13. června 2011 • 14:32

Máme dva mečboly, radují se po výhře "lvíčata"

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbaloví reprezentanti do 21 let dnes byli den po výhře v prvním utkání na mistrovství Evropy v Dánsku proti Ukrajině samý úsměv. České hráče těší, že mají dobrou výchozí pozici před zbývajícími dvěma duely základní skupiny proti Španělsku a Anglii.



Když svěřenci kouče Jakuba Dovalila ve středu ve Viborgu zopakují vítězství i se Španělskem, mají jisté semifinále a přiblíží si také postup na olympijské hry v příštím roce.

V českém táboře tak při tréninku v Bjerringbrö vládla výborná nálada. "Máme dva mečboly a dva zápasy na to, abychom jeden z nich proměnili. Jsme moc rádi, jak se to vyvinulo, protože přesně v takové výchozí pozici jsme chtěli být," řekl záložník Lukáš Vácha, který patřil k českým tahounům při nedělním vítězství 2:1 nad Ukrajinou.

"Bude to těžké, ale co na mistrovství Evropy těžké není," dodal Vácha. "Máme první výhru, ale zdaleka nic rozhodnutého není. Prát se bude i Ukrajina i přes první prohru," upozornil Dovalil.


České mladíky potěšil i výsledek nedělního druhého zápasu, v němž Španělsko až v úplném závěru ztratilo vítězství nad Anglií. Remíza 1:1 prý "lvíčatům" také nahrává. Matematika je teď jasná: když Dovalilův tým vyhraje i druhý zápas, jako jediný bude mít stoprocentní bilanci a o semifinálovou jistotu už nepřijde.

"Je dobré vědět, že všechno máme ve svých rukou a nemusíme se na nic ohlížet. Zatím to pro nás odstartovalo tím nejlepším možným způsobem. Ale ty poslední dva kroky budou extrémně těžké," podotkl záložník Jan Morávek.

Češi si v neděli duel mezi Španělskem a Anglií ujít nenechali, po návratu do hotelu ve Viborgu utkání sledovali v televizi. Prý naplnilo jejich očekávání.

"Španělé hrají podobně jako jejich A tým. Hodně drží míč, kombinují až do branky. Pro nás to bude znamenat kvantum práce. Ale není důvod se něčeho bát," řekl Vácha.

Tomáš Vaclík si "plácá" s trenérem Jakubem Dovalilem.
Tomáš Vaclík si "plácá" s trenérem Jakubem Dovalilem.


"Když zopakujeme výkon z druhého poločasu proti Ukrajině a vyvarujeme se chyb, kterými jsme soupeři nabídli nějaké šance, může to pro nás být zase dobré. I u Španělů jsme si všimli, že s Anglií měli nějaké mezery v obraně. Těch zkusíme využít," plánoval Dovalil.

Naznačil, že udělá oproti prvnímu utkání určité korektury v sestavě. Šance se v zahajovací jedenáctce možná dočkají záložníci Morávek s Adamem Hlouškem místo Tomáše Hořavy a Jana Kovaříka. "Ještě uvidíme, jak to poskládáme. Variant je víc," řekl neurčitě Dovalil.

Věří, že k dispozici bude univerzál Vácha. Ten si ze závěru zápasu odnesl bolestivě naražené koleno a dnes vůbec netrénoval. "Ale snad budu v pohodě, do zápasu jsou ještě dva dny," řekl Vácha.

Z dnešního tréninku odešel s bolestivě naraženou lícní kostí také záložník Milan Černý, který se hlavou srazil s Hořavou. "Má tam velkou podlitinu, vypadá jako boxer po k.o. Spotřebovali jsme zásoby ledu na tři dny dopředu, aby mu otok splaskl," popsal s nadsázkou fyzioterapeut Edwin Mahr. Případný start Černého by ale ve středu neměl být ohrožen.

Fotbalisté dnes měli i společenské povinnosti. Poté, co se vrátili z tréninku v Bjerringbrö, je v půl třetí odpoledne na radnici ve Viborgu, kde při ME rozbili svůj hlavní stan, přijal místní starosta Sören Pape Poulsen.

"Je nám ctí, že vás můžeme hostit v našem městě. Teď jste náš tým. A přejeme vám, ať tady vydržíte co nejdéle," připomněl Poulsen, že ve Viborgu zůstane i na semifinále vítěz skupiny B, právě v níž mladí Češi hrají.

Fotbalisté si na připravené tabuli pochutnávali především na zákuscích a čokoládových bonbonech, symbolicky si s nejvyšším představitelem města připili i bílým vínem. "Chlapci, jen decentně," zazněla žertovná poznámka z hloučku týmového vedení.

Poulsen, který se při půlhodinové ceremonii pustil do dlouhé debaty také s koučem Dovalilem, dostal za pohoštění a přijetí od šéfa české výpravy Rudolfa Bati na oplátku talíř z broušeného skla s logem ČMFS, kapitán Bořek Dočkal, autor dvou gólových tref proti Ukrajině, pak starostovi věnoval dres podepsaný všemi hráči i členy realizačního týmu.

V podvečer hráči plánovali, že vyrazí na projížďku lodí po jezeře Norresee, které je hned před jejich hotelem. Nakonec vyjížďku zrušili. I kvůli tomu, že se nad Viborgem zatáhlo nebe a každou chvíli hrozilo, že se spustí déšť.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud