4. září 2010 • 16:43

Zoufalí Francouzi! Prohráli i s Běloruskem

Autor: tbl, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Krize francouzské fotbalové reprezentace pokračuje! Po odchodu nenáviděného kouče Domenecha většina Francouzů malovala svému týmu růžovou budoucnost, výkony "nároďáku" jsou nyní ale snad ještě ubožejší, než kdy předtím. Včera večer vstoupila země galského kohouta do kvalifikace na ME prohrou s Běloruskem.



Postsovětský stát ovládaný diktátorem Lukašenkem přitom rozhodně nemůžeme označit za nějakého fotbalového velikána. Od svého vzniku se Bělorusko nekvalifikovalo na žádný šampionát a jeho největším letošním úspěchem byla nejspíš březnová výhra 3:1 nad Arménií. V kvalifikaci na ME měl tým hrát druhé housle i tentokrát, francouzská mizérie dává ale Bělorusům šanci.


Nový trenér Francie Laurent Blanc věří, že hlavním důvodem porážky byl fakt, že Francii chybí kvalitní útočník, který by dokázal rozhodovat zápasy.

"Je těžké hledat na této porážce něco pozitivního. Zvláště když to byl zápas, který jsme měli vyhrát. Byli jsme lepší, ale nedokázali jsme dát gól. Zkrátka nám chybí kvalitní útočník, který by byl nebezpečný 25 metrů od branky. Držíme míč, ale nic z toho," zhodnotil páteční utkání Blanc, který po neúspěchu na MS nahradil Raymonda Domenecha, ale oba dosavadní zápasy prohrál.

Proti Bělorusku sice jeho svěřenci tlačili, ale do branky míč dopravil pouze ve formě hrající nový kapitán Malouda, který však v tu chvíli stál v ofsajdu. Rozhodující
Zklamaní Francouzi po inkasovaném prvním gólu - Djibril Cisse (vpravo) a Andre-Pierre GignacFoto Reuters
okamžik tak přišel tři minuty před koncem. Běloruský útočník Vjačeslav Hleb si pohrál s francouzskou obranou, prošel podél pokutového území a zpětnou přihrávkou našel volného Sergeje Kisljaka, který ranou do šibenice rozhodl o překvapivé výhře hostů.

"Když se nedaří zápas vyhrát, musíme vědět, jak ho neprohrát. My chtěli tři body, ale nemáme žádný. Při inkasovaném gólu jsme byli hodně naivní," kritizoval Blanc.

Po překvapivé porážce je tak hned druhý zápas ve skupině pro Francii klíčový. Pokud by Blankovi svěřenci v úterý podlehli i Bosně, měli by boj o postup už hodně složitý. "S Bosnou to pro nás bude velmi důležitý zápas. Je naší povinností získat body. Další ztrátu si nemůžeme dovolit," uvedl Blanc.

Jeho problém s útočníky se přitom pro zápas s Bosnou ještě zhoršil. V souboji s Běloruskem se totiž zranili Rémy a Saha. "Jejich start je nepravděpodobný. Oba mají silné bolesti v tříslech respektive v lýtku," dodal Blanc. Zdravotní potíže měli i Benzema a Hoarau, trenér proto povolal Jimmyho Brianda z Lyonu.

Zato Bělorusko si nemohlo přát lepší start do kvalifikace než získat tři body na půdě hlavního favorita skupiny. "Je to senzace. A nebylo to jen o tom, že bychom měli štěstí. My šli výhře naproti," radoval se trenér Bernd Stange, který soucítí se svým kolegou Blankem. "Ze své zkušenosti vím, jak těžké je budovat národní tým téměř od začátku a mít na to jen pár týdnů," podotkl.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud