4. dubna 2012 • 04:00

Tápající obrana i pomalý Matějovský. 6 problémů současné Sparty

Autor: iSport.cz, mip
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z šestibodového polštáře na čele ligy je po sedmi jarních kolech dvoubodová ztráta na Liberec, fotbalisté Sparty se trápí. PROČ? Touhle otázkou se na Letné zabývají hráči, trenéři i vedení. Deník Sport našel šest bodů, které současnou Spartu sužují nejvíc. Kde jsou problémy Hřebíkova souboru?  



Tápající obrana

Tomáš Zápotočný se už nevejde ani na lavičku. Mladý Jakub Brabec, který naskočil místo něj, měl nadějný rozjezd, ovšem v posledních utkáních chybuje častěji.

Ani Jiří Jarošík zrovna neoplývá jistotou, největší problém Sparty však je na krajích – napravo je slabý Vlastimil Vidlička a Ondřej Kušnír po zranění, Manuel Pamič nalevo jednou zahraje, dvakrát ne. Beci jsou přitom pro moderní fotbal klíčovými hráči. Ve srovnání s Libercem nebo Plzní tady Sparta ztrácí nejvíc.

Atyp Kweuke

Sice dal tři góly v řadě, to však nezakryje jeho nedostatky. Není kompatibilní se stylem, který chtějí na Spartě budovat Jaroslav Hřebík a spol. – nezvládá presink, vysokou postavou svádí k nakopávaným míčům, ty však ani zdaleka neumí tak podržet a rozdávat jako svého času Jan Koller.

V derby podal špatný výkon, navíc dráždil loudavým střídáním. A tvrzení, že Spartě prohrál zápas s Příbramí, sice může být nespravedlivé, daleko od pravdy však není.

Pomalý Matějovský

Mozek záložní řady Sparty není pomalý pohybem – rozhodně ne třeba ve srovnání s plzeňským kapitánem Pavlem Horváthem. Pokud se však postaví vedle něj a třeba Jiřího Štajnera, pokulhává v práci s míčem.

Tam, kde tihle dva veteráni potřebují jeden nebo dva doteky, aby poslali geniální přihrávku, Matějovský udělá tři. Poslední zápas proti Příbrami mu však paradoxně vyšel parádně. Jen zase selhávali adresáti jeho pasů...

Hlavy

„Nejsme v pohodě,“ přiznávali v různých fázích jara Jiří Jarošík i třeba Josef Hušbauer. Sparťané jsou od začátku pod tlakem: nejdřív věděli, že kvůli postavě Jaroslava Hřebíka musejí začít fungovat hned od začátku, aby se vyhnuli nenávisti fanoušků – a nešlo to. K tomu se navíc přidal blok prvních poločasů a křečovité vstupy do zápasů. A když se v nervózní situaci ohlédnete a Liberec za vámi vyhrává všechno, na klidu to nepřidá...

Chybí lídr
Zklamaní sparťané po konci utkání s PříbramíFoto Pavel Mazáč (Sport)

Ne snad že by Letenským prospěl návrat Tomáše Řepky, nicméně vůdčí postava by se jim hodila náramně.

Když šla v posledním utkání Příbram do dvoubrankového vedení, zbývala do té doby slušně hrající Spartě ještě půlhodina na to, aby se minimálně dotáhla.

Jenže najednou přišel útlum, kterému nikdo nedokázal zabránit. Zkušení hráči jako Jiří Jarošík nebo Marek Matějovský pravými šéfy kabiny nejsou – nemají na to povahu.

Zklamání Holek

Přicházel jako nejnadějnější posila, což bylo možná nefér vzhledem k tomu, že toho v poslední době na Ukrajině mnoho nenahrál. Přesto jsou výkony defenzivního záložníka zatím spíš zklamáním.

Není v pohodě pozičně ani v rozehrávce, což ukázal třeba proti Plzni. Prostě často chybuje, což na téhle pozici nesmí. A když v derby před týdnem nastoupil proti Slavii jako záplata na pozici pravého beka, nepřesvědčil už vůbec.

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud