Jan Malý
19. listopadu 2018 • 05:00

Přátelé Šilhavý a Hapal proti sobě. Otazníky jsou u Daridy i levého beka

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeden trénoval nedávno Slavii, druhý Spartu. Teď renovují reprezentace zemí, které k sobě mají tak blízko. Jaroslav Šilhavý pozvedá tu českou, Pavel Hapal slovenskou. Jsou přátelé. „Pavel je kluk, se kterým bych mohl jet na dovolenou,“ usmál se Šilhavý. Jejich střet dodává už tak prestižnímu federálnímu derby v Lize národů ještě větší šmrnc. Čechům stačí dnes v Edenu k udržení ve druhé výkonnostní skupině nové soutěže remíza. Utkání můžete od 20.45 sledovat v ONLINE PŘENOSU na iSport.cz.



Motivů, proč je dnešní souboj Čechů se Slováky tak atraktivní, je dost. Od přirozené rivality mezi oběma zeměmi, přes určení pořadí v Lize národů až po konfrontaci dvou českých trenérů, kteří nedávno vedli slavná pražská „S“.

Kouč české reprezentace Jaroslav Šilhavý vedl Slavii, trenér Slováků Pavel Hapal má za sebou epizodu ve Spartě. Mají spolu hezký vztah. „Jsme přátelé, voláme si. Hráli jsme proti sobě fotbal. Víme jeden o druhém, jaký máme charakter. Pavel je kluk, se kterým bych mohl jet na dovolenou. Ale teď bude soupeř, nic mu nedaruju,“ vyhlásil Šilhavý. „Když máme čas, hezky si popovídáme. Vždycky jsou to s Jardou příjemná setkání,“ potvrdil i Hapal.

Šilhavý působil ve Slavii od září 2016. Červenobílí pod jeho velením domašírovali k titulu, ale následující podzim nebyl tak zářivý a slávistické vedení ho po něm odvolalo. Dnes bude Šilhavý po necelém roce zase koučovat svůj tým v Edenu. „Vzpomínky jsou krásné, ale dnes sedím na jiné židli. Prostředí znám, vím, jak tu lidí umí fandit. Věřím, že tu bude dobrá atmosféra,“ vyznal se sedmapadesátiletý trenér.

Hapalova mise ve Spartě byla kratší a mnohem rozpačitější. Tým přebíral v březnu tohoto roku a už na konci července po výbuchu a porážce 0:2 v Subotici ve druhém předkole Evropské ligy skončil. „Byl jsem velice zklamaný, ale beru to profesionálně. Pak jsem dostal velice dobrou nabídku, za což jsem vděčný,“ ohlédl se Hapal.

Dnes bude chtít výběr své vlasti pokořit. „Asi budu na začátku zpívat obě hymny,“ připustil šéf slovenské lavičky. „Jsem profík, udělám vše pro úspěch slovenského týmu,“ dodal. Premiéra mu vyšla výborně, Slováci v pátek přejeli Ukrajinu 4:1.

Teď se hraje o to, kdo se udrží ve druhé výkonnostní skupině v Lize národů a zároveň o nasazení do kvalifikace o mistrovství Evropy v roce 2020. Kdo bude druhý v tabulce, octne se při losu ve druhém koši. Poslední tým skupiny se propadne do koše třetího. Českému celku stačí k udržení druhé příčky remíza.

„Je to pro nás nejdůležitější utkání ze všech čtyř, která jsme na podzim měli,“ uvědomil si Šilhavý. Dá se čekat, že sestavu oproti vítěznému zápasu v Polsku (1:0) nebude moc měnit. „Je daná,“ přiznal Šilhavý. Chytat bude Tomáš Vaclík.

Kde mohl mít český kouč složitější rozhodování? Na levém kraji obrany mezi Filipem Novákem a Theodorem Gebre Selassiem. A pak mohl dumat nad tím, jestli nenapasuje do základní jedenáctky Vladimíra Daridu, ale to spíš asi neudělá.

Pravděpodobná sestava České republiky

Schick
Jankto, Dočkal, Vydra
Souček, Pavelka, 
Gebre Selassie, Čelůstka, Brabec, Kadeřábek 
Vaclík 

Góly

Domácí: 32. Schick

Hosté:

Sestavy

Domácí: Vaclík – Kadeřábek, Čelůstka, Kalas, Novák – T. Souček – Vydra (64. Gebre Selassie), Dočkal, Pavelka, Jankto (76. Krejčí) – Schick (82. Doležal).

Hosté: Dúbravka – Pekarík, Škrtel, Škriniar, Hancko – Bero, Greguš (58. Duda), Hamšík – Rusnák (58. Mak), Zreľák (79. Nemec), Stoch.

Náhradníci

Domácí: Pavlenka, Koubek, Gebre Selassie, Brabec, Krejčí, Darida, Stronati, Skalák, Pudil, Doležal, Frýdek, Trávník

Hosté: Kozáčik, Rodák, Weiss, Hrošovský, Duda, Nemec, Ďuriš, Mak, Hubočan, Sabo, Vavro

Karty

Domácí: Pavelka, Dočkal

Hosté: Škrtel, Škriniar

Rozhodčí

Hernandez – Sobrino, Cabaňero (vš. Španělsko)

Stadion

Eden Aréna, Praha

Skupina 1

Z V R P Skóre B
1. Ukrajina 4 3 0 1 5:5 9
2. Česko 4 2 0 2 4:4 6
3. Slovensko 4 1 0 3 5:5 3
 

Šilhavý o Hapalovi: Klidně bych s ním mohl jet na dovolenou
Video se připravuje ...

Dočkal: Každý má rád zápasy o všechno. Výhru Slováků nad Ukrajinci nepřeceňuje
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Skupina 2
Články odjinud


Články odjinud