16. června 2012 • 10:45

Plzeň proti Dortmundu aneb Zastavte superhrozbu

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Plzeň vs. Dortmund. Tenhle souboj u českého levého kraje, respektive polské pravé lajny, nejspíš rozhodne, kdo na EURO přežije skupinu. Nejúdernější domácí tandem Blaszczykowski-Piszczek narazí na nejlepšího střelce Bílkova celku Pilaře a jeho západočeského kamaráda Limberského.



Kdo je víc? Loňský český mistr, nebo ten německý z posledních dvou let? I takhle lze brát s nadsázkou dnešní bitvu o všechno. „Na pravé straně mají Poláci velkou sílu, vlastně sílu Dortmundu, který s ní dvakrát vyhrál titul,“ uvědomuje si dobře David Limberský.

„Musím je hodně pozorně sledovat, a nejen na taktické přípravě. Chci si je nastudovat i sám, abych měl v hlavě, jak hrají,“ dodává.

Jakub Blaszczykowski na pravém kraji, v tandemu za ním Lukasz Piszczek. To je klika, která větrá protivníky v bundeslize i teď na šampionátu.

Nyní se ji budou snažit zkrotit kluci z Plzně. I o nich už Evropa ví. Diblík Václav Pilař už dvakrát na EURO 2012 řval radostí „Góóól!“, což je na nováčka slušný počin. Limberský zase v utkání s Řeckem spolehlivě zavřel okno, které před ním otevřel v duelu s Ruskem Michal Kadlec.

Petr Jiráček (vpravo) s kapitánem české reprezentace Tomášem RosickýmFoto EPA

Teď si to rozdají na férovku o to, kdo je lepší. „Je dobře, že tam Pilka bude, těšíme se na to,“ usmívá se Limberský.

Těžší prověrku si nemohli přát. Fotbalová kvalita, kterou budou muset eliminovat, se řadí k absolutní špičce.

„Je to elitní strana evropského fotbalu,“ tvrdí Josef Csaplár, český špion, jenž studoval hru polské reprezentace do nejmenších detailů.

„Jestli mám strach? Ne, se strachem nemáte na hřišti co dělat,“ ujišťuje Limberský. „Dlouhodobě nervozitou netrpím. Zbytečně svazuje nohy. Pak nemůžete předvést standardní výkon. Vždyť fotbalista na druhé straně je velký jako já, není přece nadčlověk,“ dodává.

Václav Pilař právě vstřelil druhý český gól, který byl nakonec i vítěznýFoto ČTK/AP
Má pravdu. Blaszczykowski měří pouhých 175 centimetrů. Je tedy o tři centimetry menší než Limberský. Jenže ruku na srdce, umí divy. V polské televizi do omrzení opakují jeho výstavní gól, kterým zařídil remízu 1:1 s Ruskem. Nacpal se kličkou do vápna, levačkou práskl do míče a balon letěl neomylně k protilehlé tyči.

Parťák Piszczek mu dělá báječný servis. Jako by byl víc další útočník než bek. „Oba hrají dost vysoko, což by mohla být naše výhoda,“ říká Limberský.
Zároveň však nebude jednoduché to pochytat směrem dozadu.

„Jsou silní a z klubu skvěle sehraní. Bude to těžké, ale strach nemáme.“ Takže - ring volný!

Touha týmu je obrovská a já tady ještě nekončím, říká Rosický
Touha týmu je obrovská a já tady ještě nekončím, říká Rosický

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud