Michal Koštuřík
26. března 2023 • 16:05

Kouč o „Lvíčatech“ v áčku: Jurásek a sebevědomí, sinusoida s Čvančarou

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bravo, hoši! Páteční výkon Davida Juráska a Tomáše Čvančary v evropské kvalifikaci proti Polsku (3:1) rezonoval až ve Španělsku na pobřeží Středozemního moře, kde se chystá na červnové EURO česká reprezentace U21. Věkově oba spadají i do týmu Jana Suchopárka. „Oba se zapsali do historických tabulek. Je to nádhera,“ chválil je trenér, jehož soubor čeká v pondělí v Pinataru ostrý zápasový test s Nizozemskem. Hraje se od 14 hodin.



Všichni mladíci se usadili u televizí a sledovali, jak si povedou v seniorském áčku jejich kamarádi, vrstevníci a vlastně i spoluhráči. Levý bek David Jurásek i útočník Tomáš Čvančara proti Polsku zazářili. „Oba hráli výborně. Víme o nich, že jsou takhle dobří, a potvrdili to. Je to skvělé, krásné,“ pronesl s uznáním záložník Lukáš Červ. „Třeba je někdo další napodobí,“ přál si.  

Tím pádem si oba vlastně oddálili účast na EURO v Gruzii. Kouč Jan Suchopárek si však na to nestěžuje. Vypíchl jinou věc. „Je to motivace pro hráče, kteří jsou momentálně s námi na srazu,“ podotkl.

Kompletní známkování českých fotbalistů za Polsko si projděte zde >>>

„Vidí, že je možnost se při troše štěstí během několika málo týdnů a měsíců dostat do áčka a rozhodnout stěžejní utkání. Jsme rádi, že se to klukům podařilo. Byl to krásný zápas se vším všudy, jsme šťastní za všechny hráče,“ těšilo šéfa lavičky „lvíčat“, jenž se musí ve Španělsku obejít nejen bez Čvančary s Davidem Juráskem.

V kádru kolegy Jaroslava Šilhavého jsou aktuálně také záložník Matěj Jurásek a stoper Martin Vitík. Ti proti Polsku nehráli a neočekává se, že zasáhnou do duelu v Moldavsku. „Říkali jsme si, že je akorát škoda, že nenastoupil Víťas,“ poznamenal Červ k pátku.  

V Edenu nadchl zejména dvaadvacetiletý suverén Jurásek, raketa ze Slavie. Přitom šlo o jeho premiéru v seniorském výběru. Překvapení? Pro Suchopárka nikoliv. „Ten je sebevědomý od začátku, co přišel k nám,“ pousmál se.

„Možná dvě tři minutky, když naskočil poprvé do druhého poločasu zápasu v Anglii, měl trošku ostych. To stačilo k tomu, aby pak ukázal svoje kvality. Potvrzuje je i na klubové úrovni a teď už i v áčku,“ dodal.

Dravého hroťáka Čvančaru zná Suchopárek z mládežnických reprezentací déle. Rovněž k němu patří vysoká sebedůvěra, až drzost. Není s ním lehké pořízení. Ovšem když je správně nastavený a cítí důvěru, dokáže být na place dominantní.

„Naše vztahy byly taková sinusoida,“ přiznal kouč U21. „Čváňa se dostal do kvalitního týmu jako je Sparta a uplatňuje se tam. Doufám, že přístup k fotbalu má trošku jiný než dřív. Na první pohled to tak vypadá. Určitě má stejně jako David a ti další dva kluci předpoklady, aby se stal vynikajícím hráčem,“ shrnul.

Teď má však Suchopárek pod sebou jiné talenty. Chystá se s nimi na velkou výzvu. Generálka na EURO s Nizozemskem prověří kvality oslabeného mužstva. „Čeká nás nesmírně těžký soupeř,“ upozornil.

„Viděli jsme ho v sobotu proti Norsku, které Nizozemci vyhráli 3:0. Se stejným soupeřem jsme my na podzim prohráli 0:4. Tohle ukazuje na kvalitu toho týmu. Nizozemci jsou vyspělejší než Belgičané. Mají ve svém středu hráče, co byli i v kádru áčka na mistrovství světa,“ dodal.

Od svých svěřenců konečně čeká produktivitu. Ta mu chyběla v pátek proti Belgii (0:0). Jinak neměl k představení moc výhrad. „Budu rád, když zopakujeme nasazení, odhodlanost a pracovitost a přidáme k tomu vstřelenou branku. Pokud možno vítěznou. Nejsme spokojení s tím, jak si připravujeme šance a jak je řešíme,“ sdělil kouč, pro jehož soubor je trávník Pinataru asi zakletý. „Budeme hrát třetí utkání za sebou na stejném hřišti. A v těch prvních dvou jsme gól nevstřelili. Přitom kvalitu na to máme,“ zdůraznil s tím, že nastanou změny v sestavě.

Trenér chce vidět v akci borce, kteří se proti Belgii na plac nedostali. Už proto, že byl po hodině vyloučen kapitán Filip Kaloč, což realizačnímu týmu nabouralo plány. Další rošády si vynutí zdravotní obtíže některých hráčů. Suchopárek je nicméně nechtěl konkretizovat.

Záložník Červ se těší na setkání s absolutní elitou této věkové kategorie. V sobotu viděl na vlastní oči, co Nizozemci dovedou. Norsko přejeli. „Jsou to hráči, kteří hrají v nejvyšších ligách,“ řekl tahoun Liberce. „Kdybych měl vypíchnout jednoho hráče, tak Summervilla, který hraje pravidelně Premier League za Leeds. Je jednoznačně vidět nadstandard, který má oproti ostatním. Rychlost, souboje jeden na jednoho, hra s balonem, bez něj, represink. Ale všichni hrají v obrovské rychlosti a intenzitě,“ uzavřel před pondělní prověrkou.

Bude poslední před evropským šampionátem.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina C
Články odjinud


Články odjinud