře 2004 potkal i se Štajnerem, který na Letnou zamířil na půlroční hostování.

„Tehdy se Štajny vracel s velkou slávou, byl pod tlakem, hodně se od něj čekalo. Dnes je víc v klidu. Vrátil se s rodinou, je v pohodě, z fotbalu má radost. Působí na mě svěžejším dojmem než před těmi šesti lety,“ míní Poborský, který si na Štajnerovi všiml ještě něčeho. „Přišlo mi, že se z Německa vrátil dost hubený, asi se tam musel o sebe hodně starat, je na tom fyzicky fakt dobře,“ culí se.

Libereckého Štajnera marně stíhá ČernákFoto Jaroslav Legner (Sport)


Zaujal také Karol Kisel, navrátilec z australského Sydney. V remízovém klání Slavie s Bohemians 1905 byl aktivní, vstřelil i jedinou branku červenobílých.

„Líbil se mi, doplňoval neustále kluky na hrotu. Pokud Slavia měla nebezpečnou šanci, byl v ní on,“ svěřuje se Vladimír Šmicer, současný manažer českého národního týmu, jenž okusil comeback do české ligy před třemi lety, kdy opustil Bordeaux.



Diskutovaným byl také Marek Matějovský. Na osmadvacetiletého sparťana upřeli fotbaloví fandové možná největší pozornost. Borec, který strávil dva a půl roku v anglickém Readingu, uspěl ve svém prvním ligovém duelu za letenský celek tak na půl. V Hradci Králové se blýskl akcí před gólem Wilfrieda, měl však i hluchá místa.

„Když srovnám Matějovského a ještě nedávno druholigového Pilaře, musím říct, že hradecký hráč jej předčil a zastínil. Věřím ale, že do budoucna bude Matějovský pro Spartu přínosem,“ míní Pavel Kuka, někdejší reprezentant, který svou kariéru po letech v Německu také uzavřel v domácí ligové soutěži.

Nová posila pro slávistickou ofenzívu.Foto Jaroslav Legner (Sport)


Skvělou individuální akci z 55. minuty zakončenou uličkou na Wilfrieda však velebil každý. „To byla fantastická nahrávka,“ uznává Kuka. „Úžasná akce. To jak vedl míč, měl přitom zvednutou hlavu a do poslední chvíle si hlídal, kam mu Wilfried naběhne, bylo báječné. Takových hráčů moc není, bylo to parádní!“ rozplývá se Václav Daněk, někdejší ligový kanonýr a nyní kouč Hlučína. „Má skvělé momenty, ale mělo by jich být víc než tři za zápas,“ varuje Vladimír Táborský, někdejší ligový kouč.

Těšme se na druhé kolo, i tam budou navrátilci pod drobnohledem.

JAK SI VEDLI NAVRÁTILCI
Karol Kisel

Utkání: Bohemians 1905–SLAVIA 1:1

Bilance: 90 minut/1 gól

Známka Sportu: 7

Hodnocení: Ligová premiéra ve Slavii mu vyšla náramně. Na hřišti si počínal velmi aktivně a svým lobem zařídil vyrovnání. Objevil se i v dalších šancích.
Řekl o sobě: „Dal jsem gól, ale spokojený být nemůžu, protože jsme nevyhráli. Jsem týmový hráč, a když nevyjde, co si řekneme, je to špatně.“
Řekli o něm: „Vyrovnávací branka Karola pro nás byla povzbuzením. Měl pak ještě jednu šanci, tam si myslím, že zaváhal.“ Karel Jarolím, kouč Slavie.


Jiří Štajner

Utkání: České Budějovice–LIBEREC 0:0

Bilance: 90 minut/0

Známka Sportu: 6

Hodnocení: Skvělými pasy za obranu zásoboval liberecké útočníky. Byl ústřední postavou všech akcí svého týmu.

Řekl o sobě: „Už jsem avizoval, že tradiční patičky a parádičky trošku omezím. Podle mě je to prospěšnější pro mančaft.“

Řekli o něm: „Splnil přesně to, co jsme od něj očekávali. Měl v zápase gólové přihrávky na vysunuté hráče. Je to fotbalista, který sleduje dění a vidí spoluhráče.“ Josef Petřík, kouč Liberce

Marek Matějovský

Utkání: Hradec Králové-SPARTA 2:1

Bilance: 90 minut/0

Známka Sportu: 5

Hodnocení: Předvedl sice několik kombinací se Sionkem, jinak ale zapadl do sparťanské mizérie. Blýskl se však asistencí při jediném gólu Sparty, když ideálně uvolnil Wilfrieda.

Řekl o sobě: „Je tady víc hráčů, kteří by se měli postarat o kreativitu. Nechtěl bych, aby to bylo postavené vyloženě na mně.“

Řekli o něm: „V takovém zápase nemohu být spokojený vůbec s nikým.“ Jozef Chovanec, kouč Sparty
Radim Kučera

Utkání: Plzeň-OLOMOUC 2:2

Bilance: 90 minut

Známka Sportu: 5

Hodnocení: Na stoperu si odehrál své, úplně vymazal vysokého Střihavku. Nechyboval, ale nutno přiznat, že se nedostával příliš pod tlak.

Řekl o sobě: „Za celý život jsem nic nevyhrál. Chtěl bych vyhrát český pohár nebo českou ligu. Vím, že je to velký cíl, ale proč ne.“

Řekli o něm: „Poslední dva roky nám odcházela zkušenost. Radim je ten pravý typ, pomáhá nám vychovávat mladé hráče a je nápomocen na hřišti i v kabině.“ Zdeněk Psotka, kouč Olomouce


Jiří Koubský

Utkání: Bohemians 1905-SLAVIA

Bilance: 90 minut

Známka Sportu: 5

Hodnocení: Nepůsobil moc obratně, rychlejší hráči mu dělali problémy. Hodně platný však byl při obranných i útočných standardkách.

Řekl o sobě: „Určitě budou tlaky od médií a fanoušků. Když se mi bude dařit alespoň z poloviny jako Erichu Brabcovi po návratu ze Švýcarska, tak budu velice rád.“

Řekli o něm: „Noví kluci zapadli dobře, ale jako tým jim musíme pomoct. Jirka Koubský je výborný fotbalista.“ Jaroslav Černý, záložník Slavie

Nenastoupili: Daniel Zítka(Sparta), Petr Johana (Ml. Boleslav), Lukáš Jarolím (Slavia)


Jiří Štajner, hvězda Liberce
Jiří Štajner, hvězda Liberce


Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud