Michal Petrák
9. srpna 2010 • 19:42

Plzeň vyloupila Hradec a jde do čela ligy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Takhle se vstává po ráně! Plzeň se po tvrdém direktu v Evropské lize na hřišti Besiktase Istanbul dokázala otřepat a po čtvrtém kole zase vládne české lize. Jako když se boxer jenom zhoupne v provazech a knokautuje svého protivníka – drzému nováčkovi z Hradce Plzeň ukázala, že ho v první lize nečeká nic jednoduchého. A po zásluze je zase první.



Vlastně to jsou trochu podobné týmy. Alespoň co se ofenzivy týče. V čelních liniích jim pobíhají rychlí a techničtí hračičkové, na jejich fotbal se dá koukat. Včera večer to však na Všesportovním stadionu v Hradci Králové vypadalo, jako kdyby učedník vyzval na souboj svého mistra – a dostal pořádnou lekci.



„Oni dokázali svoje šance využít, my jsme ty svoje řešili hekticky. To je rozdíl mezi fotbalem na vyšší úrovni a zbytkem české ligy,“ povzdechl si trenér domácích Václav Kotal poté, co jeho tým utrpěl první domácí porážku od 22. března 2009, kdy ho na jeho hřišti porazila ještě ve druhé lize Jihlava. To ovšem Kotal ještě na hradecké lavičce nebyl...

Hradec skutečně měl šance, i když ne tak nebezpečné jako ty plzeňské. Hned tu první v 19. minutě nešťastně neproměnila vycházející hvězdička z Převýšova Václav Pilař.

Po šikovném přistrčení od Jiřího Poděbradského se před hranicí vápna uvolnil a pokusil se zopakovat svou krásnou trefu z prvního kola proti Spartě. Nepovedlo se mu to. O několik centimetrů. Trefil totiž tyč. Kdo ví, jak by zápas vypadal, kdyby byl domácí prcek úspěšnější. Takhle se z jeho střely stal jen jeden z momentů, které stály za vítězstvím Plzně.

Jiráček v souboji s hradeckým PávkemFoto Jaroslav Legner (Sport)


Tím dalším byl druhý gól z penalty, který Hradci prakticky sebral naději na vyrovnání nebo zvrat. „Takové chyby v defenzivě si musíme odpustit, už jsme podobnou udělali na Slovácku. Na druhou stranu, kdyby tihle hráči nedělali chyby, asi by nehráli v Hradci,“ pronesl rezignovaně Kotal.

Co se stalo? Deset minut po přestávce, když ještě Hradečtí doufali, špatně rozehrál Jiří Lindr, k míči se dostal Milan Petržela a ve vápně ho fauloval Martin Kasálek. Následnou penaltu v klidu proměnil Jan Rezek.



„Byl jsem u toho. A byl to rozhodující moment utkání. Bohužel jsem nedal dost důraznou přihrávku,“ kroutil hlavou Lindr. „Plzeň ukázala, že je hodně kvalitní soupeř. Na druhou stranu, kdyby spadla do brány střela Vency Pilaře, mohlo utkání vypadat jinak,“ zalitoval.

Plzni pak každopádně stačilo hlídat náskok – skvělou práci odvedl defenzivní záložník Tomáš Rada i například levý bek David Limberský. Plzeň navíc trpělivě číhala na příležitosti k rychlým protiútokům. Po jednom z nich definitivně rozhodl opět Jan Rezek – a vrátil Plzeň do čela tabulky.

„Je to pro nás zavazující, budeme se chtít udržet v popředí. Ale dívejme se na pořadí po takovém desátém kole, to už bude situace jiná,“ uklidňuje radost plzeňský trenér Pavel Vrba.

Úsměv na tváři však prozrazoval, že si ligový vstup svého týmu užívá...

4. kolo první fotbalové ligy:

FC Hradec Králové - Viktoria Plzeň 0:3 (0:1)

Branky:
55. z pen. a 82. J. Rezek, 39. Rada. Rozhodčí: Matějek - Pelikán, Vysloužil. ŽK: Kasálek, Janoušek, Fischer - Jiráček. Diváci: 6000 (vyprodáno).

Hradec: Lindr - Pávek (67. Tomašák), Wozniak, Kasálek - Fischer, Hochmeister (53. Dvořák), Janoušek, Poděbradský - T. Rezek (87. Kocourek), Pilař, Černý. Trenér: Kotal.
Plzeň: Ticháček - Rajtoral, Ševinský, Navrátil, Limberský - Petržela (86. Hruška), Rada, Horváth, Jiráček (79. Střihavka) - Kolář (88. Vaněček), J. Rezek. Trenér: Vrba.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud