Stanislav Hrabě
25. srpna 2010 • 15:26

Bídná Slavia: Nejhorší start ligy za 10 let

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Statistiky nelžou - Slavia zažívá nejhorší vstup do ligového ročníku za posledních deset let. Po šesti zápasech, tedy po pětině ročníku, má pouze osm bodů a dokonce pasivní skóre. To se jí ve sledované dekádě ještě nepřihodilo.



Dvě výhry, dvě remízy a dvě porážky. Taková je bilance Slavie Praha po šesti kolech probíhajícího ročníku Gambrinus ligy.

Nikdy horších výsledků za posledních deset let v úvodu nedosáhla. Klub, jenž ještě před dvěma lety českému fotbalu vládl a po rozháraném roce se chtěl znovu dostat na špici, padá do šedivého průměru.

Slavia za sebou táhne prokletý uplynulý ročník, kdy se poprvé po devatenácti letech neprobojovala do evropského poháru. „Je těžké se z toho vzpamatovat,“ soudí kouč Jozef Jarabinský, jenž před časem seděl i na slávistické lavičce.

Důvody tápání

1. PROSTUPNOST DEFENZIVNÍ ŘADY
Vzadu to „sešívaným“ evidentně neklape, obranná čtyřka není kompaktní, elastická, jeden hráč spoléhá na druhého, a to je špatně. Soupeři se až příliš často prosazují kolmicemi nebo dlouhými míči za záda obránců.

2. MIZERNÁ FINÁLNÍ FÁZE
Ofenzivní řada Slavie? Jedním slovem slabota, červenobílí hrají prakticky bez útoku. Při pohledu na soupisku se asi není čemu divit. Vlček je za svým zenitem, Naumov se zotavuje z těžkého zranění, tři teenageři Hora, Zákostelský, Hurka se zatím jen otrkávají.

3. NÍZKÉ SEBEVĚDOMÍ, NEVYZRÁLOST
Dvakrát po sobě se slávistům stalo, že vstřelili úvodní gól a zápas nakonec ztratili. Zkušené, sebejisté mužstvo by takový scénář stěží připustilo.

„Za uplynulým ročníkem se udělala tlustá čára, na hráčích to už nesedí,“ míní naopak Ivan Kopecký, jenž v minulosti červenobílé také vedl. Ale čísla hovoří jasně.

Děsí vás spíš průchodná obrana, nebo jalový útok? Současný trenér Karel Jarolím dostává tradiční otázku po každém zápase.

„Obojí,“ hlesl při těchto dotazech. Pohled na tabulku mluví sám za sebe. S devíti góly je slávistická defenziva po brněnské nejhorší v lize, spolu s nováčkem z Ústí nad Labem. „Potýkáme se s nedůsledností,“ zlobil se kouč po porážce v Teplicích.

Obrana není pevnou hrází. Přitom ji netvoří nováčkové, kteří se teprve poznávají. „Hodně šli dolů co se týče individuálních výkonů,“ nachází příčinu Jarabinský.

„Určitě bychom se měli vyvarovat hloupých chyb,“ přiznal po prohře v Teplicích pravý zadák Ondřej Čelůstka. Ani útočníci nezáří. Na osmi gólech se podílí polovinou záložník Kisel, jeden (Vidlička z Teplic) si vstřelil soupeř vlastní.

„To je bída,“ vystihuje tento stav Jarabinský. „V poli to celkem jde, ale zakončení je hrozné,“ přidává se Kopecký. „Není v koncovce úderná. Přitom vždycky stavěla na ofenzivě, že nějaký gól sice dostane, ale protivníka přestřílí,“ vystihuje její slabinu.

„A to ještě po čtyřech kolech prodala do Turecka nejlepšího střelce z dálky Grajciara, ten by nějaký gól dal,“ připojuje Kopecký další poznatek. „Tak to bohužel v českém fotbale je, že se kádry rychle točí a odcházejí ti nejlepší,“ upozorňuje na finanční politiku klubu Jarabinský.

Bodový zisk a skóre Slavie po 6. kole Bodový zisk a skóre Slavie po 6. koleFoto Deník Sport

V Edenu panuje značné rozladění. Šéf klubu Tomáš Rosen neskrýval po teplické prohře nespokojenost.

Radikální kroky, tedy například odvolání trenéra nebo horečný nákup nových posil, se i vzhledem k finanční situaci klubu očekávat nedají. Ale zlepšení a především nabrání potřebných bodů je jednoznačným úkolem.

To si představitelé dobře uvědomují. „Dvakrát za sebou jsme ztratili zápas, ve kterém jsme vedli, což není dobrá vizitka,“ připouští tiskový mluvčí Ondřej Zlámal.

„Je to o to bolestnější, že jsme v obou duelech měli velkou podporu věrných fanoušků, do Teplic jich s námi cestovalo několik stovek. Zasloužili si lepší výsledek. Věříme, že jim naši fotbalisté udělají větší radost už v pátečním zápase s Olomoucí,“ hledí do budoucna.

I přes děsivý vstup do soutěže propadat do trudnomyslnosti ovšem Slavia nemusí. „Bude se zlepšovat,“ tvrdí přesvědčivě Jarabinský.

Překvapuje vás špatný vstup klubu do sezony?

Pavel Kuka
vicemistr Evropy 1996 (1989-1993, 2000-2005)

„Nepřekvapuje mě to, bodový zisk je smutný. Vzhledem k losu jsem si myslel, že Slavia pronikne dopředu a bude si pozice hlídat, než se uzdraví další hráči. Ale je to asi nad síly tohoto týmu. Přitom by stačilo dívat se, jak pracuje v tréninku a na hřišti Karol Kisel. Běhá, hraje fotbal a hlavně chce.“

Jan Lála
vicemistr světa 1962 (1955-1957, 1960-1969)

„Hodně mě to mrzí, čekal jsem lepší výsledky. Hlavní příčinu vidím ve velké obměně kádru. Koupí nového hráče a myslí si, že to hned půjde. Ale nejdříve se musejí sehrát. To se týká hlavně obrany. V trenéru Jarolímovi to není, toho znám a uznávám, něco divného bude v zákulisí.“

Zdeněk Hruška
účastník MS 1982 (1985-1987)

„Po tom, co se v poslední době všechno v klubu událo, je to i zákonité. Mužstvo dostává hodně gólů, ale není to jen vina brankářů. Obranné povinnosti mají nyní všichni včetně útočníků. A hodně právě záleží na sehranosti týmu. Kádr se však rychle mění a on si musí napřed sednout.“

Dušan Herda
mistr Evropy 1976 (1969-1980)

„Je to špatný, špatný, špatný. Tohle není žádná Slavia. Viděl jsem porážky s Libercem i v Teplicích a jak jsem nadával. Vůbec se mi její hra nelíbí. V záloze čtyři techničtí hráči vedle sebe, ale nikoho neobejdou a jen čekají, co udělá Kisel. Hora se v útoku naběhá, ale nic nevymyslí. Jímá mě vztek.“

Ivo Ulich
bronzový z Poháru FIFA 1997 (1996-2001)

„Já bych z toho nedělal takovou tragédii. Je to teprve začátek. Vstup do soutěže je sice důležitý, ale ani ostatní týmy neprokazují bůhvíjakou formu. Liga je dlouhá, kvalita se postupně ukáže. Slavia má dobré mužstvo a jsem přesvědčen, že se to projeví a bude opět hrát o přední příčky.“

Kisel se svíjí v bolestech na trávníku.
Kisel se svíjí v bolestech na trávníku.

Vstoupit do diskuse
2

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud