Radek Špryňar
6. ledna 2024 • 04:50

Haškovy úkoly: zatřást s móresy, narovnat vztahy a tlačit na svaz

Vstoupit do diskuse
19
  • Video se připravuje ...

    Ivan Hašek se pustil do práce. Už v pátek se ve svazovém sídle na Strahově usadil ke stolu a s analytickým týmem diskutoval nad první sadou úkolů. V neděli se vydá do Hamburku k obhlídce základny, kterou národní tým bude využívat během mistrovství Evropy. A v dalších dnech? Vyrazí za hráči. Jako první by měl v Londýně navštívit kapitána Tomáše Součka. K vyřízení je však spousta dalších delikátních věcí. Deník Sport nastiňuje, na co se musí nový kouč zaměřit a co urgentně vyřešit. Vztahy v mužstvu totiž nejsou vůbec dobré…

  • Nastavit striktní pravidla

    V konci éry Jaroslava Šilhavého se na srazy jezdilo spíše za zábavou, než za poctivou prací. Vrcholem uvolněného přístupu uvnitř reprezentace byl noční výlet trojice Brabec, Coufal a Kuchta do diskotékového podniku Belmondo v centru Olomouce necelých osmačtyřicet hodin před rozhodující kvalifikační bitvou s Moldavskem. Nepochopitelné jednání reprezentantů šokovalo o to víc, že šlo o klíčové hráče mužstva. Brabce navíc ostatní berou jako nepsaného vůdce kabiny… Hašek za trojicí hříšníků vyrazí v nejbližších týdnech.

    Názor Sportu: Mužstvo je potřeba chytit pod krkem a dát mu jasně najevo, že listopadové události jsou daleko za hranou morálního kodexu reprezentanta. Trenér musí nastavit striktní pravidla, a pokud je někdo poruší, byť by šlo o hvězdu, v národním týmu nadobro skončí. Jednoduše dát nejen třem výtečníkům najevo, že sranda skončila. Nyní se do národního týmu bude jezdit tvrdě pracovat.

    Hašek: Tlak mi chyběl, mám terč na zádech. Předseda Fousek nechtěl cizince
    Video se připravuje ...

  • Návrat „arogantního“ Baráka

    Podle bývalého vedení reprezentace si otevřel pusu na špacír, nerespektoval týmové zákonitosti, podrýval autoritu trenérů a choval se arogantně. Zvláště poté, co nebyl v základní sestavě pro úvodní zápas kvalifikace proti Polsku. Antonín Barák to viděl jinak. „Bylo to založené na domněnkách. Chtěl jsem, abychom celou záležitost vyřešili jako chlapi,“ reagoval záložník Fiorentiny. V červnu byl vyřazený z mužstva a už se do něj nevrátil. Navzdory telefonátu s Jaroslavem Šilhavým a přímluvě Patrika Schicka. Jestli se pod novým trenérským štábem vrátí, se teprve uvidí. „Budeme s ním mluvit osobně, ale musí hrát. Výkonnost je klíčová,“ vyjádřil se Hašek.

    Názor Sportu: Další bolavý vřed, s kterým si reprezentace nevěděla rady. Barákovo vyřazení ještě více rozdělilo tým. O shodném pohledu na věc uvnitř mužstva se nedalo mluvit... Barák je v jistých dovednostech speciální hráč. Nikdo ale není víc než tým. Hvězdné manýry Hašek přímo nesnáší a Barákovi to dá jistě na zřetel. Pokud nekočíruje ego, kreativec z Fiorentiny v mužstvu být nemůže.  

    Jedním z úkolů nového kouče bude návrat Antonína  Baráka do národního týmu Jedním z úkolů nového kouče bude návrat Antonína Baráka do národního týmuFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Slepit vztahy bude fuška

    Nikdo to nepřiznal veřejně, ale lidské vztahy v národním týmu jsou silně poničené. Spojit znesvářené skupiny bude klíčovým Haškovým úkolem. A nejen to. Je potřeba zatřást s neakceptovatelnými móresy, aby se nestávalo, že Černý s Čvančarou, ale i Vaclíkem, dotčeně reagují na absenci v základní sestavě a prvně jmenovaný zvažuje odjezd ze srazu. Bude také potřeba sblížit největší hvězdy Schicka se Součkem, aby dělali vše ve prospěch mužstva a dovnitř vysoce citlivého prostředí vysílali pouze pozitivní vibrace.

    Názor Sportu: Půjde o delikátní manažerskou práci vyžadující čas, energii a umění psychologie. Je jasné, že na prvním srazu v březnu nebudou všichni nejlepší kamarádi. To se nestane nikdy. Nicméně každý musí chápat, že v národním mužstvu není na osobní půtky prostor. A v tom může být osobnost Haška výrazně nápomocná. Stejně tak i asistentů Köstla s Veselým. Oba umí s hráči vycházet.

    Co si o Ivanu Haškovi na postu trenéra reprezentace myslí redaktoři deníku Sport?
    Video se připravuje ...

  • Tlačit na výběr manažera

    Pavel Nedvěd na Strahov vzkázal, že o nabízenou pozici manažera reprezentace nemá zájem. Byl to šok. Především proto, že angažmá legendy českého fotbalu se bralo za hotovou věc. „Bylo to připravené na klíč. Nedvěd se vším souhlasil,“ řekl Sportu člověk detailně obeznámený s parametry původní domluvy. Hašek si na neobsazené místo přeje někoho s Nedvědovým kreditem – Šmicera, Čecha, či Poborského. Čili člověka s výraznou fotbalovou minulostí. Na jeho výběru se bude podílet společně s pětičlennou pracovní skupinou v čele se svazovým předsedou Petrem Fouskem. „Dokud to nebude jisté, žádná jména nebudeme komentovat,“ uvedl šéf asociace. Hašek jistě bude na svaz tlačit, aby měl manažera co nejdříve k ruce.

    Názor Sportu: Pro Haška je číslem jedna Vladimír Šmicer. Dá se to pochopit, protože se výborně znají, jsou kamarádi. Ví, co od vítěze Ligy mistrů s Liverpoolem čekat. Šlo by však o poněkud riskantní spojení, do určité míry i netaktické. Na svazu má Šmicer nepřátele, veřejnost by to navíc mohla chápat tak, že při obsazení strategické pozice zvítězil kamarádšoft. A to prostě nechcete.

    Ivan Hašek a Vladimír Šmicer na exhibici Top Real Praha pro Nadaci Jakuba Voráčka v roce 2020 Ivan Hašek a Vladimír Šmicer na exhibici Top Real Praha pro Nadaci Jakuba Voráčka v roce 2020Foto Pavel Mazáč (Sport)

  • Nastavit role asistentů

    Na čtvrteční tiskové konferenci Petr Fousek bez mrknutí oka oznámil jako druhého asistenta Jaroslava Veselého, toho času trenéra Bohemians. Klokanům poděkoval za shovívavý přístup k problému. O dvě hodiny později dorazila médiím urgentní depeše z Ďolíčku: vážení, domluva ohledně Veselého není finální! Uff… Další svazový přehmat jistě nepotěšil Ivana Haška. Berme to ale tak, že k dohodě dříve či později dojde. Nový trenér potřebuje asistentům rozdělit role. Hašek není alfasamec, co by všechno chtěl dělat sám a pobočníky využíval z rozmístění kuželů před tréninkem. Naopak. Svěřuje jim velkou porci práce.

    Názor Sportu: Hašek má, či brzo bude mít, k ruce velmi schopné asistenty. S vlastním názorem, s proevropským pohledem na fotbal, tvůrčí myslí a zároveň – pokud to bude situace vyžadovat – oponentním názorem. O Köstlovi se v kuloárech mluví jako o nejlepším asistentovi v tuzemsku, Veselý si pověst vybudoval v Bohemians. Pokud nový trenér využije jejich potenciál, reprezentace dostane taktický servis v mnohem kvalitnější podobě, než tomu bylo doposud.

Vstoupit do diskuse
19

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud