13. prosince 2012 • 10:00

Jak dopadne korupční aféra? Odpovídal expert Sportu Pavel Kalouš

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

ONLINE ROZHOVOR | Daniel Křetínský konkrétní důkazy nezveřejnil, korupční aféra v českém fotbale stále zůstává zahalena mlhou. Má pravdu boss Sparty, nebo plzeňský majitel Tomáš Paclík? Vyřeší se aféra, nebo bude smetená pod koberec? Na otázky čtenářů iSport.cz odpovídal fotbalový expert deníku Sport Pavel Kalouš.



Od "Křetínského kabely", kterou majitel Sparty v září přinesl šéfovi FAČR Miroslavu Peltovi, zmítá českým fotbalem skandál.

Křetínský tvrdí, že předal důkazy o korupci, jeho verzi potvrdily následné dopisy dvou rozhodčích. Adámek i Býma tvrdí, že je uplatila Viktoria Plzeň prostřednictvím fotbalového funkcionáře Martina Svobody známého pod přezdívkou Chřestýš.

Tohle nařčení Západočeši důrazně odmítají, majitel Tomáš Paclík už podal první žaloby a nepřímo naznačuje, že celou kauzu si vymyslel Daniel Křetínský.

Jak celá aféra dopadne? Kdo má pravdu? Na vaše dotazy odpovídal fotbalový expert deníku Sport Pavel Kalouš právě teď.

Pavel Kalouš

Martin, 13. prosince 2012
Jak dopadne korupční aféra experte ?
Potáhne se stoprocentně ještě několik měsíců, to se dá říct s velkou pravděpodobností. Tipuji, že u civilního soudu na žádné tresty nedojde, u disciplinárky ale i tak k verdiktu dojít může. Bojím se ale, že pak to bude trest, se kterým se nesmíří ani jedna strana, a po celé kauze zůstane znovu nepříjemná pachuť. Stejně jako v případě kauzy Olomouc-Bohemians. Díky, za všechny vaše dotazy, bohužel se nedostalo na všechny, ale snad někdy v budoucnu to napravím. Pěkný den.
Luboš, 13. prosince 2012
Zeptal jste se někdy někdo Pelty, jestli tenkrát to jaro opravdu cinknul? Veškeré odpovědi jsou o tom, že si něco odpracoval. Ale když já zabiju babičku a zjistí se to až za pár let, tak asi argument o nějakém odpracování neuspěje...
Ano, sám jsem mu před volbami pokládal otázku, zda někdy někoho ve fotbale uplatil. Odpověděl ve stylu, že "nikdo není svatý", což chápu celkem jasně.
Honza, 13. prosince 2012
Jen jedna otázka - proč se přikláníte k p.Křetínskému - má taky vliv na redakce, že by jste mohl přijít o práci ? Já si naopak myslím, že právě tento pán je černá ovce našeho fotbalu.
Vliv na redakce skutečně nemá, to mi věřte. Řeknu to jinak - nejsem zkrátka stoprocentně přesvědčen o nevině Plzně.
Pepik, 13. prosince 2012
Dobrý den, očekáváte, že by to mohla odnést nejen Plzeň, ale i některé další kluby? Hodně se spekuluje o Českých Budějovicích, Ostravě, Příbrami a druhulogivých praktikách ve 2. lize, kdy Čáslav, Sezimáč a další kluby potopili Třinec a vše pod záštitou Berbra, Svobody a další havěti. Nemáte k tomu nějaké bližší info, o co tam přesněji šlo?
Jména klubů jste vyjmenoval trefně. Bohužel jde zatím právě o ty informace ze zákulisí, které beze svědků nedokážete. Jsem přesvědčen, že by takové důkazy mohl mít i Křetínský, otázkou ale právě zůstává, jestli sám chce zajít až tak daleko.
Hugo Parma, 13. prosince 2012
Dobrý den, co vás vede klanět se na stranu p. Křetínského? Podle měho názoru je naprosto nechutné přijít s jakousi kabelou ''důkazů'' těsně po prohře Sparty s Plzní, zvláště když minulé dekády vyhrávala Spartička tituly více než podivnými penaltami a ofsajdy... Silně mi to připomíná předvolební umělé aféry.
Nedělám si iluze o čistotě Sparty v minulosti, ale zároveň to pro mě není dostatečný argument. Pokud někdo uplácel a upozorní na to Sparta, je to možná ironie, ale pořád lepší, než dělat, že se nic nestalo. Klaním se na stranu Křetínského vzhledem k tomu, jaký obrázek jsem si udělal na Martina Svobodu, který je spojovaný s Plzní.
Martin Jilek, 13. prosince 2012
Proc myslite, ze si rada osobnosti na fotografii podpira bradu? Myslite, ze tak chteji pusobit moudrejsi? proc vy osobne pouzivate fotku, kde si davate pesti do brady? Omlouvam se za dotaz mimo tema, ale budu rad, kdyz mi odpovite, skutecne to nedokazu pochopit. dekuji
Dáváme na rady našich zkušených fotografů. Kam byste tu ruku dal vy?
Michal Holý, 13. prosince 2012
Kalouš, Vy budete asi více než narcis, je tak? Kdo vy jste, že máte tu drzost se pasovat do role toho, kdo nám vyzradí, jak ono to s tou aférou, o které však nikdo nic neví, pouze to, že se opravdu něco nekalého stalo,vlastně je. Kde berete tu drzost nám radit a závazně nás informovat, co se nyní bude dít, když nikdo nikde nechce prozradit ani slovo. Na koho Vy si to vůbec hrajete? Jakým právem? Vaše články jsou v jednom kuse plné kritiky, posměchu a nyní se ještě stavíte do role vševěda, udělal byste lépe, kdybyste si vzal pár dní dovolenou! Takových expertů, jako jste Vy, mám v práci 15!
Nepasuji se do role někoho, kdo vám chce radit - pouze nabízím svůj názor. Pokud vás nezajímá, nemusel jste mi pokládat žádnou otázku, je to vaše svobodná volba. V jednom vás ale poslechnu. Ironií osudu dnes skutečně dovolenou mám. Přesto sedím v redakci a bavím se s vámi.
David Šilha, 13. prosince 2012
Zajímal by mě váš názor na to,jak si může rozhodčí grimm odjet na dovolenou s Berbrem a Damkovou potom co dostal flastr za poškození sparty B a očividně nesnáší spartu.Tohle je podle vás normální???
Je to naprostý skandál, kterému se snad dostatečně věnujeme od samého začátku. Snad ještě víc než to, že Grimm poškodil Spartu a Berbr s Damkovou jsou spojování s Plzní, mi vadí fakt, že taková dvojice (Berbr a Damková) zve skupinu rozhodčích na Kubu. Jak chtějí vyvrátit pochybnosti, že si je tím nezavazují.
Pavel, 13. prosince 2012
Dobrý den, byla by Plzeň po prokázání z ovlivňování zápasu ihned vyloučena i z evropských soutěží? Kdo by ji popřípadě nahradil? Jak by se zachovala UEFA? Mockrát děkuji.
Ne, nebyla. UEFA se případy korupce zabývá vždy jen před startem nové sezony. Čili by ji případně nepustila do dalšího ročníku.
Jirka, 13. prosince 2012
Jste novinář. Máte nějaké inormace ze zákulisí? Neříkejte, že občas neslyšíte, to co běžní lidé neví? Myslím různé věci ohledně toho jak to doopravdy bylo a jak se to vyřeší. Proč nenapíšete i to co slyšíte v zákulisí a je to třeba pravděpodobné? Kde určujete, to co ještě může zaznít? Nemyslím teď jen tuto kauzu, ale i jiné věci, které se netýkají ovlivňování zápasů atd.
K informacím ze zákulisí, o kterých mluvíte, se dostáváme často. Problém je, že velmi často těžké je věrohodně ověřit - proto o nich lze psát jen málokdy. Obvinit někoho a nebýt si tím alespoň z osmdesáti procent jistý, u této kauzy nejde. V těchto případech funguje cit novináře. Sám poznáte, kdy jde o fakta a kdy o nepodložené spekulace, o kterých platí to, co jsem napsal v předchozích větách.
Kudzis, 13. prosince 2012
Dobrý den, který klub z Gambrinus ligy, je podle Vás tak čistý a fungující, že by Vás jeho uplácení nejvíce překvapilo? Nebo jinak, za který klub by jste dal ruku do ohně,že pro úspěch dělají vše jen v duchu fair play? díky
Nedal bych ruku do ohně absolutně za žádný klub. Zkušenosti z minulosti jsou dostatečným mementem.
Daniel, 13. prosince 2012
Jakou máte vystudovanou školu jako novinář? Máte něco speciálního?
Sociologii na Univerzitě Pardubice a mediální studia na Univerzitě Karlově.
Zdeněk, 13. prosince 2012
Na základě mnoha komentářů se v loňském roce uskutečnily zápasy, které byly svým průběhem, či výsledkem přinejmenším podezřelé. Avšak jediným tématem je objektivně odřízený zápas Plzně proti Jablonci, za který kope (ne)závislý přeceda FAČR. Pokud je zde nějaké podezření, tak proč se neprovede zevrubná analýza, neprozkoumají se i ostatní zápasy a uveřejní výsedky?
Souhlasím s vámi, podezřelých zápasů bylo rozhodně víc. Potíž je, že ani případná analýza, která by ukázala na všechny chyby sudí v daném zápase, nemůže dokázat, že v něm i došlo ke korupci. Nedaří se to ani u zápasu Jablonec-Plzeň, kde přitom existují konkrétní svědci, kteří o korupci mluví.
Petr Lederer, 13. prosince 2012
Chtěl jsem se zeptat proč se nikdo do dnešního dne nezeptal pana Pelty jestli si myslí že Jablonec neprohrál zaslouženě bez pomoci rozhodčích?Děkuji za odpověď.
Možná proto, že to není moc téma. Pokud se nepletu, nikdo to nikdy ani netvrdil. To ale neznamená, že k předání úplatku nemohlo dojít.
Robert, 13. prosince 2012
Věřil jsem panu Goldovi,po ochotnickém divadle s panem Křetínským už ne.Je normální aby předseda disciplinární komise-právník,dělal to,co nařídí pan Křetínský,myslím tím předložení důkazů za několik dnů,proč je nepředložil rovnou,vždyt jednali o samotě,to mě také šokovalo.
Částečně jsem už odpovídal. Tímto mě Golda také zklamal. Síla Křetínského osobnosti zkrátka funguje.
Spytihnef, 13. prosince 2012
Dobrý den, 3 ze 4 rozhodčích přiznali stejně jako Chřestýš, že se před zápasem setkali. Chci se zeptat jestli se ví jestli ten 4. rozhodčí cestoval na zápas společně s ostatními rozhodčími? Pokud ano tak je zřejmé, že lže. Díky
Ano, Emanuel Marek, který byl společně s Drahoslavem Handlířem asistentem Tomáše Adámka, před disciplinární komisí potvrdil, že celá čtveřice sudí cestovala společně a skutečně se zastavila na jedné z benzinek před Prahou. V rozhovoru "off record", který jsem pak s Markem po jednání vedl sám na chodbě, nepřímo potvrdil, že dobře věděl, že se tam Adámek a spol. se Svobodou sešli. U disciplinárky to ale popřel. Podle mě proto, že se lekl. Má před sebou jako jediný ze zmíněné čtveřice ještě slibnou mezinárodní kariéru, a proto se snaží našlapovat hodně opatrně.
jackie, 13. prosince 2012
Myslíte si, že kdyby někdo sbíral informace o Spartě a Křetínském, že by nezíslal taky nějakě kompromitující informace
Kompromitující informace seženete ve fotbale pravděpodobně na každého, tenhle sport totiž už ze své podstaty ani čistý být nemůže. Předpokládám ale, že momentálně by Spartu z korupce obvinit nešlo.
Aleš Krakonoš, 13. prosince 2012
Dobrý den, pane Kalouš, je podle Vás normální, že český fotbal řídí oficiálně retard, co neumí složit kloudnou větu o 4 slovech a odpracoval si "celý cinklý jaro", a neoficiálně (ale zato fakticky) bývalý rozhodčí jezdící ve ferrari a pořádající mezisezónní kempy pro dvě desítky sudích z výkonnostního fotbalu na Kubě?
Rozhodně to není v pořádku. Ale odmítám Miroslava Peltu urážet, navzdory svému projevu je to skutečně schopný manažer, což klidně podepíši. Nicméně cinklé jaro mu neodpustím nikdy a také jsme to po jeho zvolení opakovaně kritizovali.
Lukáš Vojtěch, 13. prosince 2012
Prý nejoddanější manželky jsou bývalé prostitutky. Sedí toto podle vás i u korupce a největší bojovníky proti korupci, pány Křetínského a Peltu?
Oba motivuje spíš něco jiného. Křetínského pocit, že mu někdo údajně nekalými praktikami ničí jeho stamilionovou investici do fotbalu, Pelta spíš než odčinit "ciklé jaro" chce dokázat, že je schopný vyřešit kauzy, které jeho předchůdci nezvládali objasnit.
Daniel K., 13. prosince 2012
Jsou všichni v redakci deníku Sport takoví fešáci, nebo jen fotbalové oddělení?
Tady je to samý fešák. Přijďte se někdy podívat... :)
Jaromir Gargela.Zabreh, 13. prosince 2012
Co by se prihodilo,kdyby boss Kretinsky "blafolal"??? Dekuji.
Měl by být spravedlivě potrestán za poškozování jména fotbalu.
Solitér, 13. prosince 2012
Dobrý den. Možná mimo mísu, ale v souvislosti s žádostí pana Pelty na o pomoc UEFA mne napadlo, proč nepožádá o radu a pomoc i v jiných věcech- např. řádění hostujících tzv. fanoušků. V klubových soutěžích, řízených Evropou, se nepářou- trestají i hostující klub, a to mnohdy tvrdě. Jen u nás za vše mohou domácí,tresty pro Spartu, Baník a další kluby, které přitahují retardované jedince, jsou spíše symbolické. proč to v Evropě jde a u nás ne?
Trochu bych se v tomto případě Pelty zastal. Chápu, že má z aféry strach zejména směrem ven - jak bude reagovat UEFA. Proto se ji zřejmě snaží informovat průběžně, aby mu to pak zpětně Platini a spol. neomlátili o hlavu. Druhý důvod je, že je jako šéf Jablonce a přítel Křetínského do kauzy přece jen vtažen, a proto se bojí, že ho někdo obviní, že se ve vyšetřování kvůli němu jedné straně straní. Nezávislý pozorovatel z UEFA by mu mohl pomoct tuto kritiku odpálkovat.
Samjarda, 13. prosince 2012
Dobrý den. Jak je možné, že p.Křetínský, který aféru odstartoval svojí aktovkou, byl povolán k disciplinárce až teď, a jak se dozvídáme přišel opět bez důkazů, jen s příslibem, že je dodá. Kdy? Až se mu je podaří vyrobit? Na jakých základech p.Pelta tuto aféru pustil do světa? Asi jen na JPP ( jedna paní povídala ) a teď neví jak z toho a prosí o pomoc UEFU. Sám má máslo na hlavě a chce čistý fotbal!
Už jsem odpovídal. Křetínský byl předvolán pozdě, ještě víc vyčítám Jiřímu Goldovi, že po Křetínského informacích nepátral na druhé straně chodby - v kanceláři Miroslava Pelty. Disciplinárka už mohla být ve vyšetřování mnohem dál.
McBogy, 13. prosince 2012
jak můžete odpovídat na podobné věci když nejste přímo zainteresován ve vyšetřování případu...takže to budou zase jen spekulace?
Zainteresován jsem v tom smyslu, že o této kauze píši od samého začátku. Ale rozumím, jak to myslíte. To, co tady píši, nejsou spekulace, ale mé soukromé názory. Vy s nimi buď můžete souhlasit, nebo nesouhlasit.
Honza, 13. prosince 2012
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, proč si hrajete na experta.
Špatně jste to pochopil. My si ve Sportu na experty nehrajeme, my jimi jsme.
Karel, 13. prosince 2012
Zdravím Vás.Jako vše v této zemi dopadne dnes již nekonečná kauza taška potrestáním dvou joudú kteří se přiznali a větší rybky všechno ututlaj.Viz příklad chování Pelta ,Golda a spol.Souhlasíte
Ano, bojím se toho také. Na druhou stranu to celé zašlo až tak daleko, že je snad takový scénář málo pravděpodobný.
Carlos, 13. prosince 2012
Dobrý den, moc by mě zajímalo, proč by nám měl odpovídat někdo z tak zoufalého deníku, jako je Sport. Děkuji
Pokud Sport považujete za zoufalý, je to váš názor, se kterým logicky nesouhlasím. A proč? Protože jsme jediný sportovní deník v této zemi, a proto i logicky této kauze můžeme věnovat největší a nejdetailnější prostor.
Jirka, 13. prosince 2012
Dobrý den, došlo k praktickému předání úplatku ? V případě, že ano, tak jde asi o trestný čin, zejména ještě je divné, že k tomu došlo po sedmi měsících. Proč se o tomto nemluví ? A proč se o přijetí úplatku sám udal rozhodčí a opět po sedmi měsících ? Není to divné ?
1) Pokud se bavíme o zápase Jablonec-Plzeň, odpověď zná jen Tomáš Adámek a Martin Svoboda. Vzhledem k pověsti druhého se kloním k variantě, že k předání došlo. 2) Sedmiměsíční prodleva je skutečně zarážející, sami jsme na to několikrát upozorňovali. Vysvětlení je víc. Buď Adámek dostal strach, že to na něj kvůli Křetínského kabele praskne, a rozhodl se raději vypovídat, aby zmírnil svůj trest, nebo mu někdo za "rozpomenutí se" zaplatil tolik, že se mu vyplatí riskovat i trest od civilního soudu za přijetí úplatku.
Dolejs Jaroslav, 13. prosince 2012
dobry den, sport ctu,kupuju si ho denne...jsem pravidelnym ctenarem...jen me mrzi ze teto kauze davate zbytecne prostor. myslim ze by p..Pelta uz mel durazne zavelet a vse to ukoncit pohrozenim...p.Kretinsky a p. Paclik si ted jen budou doufam davat vetsi pozor :],a to si zas myslim na chvily staci,ne? tohle neni korupce.., ta k fotbalu de facto u nas patri,jde jen o boj Plzne se Spartou a to je uz spis k smichu ...
Prostor, který kauza na stránkách Sportu, dostává, si podle mě zaslouží. Vím, že spoustu čtenářů to už může unavovat, ale pokud existuje podezření, že si jeden klub pomohl k titulu i s pomocí korupce, nemůžeme se tvářit, že se nic neděje.
Milan Pytlik, 13. prosince 2012
Dobrý den,zajímá mne co si myslíte o této kauze naprosto nezaujatě a upřímně děkuji.
Kloním se k vysvětlení, že se v lize skutečně uplácelo/uplácí. Zároveň si ale nemyslím, že kauza vypukla proto, aby se fotbal očistil. Je to souboj o moc a vliv v zákulisí. Kdo z té aféry vyjde silnější, bude logicky silnější i na hřišti. Mluvím pochopitelně o silné averzi mezi Plzní a Spartou, potažmo Paclíkem a Křetínským.
Rosťa, 13. prosince 2012
Po tom co jsem si dneska přečetl v novinách, že Křetínský teprve dodá důkazy, mi to připomíná kauzu Olomouc versus Boh. Střížkov. Tam taky majitel Střížkova pořád tvrdil, že předloží důkazy a nepředložil níc. Pak budu opravdu zvědavý jak se zachová p. Golda a p. Pelta a co z toho pro Spartu vyplyne. Jaký máte názor?
Naprosto souhlasím. Tvrdím, že kdyby v úterý místo Daniela Křetínského stál Karel Kapr, v nejbližší době by ho zřejmě neminul podobný trest jako tehdy šéfa Bohemians Praha. Připadá mi absurdní, že Křetínský po třech měsících Jiřímu Goldovi zopakuje navlas to samé, co už řekl v září Miroslavu Peltovi, a šéf disciplinární komise je přesto spokojený. Křetínský má na rozdíl od Kapra velkou výhodu, že ho každý považuje za důvěryhodného.
Lukáš, 13. prosince 2012
Že by jsi byl chytřejší než Ti z FAČR a policie a řekl nám, jak to dopadne? :D Nejste dost chytří, napsat jediný článek bez chyb a budete nám kázat a rozjasňovat případ "korupce"? :D :D
Rozhodně nikomu nekáži a ani netvrdím, že vám řeknu, jak tahle kauza nakonec skončí. Nevím to a neví to zatím ani její přímí aktéři. Jen nabízím svůj pohled, který jsem si utvářel od 18. září, kdy jsem na Strahově stál před "zdrceným" Miroslavem Peltou.
Tomáš Pavlík, 13. prosince 2012
Prosím o jednoznačnou odpověď komu věříte. Paclík vs. Křetinský? Děkuji za Váš názor.;-)
Sám si nejsem úplně jistý, ale v posledních týdnech se spíš kloním na stranu Křetínského.
Ferda, 13. prosince 2012
Když Křetínský nedodá důkazy, je možné mu zakázat činnost.
Záleží, jak na tuto skutečnost bude nahlížet disciplinární komise. Další průtahy bych ale chápal jako jednoznačné "vodění za nos", což fotbal rozhodně poškozuje. Pak je možné Křetínskému udělit trest v podobě zákazu činnosti, v úvahu připadá i finanční pokuta.
švarc, 13. prosince 2012
Co si myslíte o tom proč Křetínský když mám důkazy je nepředal DK včera a zase hraje o další čas?
V první řadě je podstatné, aby je předal policii. Pokud to udělal, ať u disciplinárky klidně o čas hraje. Podle mého názoru si je Křetínský jistý, že má dostetčné "střelivo", které by mohlo potopit hned několik klubů, ale sám zřejmě ještě není rozhodnutý, jak velkou část nálože nechat vybuchnout. Pokud by totiž utrpěla i samotná liga, poškodilo by to i jeho Spartu.
Lukáš, 13. prosince 2012
Dobrý den, baví vás o téhle špíně ještě psát? A jak rozpoznáváte, kdy vám bafuňáři lžou a kdy naopak mluví pravdu?
Dobrý den. Je to naše práce, na druhou stranu v redakci nenajdete nikoho, kdo by se do této kauzy hrnul s nadšením. A důvodem pro mě osobně je právě to, že minimálně jedna strana nám bezostyšně lže do očí, aniž bychom byli momentálně schopni zjistit která.
 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud