Pavel Kalouš
7. září 2012 • 04:00

Dánové v trablích. Soupeři Česka chybí palebná zbraň Bendtner

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na EURO 2012 poslali do kolen Nizozemce a jako outsider málem postoupili i ze skupiny smrti. Teď si parta stratéga Mortena Olsena chce vyšlápnout na český tým. Jenže zatím mají Dánové starosti spíš sami se sebou. Jak se obejít bez kanonýra Bendtnera? Odpověď nezná ani Olsen.



Tu otázku dostává trenér Morten Olsen tak často, že už je na ni skoro alergický: Dokážou Dánové ještě někdy zopakovat pohádkový příběh z roku 1992, kdy se senzačně stali mistry Evropy?

Třiašedesátiletý kouč ale může být v klidu. Dánský tým vede nepřetržitě dvanáct let, v žebříčku FIFA ho vytáhl na desáté místo a přivedl ho na dva světové šampionáty a dvě mistrovství Evropy. „A teď chci na šampionát do Brazílie, to je moje ambice,“ neskrývá Olsen.

Důvod, proč mu jednou v Dánsku vytesají sochu, je však jiný. Svůj tým naučil hrát moderní ofenzivní fotbal, který v Evropě budí respekt. „Rychlé přihrávky po zemi, ofenzivní krajní beci a balony rychle od nohy,“ charakterizuje Dány český pozorovatel Daniel Drahokoupil.

Bílkův špion před měsícem v Odense sledoval porážku Dánska 1:3 se Slovenskem, ale i on upozorňuje, že to o síle českého soupeře moc nevypovídá. Dánové totiž inkasovali až ve chvíli, kdy Olsen vystřídal polovinu sestavy. A vzpomeňte, jak jeho tým na EURO porazil i Nizozemce.

Právě těm jsou Dánové stylem hry nejvíce podobní. „Do šancí se dostávají hlavně po stranách, všichni jsou také hodně šikovní s míčem,“ dodává Drahokoupil.

„Nečeká nás žádná ofenzivní smršť, nepamatuju se, že by Dánové na nějakého soupeře vyloženě vlétli, ale díky Olsenovi mají zažitý už roky stejný herní systém a doma kvalifikační zápasy zvládají,“ varuje gólman Trnavy Martin Raška, který tři roky působil v dánském Midtjyllandu.

Jenže tentokrát je tady jedna podstatná komplikace. Kvůli disciplinárnímu trestu chybí kanonýr Nicklas Bendtner a navíc se ještě zranil střední záložník Niki Zimling.

„Oba jsou naprosto klíčoví, i když třeba Zimling není na první pohled žádná hvězda. Bendtner je zase ohromně fyzicky silný a umí ukotvit kombinaci,“ kýve hlavou redaktor slovenského Športu Miroslav Hašan, kterého právě tahle dvojice upoutala v Odense nejvíc.

KDO NAHRADÍ ZRANĚNÉHO BENDTNERA?

Absencí Zimlinga ve středu pole utrpí i jeho dlouholetý parťák William Kvist, který s ním hrál takřka už poslepu. Ještě větší komplikací je však ztráta Bendtnera.
Kanonýra, který v 52 zápasech nasázel 20 gólů, by mohl na hrotu nahradit podobně robustní útočník Aalborgu Nicklas Helenius, jenže ten byl ve druhé půli proti Slovensku neviditelný.

„I proto se s Michalem Bílkem přikláníme k tomu, že Olsen spíš z levého křídla posune na hrot Michaela Krohn-Dehliho,“ uvažuje Drahokoupil. „Dával bych si na něj hodně pozor. Nedělá kličky jako Messi, diváci z něj nepadají do mdlob, ale má dobrý pohyb i výběr místa,“ souhlasí Hašan.

O dalších jménech není pochyb: geniální playmaker z Ajaxu Christian Eriksen, potetovaný stoper Liverpoolu Daniel Agger nebo stárnoucí útočník Dennis Rommedahl. „Bude to jiný tým než na EURO, ale styl hry bude podobný. A pravděpodobně ještě víc ofenzivní,“ vzkazuje do Česka dánský novinář Soren Hanghoj.

Další informace o sobotním duelu Dánsko - Česko najdete v pátečním vydání deníku Sport

Při tréninku se zapotili i brankáři, proti Dánsku však kouč Bílek dá před Laštůvkou přednost Čechovi (vzadu)
Při tréninku se zapotili i brankáři, proti Dánsku však kouč Bílek dá před Laštůvkou přednost Čechovi (vzadu)

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud