Karel Häring
22. června 2008 • 06:00

Poruší Španělé tradici?

TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Očekávaný souboj Španělska s Itálií je tady. Zachovají soupeři tradici, nebo ji poruší? Pokud bude platit první varianta, znamená to postup úřadujících mistrů světa.



talové se obvykle rozjíždějí na turnaji pomalu a jejich forma graduje, zatímco Španělé posléze analyzují, proč znovu neprošli čtvrtfinálovou bránou.

Milovníci statistik si před posledním ze čtvrtfinálových duelů užívali. Hlavně si pohráli s číslem dvaadvacet. Španělům totiž nosí smůlu. Už třikrát prohráli 22. června na velkém turnaji penaltový rozstřel.

Dnes jim hrozí čtvrtý kolaps. Ale na druhou stranu... Pokud přemohou zlou magii tohoto čísla, udrží si naději přerušení jiné série. Už čtyřicet čtyři let je dělí od jediného celkového vítězství na některém ze šampionátů.

A v případě vítězství by zároveň poprvé po osmdesáti osmi(!) letech – a osmi zápasech – porazili Italy v soutěžním střetnutí.

„Dvaadvacátého? To všechno je minulost, historie. Tento zápas je úplně jiná kapitola,“ říká kanonýr David Villa. „Nemůže nad něčím takovým přemýšlet, my se soustředíme jen na to, jak je porazit.“

Jenomže čtvrtfinálové prokletí je ve Španělech silně zakořeněno. Je to jako v počítačové hře. Přijdete k nějaké překážce a nezvládnete ji. Zkoušíte to znovu a znovu, cesta k onomu úkolu už je pro vás běžnou rutinou, jenže provedete další pokus a nic. Čtvrtfinále dobře znají, jak to vypadá za ním, nezažili od roku 1984.

„Teď pro nás začíná turnaj,“ přiznává útočník Fernando Torres. Jenomže na „úvod“ hned vyfasovali Itálii, úřadující světové šampiony. Trenér Luis Aragonés se z toho moc neradoval. „Itálie je velmi těžká, chováme k ní velký respekt,“ prohlásil včera obránce Carles Puyol.

Zatímco Španělé postoupili s maximálním bodovým ziskem z prvního místa, Itálie uhrála jen čtyři bodíky a do vyřazovací části jí pomohla výhra Nizozemců nad Rumuny.

Jenomže kolikrát už se stalo, že se Itálie pomalu rozjížděla a pak bojovala o medaile. V roce 1982 všechny tři zápasy ve skupině zremizovala – a slavila titul. V roce 1994 postoupila ze základní fáze jen díky vyššímu počtu nastřelených gólů. A došla do finále.

„Pravda je, že někdo začíná turnaj skvěle, jiní se rozjíždějí pomaleji. Neviděl bych v tom u Itálie žádné pravidlo. My jsme nejprve prohráli, potom remizovali a vyhráli. Je vidět, že jsme se postupně zlepšovali. A věřím, že to bude takto pokračovat,“ uvedl na tiskové konferenci Roberto Donadoni.K dodržení obyčeje nemůže použít vykartované duo Pirlo, Gattuso.

Čtyřiačtyřicetiletý kouč odmítá, že by šlo o nenahraditelnou ztrátu.„Nemůžeme říct, že jdeme do zápas v nejsilnější sestavě, ale jsem přesvědčen, že ti, co budou hrát, je nahradí. Máme tady dvacet tři hráčů a všem věříme naprosto stejně. Nikdo tu neznamená více nebo méně. Tohle je velmi silná stránka Itálie,“ prohlásil Donadoni.

V základní sestavě by se měli místo Pirla s Gattusem objevit Aquilani s Ambrosinim. Usnadní to Španělům cestu k překonání čtvrtfinálového traumatu?

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud