13. června 2012 • 08:50

VIDEO: Válka! Poláci málem ukopali Rusa, policie střílela do vzduchu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO | Nejhorší obavy bezpečnostních složek se naplnily, zápas Polsko - Rusko na evrospkém šampionátu doprovázely násilnosti fanoušků, polští radikálové napadali ruské příznivce mířící na večerní zápas, policie dokonce začala pálit varovné výstřely do vzduchu. Rvačkami odpovídali rovněž i Rusové, nakonec bylo v ulicích zraněno vedle desítky fanoušků i deset strážců pořádku, policie zadržela na 180 lidí.



Policisté popřeli zprávu o smrti ruského fanouška, která se od večera šířila ruskými médii. Podle stránky wyborcza.pl napsal ruský novinář na Twitter, že jednoho z fanoušků sborné polští skinheadi málem ukopali k smrti.

Zadrženo bylo podle policejního mluvčího Macieje Karczyńského 150 Poláků, 20 Rusů, jeden Španěl a jeden Maďar. Přes třicet lidí strávilo noc na varšavské záchytce.

Pro rozehnání rozvášněných fanoušků policie musela použít vodní děla, slzný plyn, gumové projektily, pepřové bomby a dokonce i psy. Agentura Reuters incidenty označila za nejhorší násilnosti, které zatím provázely letošní Euro.

Střety mezi oběma tábory vyprovokovali zřejmě Poláci, kteří s nepřátelskými výkřiky odpálili petardu. Ruští fanoušci reagovali házením lahví. Většinu zraněných tvoří Poláci, ošetření potřebovali také dva Rusové a jeden Němec. Žádný z nich není v ohrožení života.

Varšavská policie ve středu posílila ostrahu hotelu Bristol v centru hlavního města, kde se ubytovala ruská výprava. V noci na úterý časně ráno před hotelem uspořádal dav polských mladíků hlučné představení, které rušilo odpočinek ruských fotbalistů.

Násilnosti provázely již pochod více než 5000 ruských fanoušků centrem Varšavy na fotbalový stadion. Radikální polští fandové, kteří se poprali i mezi sebou, zaútočili na ruské příznivce fotbalu, kteří rovněž odpověděli rvačkami.

Bitky, při kterých padaly rány do obličeje a kopance, se zúčastnilo na obou stranách několik desítek chuligánů.

Policisté po potyčkách zadrželi několik polských fanoušků, další Polák byl zadržen poté, co se vmísil do ruského průvodu a vykřikoval urážlivé slogany. V pohotovosti mají úřady vodní děla, podle RIA Novosti ale není jasné, zda byly použity.

Část evidentně opilých polských fanoušků se před zápasem poprala také mezi sebou, nejméně dva skončili s krvácením na zemi, jeden byl podle všeho v bezvědomí.

Policejní zásah při fanouškovských násilnostech mezi Rusy a Poláky
Policejní zásah při fanouškovských násilnostech mezi Rusy a Poláky

Podle agentury AP ruské úřady vyšlou do Varšavy své zástupce, kteří mají polským kolegům pomoci se zvládáním situace. Počet ruských fotbalových fandů v Polsku je nyní odhadován na 20 000.

Polsko má s Ruskem složité politické vztahy a v obou zemích se také objevují potíže s radikálními příznivci fotbalu. Polský ministr vnitra Jacek Cichocki prohlásil, že rusko-polské utkání znamenalo pro varšavské úřady "největší bezpečnostní problém v jejich historii".

Pro dobu konání ME byly ve Varšavě posíleny policejní oddíly, zvýšily se rovněž kontroly. Během turnaje má na pořádek dohlížet na 6000 policistů.

Jejich úkolem je mimo jiné zabránit ve vstupu na stadiony osobám, které ho mají zakázaný, či v den zápasu nesmějí pobývat ve Varšavě. Podle ministra byly také zavedeny přísnější kontroly u vchodů na stadiony, aby se zabránilo vnášení rachejtlí a dýmovnic.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud