Karel Häring
23. června 2008 • 15:12

«Penzista» bez bříška

TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VÍDEŇ – Ve městě císařů se objevil král. Přesněji řečeno někdejší panovník – Zinedine Zidane. Za pár dní to budou dva roky, co odešel do fotbalové penze.



Do Vídně si přijel zahrát fotbálek s dětmi. A večer usedl na stadion Ernesta Happela. Jeho Francie už je sice doma, ale i tak měl vztah k oběma aktérům posledního čtvrtfinále. Jak v Itálii, tak ve Španělsku strávil pět let své kariéry.

„Materazzi,“ zavolal nějaký rošťák zpoza branky, když „Zizou“ o poločase rozmlouval na hřišti s malými fotbalisty. Zůstal v klidu, nereagoval.

Památná hlavička do hrudi italského obránce ho bude provázet až do konce života, ale včera alespoň na chvíli připomněl fotbalové kousky, které ho proslavily po celém světě. V zóně určené fanouškům na Heldenplatz si coby ambasador Adidasu zahrál s kluky, kteří vyhráli v jedné z místních soutěží.

Přestože už je ve fotbalové penzi a není o něm moc slyšet, mistr světa a Evropy stále přitahuje velkou pozornost. V poledním parnu stojí okolo malého hřiště několik stovek fanoušků.

A nechybějí ani televizní štáby z celého světa. „Zidane, Zidane, Zidane, Zidane,“ opakuje do mikrofonu reportér z Indie, zatímco jeho kameraman za ním zabírá slavného fotbalistu, jak předvádí žáčkům svou kličku.

Všechny děti s číslem deset na zádech a jmenovkou Zidane se ho snaží napodobit. Na některých je znát, že už to na hřišti cvičily.

Ještě před samotným sranda-mačem si bývalý hráč Juventusu či Realu Madrid vyzkouší střelbu. Do branky se hledá dobrovolník z diváckých řad. Přihlásí se jeden mladík, sundá boty, natáhne rukavice a jde na to. První střelu k levé tyči vyrazí a vyslouží si potlesk. Sám si zapumpuje radostí.

Při druhém pokusu Zidane míří vedle. Gólman provokativně ukazuje prstem k oku na znamení: „Musíš lépe mířit.“

Pak už se hraje. Pro šestnáctku dětí je to ohromný zážitek. Kdo dá gól, k tomu přijde velký „ZZ“ a plácne si s ním rukou. Když pošle špatnou přihrávku, omlouvá se.

Hvězda, která přesně dnes oslaví šestatřicáté narozeniny, si každou chvíli otírá pot z holé hlavy. Ale je to spíš žhavým sluncem nad rozpálenou Vídní než špatnou fyzičkou. Podle figury to vypadá, že si hlídá kondici. Pod tričkem se nerýsuje žádné bříško.

Vypadá to, že na hřišti není jen z povinnosti. Na následující tiskové konferenci dostal otázku, proč pracuje s dětmi? „Baví mě to. Jak víte, sám mám děti, i proto jsem přijal roli ambasadora Adidasu. Rád jim pomáhám, myslím, že si z takových setkání mohou něco vzít.“

Od chvíle, kdy Zidane skončil po prohraném finále MS 2006 s fotbalem, věnuje se charitativním projektům. Loni se například zúčastnil utkání v Thajsku, jehož výtěžek šel na pomoc dětem postižených chorobou AIDS, nebo si zahrál v Malaze „zápas proti chudobě“.

O peníze nemá nouzi ani bez pravidelného fotbalového přijmu, Zidana si vybralo za svou tvář několik světoznámých firem.

Přesto by se mohl brzy vrátit do fotbalu, což přiznal na včerejší tiskové konferenci. Rozhovor se Zinedinem Zidanem si můžete přečíst v zítřejším Sportu.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud