26. června 2008 • 22:35

Španělská jízda pokračuje

Autor: Martin Kovalčík
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve druhém semifinále letošního EURO si Španělé poradili 3:0 s Ruskem a v neděli vyzvou v souboji o zlato fotbalisty Německa.



V úvodu zápasu si o něco aktivněji počínali Španělé. První velkou příležitost měl hned v 6. minutě liverpoolský ostrostřelec Torres, který však ranou z malého vápna ruského brankáře nepřekonal.

Španělé se snažili ohrožovat branku soupeře především střelami zpoza pokutového území, avšak ani prozatím nejlepší střelec šampionátu David Villa, ani jeho kolegové, nedokázali seřídit svá mířidla přesně.

Rusové zahrozili poprvé až Pavluščenkem, jehož přímý kop skončil kousek nad Casillasovou svatyní. Přes zabezpečenou obranu se ve 26. minutě dokázal prokousat Iniesta, v rozhodujícím okamžiku mu ale uskočil míč. Rusové odpověděli opět Pavluščenkem, avšak ani jeho druhá rána mezi třemi tyčemi neskončila.

Ve 34. minutě postihla velká rána Aragonésovu partu, když ze hřiště kvůli poraněnému kotníku odešel Villa, kterého nahradil Fabregas. A hned vzápětí mohlo být se Španěly ještě hůře, ale Pavluščenko ani svou třetí příležitost nedokázal proměnit.

Do konce prvního poločasu se už nic podstatného nestalo, za zmínku snad stojí centr novice Fabregase, který našel na hraně pokutového území Torrese. Ten však nedokázal míč ideálně zpracovat a brankáře Akinfejeva neohrozil.

Puyol fauluje Aršavina.
Puyol fauluje Aršavina.

Druhá půle začala stejně, jako první skončila - silným deštěm. A ten přinesl štěstí Španělům. V 50. minutě utekl po levé straně Iniesta, jehož střílený centr uklidil do brány Xavi. Rusové přeskupili své řady - Guus Hiddink stáhl Semšova a Sajenka, které postupně nahradili Biljaletdinov a Syčev s jasnou snahou posílit útok.

"Prohráli jsme s úžasným španělským týmem. Jejich záměrem bylo nás unavit a v druhém poločase jsme nebyli schopni tomu zabránit. Střetli jsme se s opravdu silným protivníkem, který si zasloužil vyhrát," uvedl Nizozemec Guus Hiddink  po zápase.

Vystoupení svých svěřenců na turnaji ale hodnotil pozitivně. "Jistě, jsem zklamaný výsledkem, na to, čeho jsme dosáhli, však můžeme být pyšní. Třetí místo na šampionátu je neskutečný úspěch," dodal Hiddink.

Španělský kouč Luis Aragonés zářil spokojeností. "V prvním poločase bylo velmi těžké uvolnit se a prosadit se. Po pauze jsme se našli. Myslím, že druhý poločas byl z naší strašně opravdu mimořádný a neobyčejný," pochvaloval si nejstarší kouč na turnaji.

Myšlenkami už mířil k nedělnímu finále, kde mu bude chybět zraněný kanonýr David Villa. "Stojí proti námi protivník zvaný Německo. To bude obrovsky těžký úkol. Bude to velmi zajímavé," dodal Aragonés.

Na první španělské finále na velké akci od roku 1984 se těšil i záložník Andrés Iniesta.

"Je to neuvěřitelné, že jsme postoupili tak daleko. Finále proti Německu pro mě osobně bude největším zápasem v životě," uvedl.

K vážnějšímu ohrožení branky se však Rusové nedostávali. Naopak, Španělům se pootevřela obrana soupeře, do které podnikali nebezpečné výpady. Do dvou šancí se dostal Torres, avšak neuspěl.

Postupem času přišpendlili Španělé svého protivníka k jeho pokutovému území a svojí aktivitou nedávali Rusům šanci na vyrovnání. Naopak sami mohli své vedení zvýšit. V 69. minutě krásně střílel Fabregas a z následného rohu ho napodobil Xavi.

Pojistku tak Španělé přidali až v 74. minutě, kdy další Fabregasův centr zužitkoval Güiza, který chvíli před tím vystřídal Torrese.

V závěru se už ve Vídni tančilo španělské flamenco. Dusot tanečníků zasílil ještě v 82. minutě Silva, který proměnil další Fabregasovu přihrávku a upravil na konečných 3:0.

Rusko - Španělsko 0:3
Branky: 50. Xavi, 74. Güiza, 82. Silva
Rozhodčí:
De Bleeckere - Hermans, Verstraeten (všichni Bel.).
ŽK: Šemšov, Biljaledtinov (oba Rusko).
Diváci: 50.000.
Sestavy:
Rusko: Akinfejev - Aňukov, Berezuckij, Ignaševič, Žirkov - Semak, Zyrjanov, Semšov (56. Biljaledtinov), Sajenko (57. Syčev) - Aršavin, Pavljučenko. Trenér: Hiddink.
Španělsko: Casillas - Sergio Ramos, Marchena, Puyol, Capdevila - Iniesta, Senna, Xavi (69. Xabi Alonso), Silva - Villa (34. Fabregas), Torres (69. Güiza). Trenér: Aragonés.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud