18. června 2012 • 22:44

Italové se báli zbytečně, výhra nad Irskem znamená postup

Autor: riš
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Životní den pro Vadlejcha? Jsem na nejvyšší úrovni, říká. Ale chce pomoc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ulevilo se jim. Moc. Aby postoupili do čtvrtfinále šampionátu, museli Italové bezpodmínečně porazit houževnaté Iry. Kdyby se jim to nepovedlo, odjeli by z Polska už po bojích v základní skupině. A tedy s ostudou. Svěřenci Cesare Prandelliho vyhráli 2:0 a jdou dál. I díky tomu, že paralelně hraný duel v Gdaňsku nepřinesl remízu 2:2, o níž se čile spekulovalo.



Neznělo to navenek před pondělním utkáním nijak dramaticky. Proč by Italové neměli Iry porazit? Zvláště když ostrované zatím nezískali na šampionátu ani bod a inkasovali sedm branek?

Jenže ani Prandelliho tým nezáří. V Polsku uhrál v úvodních dvou zápasech dva bodíky, předtím prohrál tři poslední přípravné duely...

Vyhráli 2:0, ale neradovali se. Byl to bizardní pohled na trávník poznaňského stadionu. Turecký sudí Cakir ukončil zápas, ale nikdo nejásal. Hráči si mezi sebou vyměňovali dresy a tvářili se podivně. Hlavně vítězové utkání.

A najednou propukli v obrovský jásot. To když se dozvěděli, že právě skončil i zápas v Gdaňsku, v němž Španělé porazili Chorvaty a definitivně tím stvrdili také postup Pirla a spol. To bylo náhle radosti.

Role favorita se předem nezřekli a náležitě se jí také v utkání samém ujali. Od první minuty šli za vítězstvím, i když se jim hra nedařila úplně podle představ.

Nejnebezpečnější z Italů? Útočník Di Natale. V úvodních fázích zápasu to byl vlastně jenom on, kdo působil nejistému Givenovi nebezpečí.

Italové slaví gól do sítě Irů
Italové slaví gól do sítě Irů

Ápropos Given. Irský gólman se na šampionátu zjevně nepotkal s formou a rozpačitě působil i v pondělí večer. A podepsal se taky pod vítězný gól Italů. Ti jakoby tušili, že přes irského brankáře vede cesta k výhře, tak to na něj pálili, kdykoliv se dostali ke střelecké pozici.

Jedna ze zatoulaných střel z velké dálky se od Givena podivně odrazila. Místo aby ji šestatřicetiletý brankář chytil, míč se od něj podivně odrazil a Italové kopali roh. Pirlo z něj posadil míč na hlavu Cassanovi a bylo to 1:0.

Italský kouč Irů Giovanni Trapattoni se rozčiluje na lavičce během zápasu proti svým krajanůmFoto EPA

Bylo by to od Italů nanejvýš šlechetné, kdyby svému slavnému krajanu Giovannimu Trapattonimu, nyní trenéru Irska, dopřáli rozloučit se s evropským šampionátem vítězstvím. O nic víc už šedovlasému muži, jenž se stal nejstarším koučem, který kdy vedl tým na mistrovství Evropy, vlastně nešlo.

Jenže na šlechetné úmysly nebyl prostor, Italové hráli o všechno. Krátce před koncem přidal druhý gól Balotelli a Italové pak už jen čekali na definitivní zprávu z Gdaňsku.

Itálie - Irsko 2:0 (1:0)
Branky: 36. Cassano, 90. Balotelli. Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun (všichni Tur.). ŽK: Balzaretti, De Rossi - O'Shea, Andrews, St. Ledger. ČK: 89. Andrews. Diváci: 35 000.
Itálie: Buffon - Abate, Chiellini (57. Bonucci), Barzagli, Balzaretti - Marchisio, De Rossi, Pirlo, Motta - Cassano (62. Diamanti), Di Natale (74. Balotelli). Trenér: Prandelli.
Irsko: Given - O'Shea, St. Ledger, Dunne, Ward - McGeady (65. Long), Whelan, Andrews, Duff - Keane (86. Cox), Doyle (76. Walters). Trenér: Trapattoni.

Italové slaví gól do sítě Irů
Italové slaví gól do sítě Irů

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud