Jonáš Bartoš
22. března 2023 • 14:44

Šampioni U21 po 21 letech: šéfové, trenéři, rentiéři i zahradník či tragédie

Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    V roce 2002 ovládli evropský šampionát do 21 let ve Švýcarsku. Tehdejší tým českých „Lvíčat“ je dosud jediný, kterému se velký úspěch podařil. Vyšel z úžasné generace hráčů, kteří v dalších letech udělali velké kariéry. Celé mužstvo vstoupilo do Síně slávy českého fotbalu. Na soupisce trenéra Miroslava Beránka byly velké persony, hráči s obřím talentem i ti, co na nejvyšší mety ve fotbale zcela nedosáhli. Co dnes zlatí medailisté z EURO U21 2022 dělají? Server iSport.cz připravil velký přehled.

  • Petr Čech

    Pozice: brankář
    Narozen: 20. 5. 1982 (40let)
    Tehdejší klub: Sparta

    Na vítězném EURO odchytal jako druhý nejmladší člen týmu všechny zápasy. Zaskvěl se ve finálovém rozstřelu proti Francii, kde zneškodnil dvě penalty, jedna skončila na břevně. Na „malém“ EURO nastartoval hvězdnou kariéru, kterou není třeba příliš představovat. Po konci v brance působil v letech 2019 – 2022 ve vedení Chelsea. Aktuálně se věnuje zejména rodině a vlastnímu rozvoji, v létě si vyslechne nabídky a rozhodne se, kam upře své schopnosti dál. A jen tak pro radost rozjel druhou kariéru v brance - jen té hokejové.

    Všichni chtějí hrát jako City, ale ne každý na to má, říká Čech. Sám chce trénovat
    Video se připravuje ...

  • Jaroslav Drobný

    Pozice: brankář
    Narozen: 18. 10. 1979 (43 let)
    Tehdejší klub: Panionios (Řec.)

    Dlouhé roky spolehlivá reprezentační dvojka za Petrem Čechem, v mládeži i později v áčku. Poslední ligový zápas odchytal před necelými dvěma lety za České Budějovice. Po skončení kariéry se věnuje trénování brankářů, od roku 2021 působí v akademii slavného Bayernu, kde se věnuje gólmanům v juniorce.

    Mundial: Návrat do Česka? Šok. Drobný otevřeně o lize, kariéře či práci v Bayernu
    Video patří k placenému obsahu iSportu
    Odemknout video

  • Aleš Chvalovský

    Pozice: brankář
    Narozen: 29. 5. 1979 (43 let)
    Tehdejší klub: Blšany

    Syn dlouholetého šéfa českého fotbalu zkoušel i mládežnickou akademii v Liverpoolu, chytal za Blšany nebo druhou bundesligu za Stuttgart. V letech 2005 – 2012 působil v kyperském Limassolu, kde završil hráčskou kariéru. V Česku se objevuje minimálně, žije na Kypru, kde se věnuje podnikání.

    Aleš ChvalovskýFoto Archiv deník Sport

  • Václav Drobný

    Post: obránce
    9. 9. 1980 - 28. 12. 2012 (zemřel ve věku 32 let)
    Tehdejší klub: Blšany

    Zlaté EURO jednadvacítek vystřelilo odchovance Sparty a spolehlivého stopera do francouzského Štrasburku vedeného českým trenérem Ivanem Haškem. Zlom přišel v roce 2003, kdy měl pozitivní dopingový nález na zakázanou látku morfin, neprosadil se ani na hostování v anglické Aston Ville. Kariéru končil kvůli zdravotním problémům už po třicítce, posledním profesionálním klubem byli střížkovští Bohemians. Provozoval bistro Sebastian na pražském Smíchově, stal se hrajícím trenérem pražského klubu SK Třeboradice. Zemřel 28. prosince 2012 v Hradci Králové na následky těžkého poranění, které utrpěl při nočním bobování na červené sjezdovce ve Špindlerově Mlýně po nárazu do stromu.

    Český fotbal se rozloučil s Václavem Drobným. Přišli Hašek, Rada či Vlček
    Video se připravuje ...

  • Zdeněk Grygera

    Pozice: obránce
    Narozen: 14. 5. 1980 (42 let)
    Tehdejší klub: Sparta

    Jeden z nejlepších krajních obránců z Česka. Rychlostně i technicky skvěle vybavený, zářil v Brücknerově éře, na EURO 2004 získal bronz. Zahrál si za Spartu, Ajax, Juventus nebo Fulham, kde kariéru ukončil před jedenácti lety kvůli zdravotním problémům s kolenem. Přešel do role funkcionáře, od roku 2015 působí ve Zlíně. V současné době je místopředsedou představenstva klubu.

    Grygera se jezdí učit k Nedvědovi: Podobné může být máloco
    Video se připravuje ...

  • Martin Horák

    Pozice: obránce
    Narozen: 16. 9. 1980 (42 let)
    Tehdejší klub: Sparta

    Na EURO jednadvacítek si zahrál pouze první poločas v zahajovacím utkání proti Francii, které český tým prohrál 0:2. Bývalý obránce a mládežnický reprezentant začínal ligu v Plzni, prošel Spartou i Bohemkou. Zahrál si i v Turecku, Rusku a Švýcarsku. Po ukončení fotbalové kariéry v roce 2016 se začal věnovat zahradnictví, s bývalými spoluhráči kontakt neudržuje.

    Martin Horák přestupoval v roce 2002 z Olomouce do Sparty za 19,5 milionu korunFoto Archiv Sport (Pavel Lebeda)

  • Tomáš Hübschman

    Pozice: obránce
    Narozen: 4. 9. 1981 (41 let)
    Tehdejší klub: Sparta

    Jediný ze zlaté party, kdo drží v roli aktivního profesionálního hráče. Druhý nejstarší hráč ligy po Josefu Jindřiškovi natahuje kariéru i po čtyřicítce, v dresu Jablonce stále nahání o generaci mladší hráče a stačí jim. Významnou stopu zanechal v ukrajinském Šachtaru Doněck, za reprezentační áčko odehrál úctyhodných 58 zápasů. Patřil mezi důležité hráče výběru Michala Bílka, který se na EURO 2012 dostal do čtvrtfinále. Srdcař, osobnost a držák, který si zatím život bez fotbalu nedokáže představit.

    Hradec Králové – Jablonec: Hübschman se nejstarším střelcem nestal, penaltu neproměnil
    Video se připravuje ...

  • Martin Jiránek

    Pozice: obránce
    Narozen: 25. 5. 1979 (43 let)
    Tehdejší klub: Reggina (It.)

    Důrazný obránce se zalíbením v módě má za sebou dlouhou a výživnou kariéru. Zahrál si v Itálii, Rusku, Anglii, poslední profesionální štací byla pražská Dukla. Před covidovou pauzou hrál třetí ligu za Radotín, aktuálně si chodí zahrát pro žízeň okresní přebor za Červené Janovice, kde nastoupila i jiná slavná jména – Tomáš Řepka, Václav Koloušek nebo Roman Bednář. Jako skaut pracuje pro agenturu Sport Invest, která ho zastupovala během aktivní kariéry.

    Martin Jiránek v dresu jednadvacítkyFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Tomáš Hrdlička

    Pozice: obránce, záložník
    Narozen: 17. 2. 1982 (41 let)
    Tehdejší klub: Slavia

    Na zlatém EURO patřil mezi náhradníky. Největší část kariéry odehrál v mateřské Slavii (1999 – 2007), profesionální fotbal uzavřel v roce 2011 pod Karlem Jarolímem ve Slovanu Bratislava. Jeho otcem byl bývalý fotbalista Václav Hrdlička, mladší bratr Michal je sportovním komentátorem a manželem úspěšné tenistky Karolíny Plíškové. Po skončení kariéry nastupoval v nižších soutěžích.

    Tomáš HrdličkaFoto Archiv deník Sport

  • David Rozehnal

    Pozice: obránce
    Narozen: 5. 7. 1980 (42 let)
    Tehdejší klub: Olomouc

    Krásnou a bohatou kariéru završil před pěti lety v belgickém Oostende, vlastní bronz z EURO 2004. Rodák ze Šternberka aktuálně působí jako místopředseda výboru spolku SK Olomouc Sigma MŽ, což je většinový akcionář ligové Sigmy. Působí tam spíš jako reprezentativní persona, do chodu klubu nezasahuje. Nedávno dostavěl dům v centru Olomouce, je hrajícím trenérem Kožušan v I.B třídě.

    TOP Češi ve francouzské lize: Rozehnal v PSG, Šmicer nebo cestovatel Kubík
    Video se připravuje ...

  • David Kobylík

    Pozice: záložník
    Narozen: 27. 6. 1981 (41 let)
    Tehdejší klub: Olomouc

    Finále ve Švýcarsku si tehdy nezahrál, v předchozích zápasech ale patřil do základní sestavy. Prošel řadou zajímavých klubů. V lize odehrál přes 100 zápasů, na Slovensku uhrál titul v sezoně 2009/10 v dresu Žiliny. Kariéru končil v Sokolově. Aktuálně trénuje Kralice na Hané v I.B třídě, glosuje fotbalové dění v Olomouckém deníku, kde se nebojí zkritizovat i management milované Sigmy, byť je pak v nelibosti klubu. V minulém roce se stal expertem České televize, právě sportovní žurnalistice by se chtěl v budoucnu věnovat.

    David Kobylík v době, kdy působil v Sigmě Olomouc a hrával nejvyšší soutěžFoto Sport

  • Karel Piták

    Pozice: záložník
    Narozen: 28. 1. 1980 (43 let)
    Tehdejší klub: Slavia

    Hradecký odchovanec odehrál v základu vítězné finále proti Francii. Většinu kariéry strávil ve Slavii, výborné jméno si udělal v Salzburgu, kde slavil tři tituly. Šikovný technický záložník nastoupil i ke třem startům za áčko, naposledy hrál před pěti lety v Zápech. Působí ve strukturách Slavie, pohyboval se u mládeže, loni v létě se stal hlavním trenérem ženského výběru.

    Trenér Piták o soupeřkách v Lize mistryň: Jinej svět. Brankářka na prodej?
    Video se připravuje ...

  • Jan Polák

    Pozice: záložník
    Narozen: 14. 3. 1981 (42 let)
    Tehdejší klub: Brno

    Důrazný střední záložník se ve své éře stal nejmladším debutantem v prvním týmu, za áčko odehrál 57 zápasů. Patřil mezi stabilní členy kádru Karla Brücknera, zahrál si na světovém šampionátu v roce 2006. Třináct let působil v Německu, kariéru končil v mateřské Zbrojovce. Plánoval, že se zapojí do chodu klubu, ale nepohodl se s vedením. Stal se ambasadorem mládeže Jihomoravského krajského fotbalového svazu, funguje i jako patron reprezentací.

    Jan Polák uklidňuje fanoušky v dresu Liberce v derby s Jabloncem v roce 2002Foto Archiv Sport (Pavel Lebeda)

  • Rudolf Skácel

    Pozice: záložník
    Narozen: 17. 7. 1979 (43 let)
    Tehdejší klub: Slavia

    Na zlatém šampionátu odehrál všechny zápasy. Dynamický ofenzivní záložník měl velký potenciál, ze Slavie se dostal k angažmá v několika zemích, nejvíc odehrál ve Skotsku. Profesionální kariéru završil před třemi lety v Příbrami. Aktuálně žije v Praze, čas tráví i v USA, kde se stará o fotbalovou akademii.

    Skácelova poslední sezona! Užívám si atmosféru, v kabině mládnu, říká
    Video se připravuje ...

  • Petr Voříšek

    Pozice: záložník
    Narozen: 19.3.1979 (44 let)
    Tehdejší klub: Teplice

    Teplický odchovanec končil pestrou kariéru před deseti lety v Rakousku, odehrál i čtyři zápasy za reprezentační áčko. Vlastní titul a triumf z domácího poháru se Spartou. Stále se udržuje, nastupuje v nižších soutěžích a objíždí fotbalové exhibice. Věnuje se rozvoji mládeže, zaštiťuje fotbalové akademie v Česku i v Rakousku.

    Petr Voříšek v zimní přípravě Sparty na Kypru po svém přestupu z Teplic v roce 2004Foto Archiv Sport (Pavel Lebeda)

  • Lukáš Zelenka

    Pozice: záložník
    Narozen: 5.10.1979 (43 let)
    Tehdejší klub: Sparta

    Velký talent českého fotbalu. Vynikal ve Spartě, mnozí v něm viděli ještě větší potenciál, než měl Tomáš Rosický. Už v sedmnácti odešel do Belgie, ale neprosadil se a vrátil se na Letnou. Pod Jaroslavem Hřebíkem si zahrál Ligu mistrů, po štacích v zahraničí končil kariéru v Prostějově. Před pěti lety byl obviněný z napadení bývalé manželky. Talent podědil jeho syn Adam, který nastupuje v akademii Slavie. Aktuálně se usadil v Letňanech, kde s novou přítelkyní Veronikou vychovává dvě dcery. Udržuje se v kondici a snaží se hrát hodně fotbal - nastupuje až za pět týmů, třeba za veterány Sparty, Real Top Praha nebo za tým Horsta Siegla. K tomu v Mratíně trénuje malé děti.

    Lukáš Zelenka v Silvestrovském derbyFoto Sport/Barbora Reichová

  • Radoslav Kováč

    Pozice: obránce, záložník
    Narozen: 27. 11. 1979 (43 let)
    Tehdejší klub: Olomouc

    Zahrál si v Rusku, Anglii i Švýcarsku, odehrál 30 reprezentačních utkání. Povedenou kariéru ukončil před sedmi lety ve Spartě. Prakticky okamžitě přepřáhl do trenérské role, dva roky na Letné dělal asistenta. Prvoligovou šanci dostal v Opavě, pokračoval ve druholigovém Táborsku. Aktuálně působí v Pardubicích, kde razí odvážný, ofenzivní styl. Snaží se vzdělávat a trenérsky na sobě pracovat, Tomáš Rosický mu pomohl domluvit stáž v Arsenalu.

    Olomouc - Pardubice. Trenér hostů Kováč byl vykázán na tribunu!
    Video patří k placenému obsahu iSportu
    Odemknout video

  • Milan Baroš

    Pozice: útočník
    Narozen: 28. 10. 1981 (42 let)
    Tehdejší klub: Liverpool (Ang.)

    Rodák z Vigantic nakopl velkou kariéru v Baníku, v roce 2002 přestoupil jako teenager rovnou do Liverpoolu. O dva roky později na bronzovém EURO vyhrál nejlepšího střelce turnaje, mimo Anglii okusil i ligy ve Francii a v Turecku. Historicky jeden z nejlepších českých útočníků skončil s fotbalem před třemi lety v Ostravě, od té doby si vyzkoušel okresní přebor ve Viganticích a občas si zahraje na exhibicích. Aktuálně si užívá život rentiéra v Praze, oba synové pokračují v jeho fotbalových šlépějích.

    Upřímný Baroš: Baník byl vykrádán. Boleslav byla omyl, Jarolím mě každé ráno vážil
    Video se připravuje ...

  • Tomáš Jun

    Pozice: útočník
    Narozen: 17.1.1983 (40 let)
    Tehdejší klub: Sparta

    Na zlatém šampionátu byl za nejmladšího zelenáče, brzy se z něj stala sparťanská modla. Se Spartou vyhrál do 22 let čtyři tituly a klub jej prodal za 100 milionů do Turecka. Angažmá v Trabzonsporu se vůbec nepovedlo, Jun přišel o několik důležitých let v kariéře. Nakopl se v Rakousku, s Austrií Vídeň v sezoně 2012/13 oslavil titul a zahrál si Ligu mistrů. Aktuálně se v Praze a u Vídně stará o fotbalovou akademii a se šestnáctiletou dcerou Anetou objíždí tenisové turnaje. Rád by zůstal ve fotbale, věnoval se manažerské roli a rozvoji mladých talentů.

    MŮJ PRVNÍ GÓL: Trefu na AC Milán nezapomenu do konce života, říká Jun
    Video se připravuje ...

  • Michal Pospíšil

    Pozice: útočník
    Narozen: 3. 5. 1979 (43 let)
    Tehdejší klub: Žižkov

    Ve Švýcarsku odehrál životní zápas v semifinále proti Itálii, kde vstřelil dvě branky a zlatou trefou v prodloužení rozhodl o českém postupu do boje o zlato. Sparťanský odchovanec skončil s ligovou kariérou před třinácti lety ve střížkovských Bohemians Praha, po štacích v ČFL a MSFL si chodil zahrát Pražský přebor za Přední Kopaninu. 

    Michal Pospíšil v dresu Bohemians Praha v zápase proti Slavii v sezoně 2009/2010Foto Jaroslav Legner (Sport)

  • Štěpán Vachoušek

    Pozice: záložník
    Narozen: 26. 7. 1979 (43 let)
    Tehdejší klub: Slavia

    Zlatou jednadvacítku vedl jako kapitán, vynikal úžasnou levačkou a ofenzivní nadstavbou. Teplický odchovanec přestoupil v roce 2002 do Slavie za tehdy rekordních 35 milionů, po krátkých štacích v Marseille a Vídni dohrál kariéru v Teplicích. Aktuálně v severočeském klubu pracuje jako sportovní ředitel. Sám už nehraje, radost mu dělá devatenáctiletý syn Tadeáš, který nedávno přispěl druhým ligovým gólem v kariéře k remíze proti Slavii.

    Štěpán Vachoušek fandil na tribuně synovi TadeášoviFoto koláž iSport.cz

  • Libor Žůrek

    Pozice: útočník
    Narozen: 2.11.1979 (43 let)
    Tehdejší klub: Ostrava

    Ve Švýcarsku naskočil do jediného utkání – v semifinálovém prodloužení proti Itálii asistoval u vítězné branky. Šlo možná o životní sprint, kterým připravil gól pro Michala Pospíšila. Hlavní část kariéry strávil v Baníku, kde slavil titul (2003/2004) i výhru v poháru (2004/2005). Po štacích v nižších rakouských soutěžích si chodil zahrát pro žízeň v rodném Kojetíně, po čtyřicítce kope malý fotbal na Přerovsku, živí se jako obchodní zástupce.

    Libor Žůrek s pohárem pro mistra ligy v Baníku v roce 2004Foto Pavel Lebeda (Archiv Sportu)

  • Miroslav Beránek, hlavní trenér

    Legendární trenér, který tvořil nerozlučnou dvojici s Karlem Brücknerem, společně slavili dospělé bronzové EURO 2004. Proslulé byly například jejich šachové partie. Dlouhá léta fungoval ve Slavii, kde naposledy působil v pozici šéftrenéra dorostu. V srpnu 2022 se vrátil do služeb FAČR, na asociaci působí v roli šéftrenéra úseku reprezentací.

    Miroslav Beránek (vlevo) působil u národního týmu jako asistent trenéra Karla BrückneraFoto LEBEDA PAVEL / Sport

Vstoupit do diskuse
0
Skupina C
Články odjinud


Články odjinud