Michal Petrák
19. června 2012 • 10:26

Šmicer: Víme, jak zastavit Ronalda – donutíme ho bránit

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z WROCLAWI | V roce 1996 si čtvrtfinále proti Portugalsku zahrál, tentokrát mu bude přihlížet z lavičky. Manažer české reprezentace Vladimír Šmicer si myslí, že tým, u kterého dnes pracuje, je ještě silnější než ten, v němž před šestnácti lety hrál.



„Klukům o tom čtvrtfinále moc nevyprávím. V televizi to chodí hodněkrát – určitě vědí, co se stalo v šestadevadesátém,“ usmívá se Vladimír Šmicer při vzpomínce na tehdejší tažení českého týmu za stříbrem.

„Tehdy jsme hodně hráli na 0:0, protože jsme tak nějak věděli, že na víc nemáme. Tenhle tým je silnější,“ je přesvědčený.

Jen v jedné věci to neplatí. Čtvrtfinále na Villa Parku rozhodl Karel Poborský lobem, který byl už v několika anketách vyhlášený za nejhezčí gól v historii mistrovství Evropy. V současném týmu Šmicer nikoho tak drzého nevidí.

„Takhle šikovný, takhle vychcaný jako Karel... Nevím, kdo by to mohl zkusit. Honza Rezek občas zkouší loby na tréninku, ale takové věci jako kdysi Karel nezkouší nikdo,“ kroutí hlavou.

V roce 1996 byly největšími osobnostmi Luis Figo, Rui Costa nebo Víctor Baía, tentokrát se Čechům postaví jeden z nejlepších fotbalistů na světě Cristiano Ronaldo.

„Má výhodu, že umí kličku do obou stran... Vždycky je lepší pustit ho do lajny než doprostředka – nechat ho buď centrovat, nebo střílet z úhlu. Když dá šedesát gólů za Real, nemůžeme chtít po jednom klukovi, aby ho bránil. Musí spolupracovat celý mančaft,“ přemýšlí Šmicer, jak hvězdu Realu Madrid zastavit.

„Je to geniální hráč, někdy se člověk musí smířit s tím, že ho neubrání – když jednoho obejde, musí tam být druhý. A nebo už nás zachrání jen brankář,“ usmívá se.

Proti Ronaldovi bude v přímém souboji na pravé straně hřiště bojovat Theodor Gebre Selassie. A podle manažera české reprezentace je to dobře.

„Jsem strašně rád, že proti němu bude hrát Theo, který tady patří k našim nejlepším hráčům. Bude to pro něj další test, ale on je dobrý v tom, že umí i zaútočit. Nebude běhat jen Ronaldovi za zadkem, bude hrát svou hru,“ pochvaluje si konstelaci osobních soubojů Šmicer. A spřádá plány na překvapivou strategii...

„Přehodíme to a budeme to hrát tak, že bude muset Ronaldo bránit Thea. To je dobrá taktika, ne?“ rozesměje se.

Kdyby se Čechům něco takového povedlo, byli by jednou nohou v semifinále...

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud