1. srpna 2011 • 22:51

Frýdek chválí Čechy: Brzy nahradí Nedvěda i Poborského

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

OČIMA EXPERTA - Dvakrát vedli, pět minut před koncem se jim téměř houpaly zlaté medaile na krku. Fotbal bohužel dokáže být hodně krutý. Španělé díky dvěma brankám v prodlouždení zvítězili v nervydrásajícím finále nad Českem 3:2 a slaví titul evropských šampionů do 19 let. "Pro mě jsou i tak vítězové", vyzdvihuje výkon Hřebíkových hochů Martin Frýdek, který řadu reprezentantů v minulosti ve Spartě trénoval.



Smolná prohra 2:3 bezprostředně po utkání bolí, čeští hráči neskrývali slzy zklamání. Mladíci se lvíčkem na prsou přesto mohou z turnaje odjíždět se vztyčenou hlavou. Parádními výkony v Rumunsku nadchli odbornou veřejnost i fanoušky.

"Tohle může být nová generace Poborského, Šmicra a Nedvěda. Jednou dokáží velké věci," věští Martin Frýdek, který utkání komentoval pro iSport.cz.

Vysoký presing. Neustálý pohyb, aktivní napadání a snaha o konstruktivní rozehrávku. Hlavní zbraně českého výběru, které platily na sebevědomé Španěly po většinu utkání. Mladší kolegy mistrů světa i Evropy tímhle Hřebíkovi hoši pořádně zaskočili.

"Španělé byli ze začátku podráždění, působili hodně nervózně. Určitě nejsou zvyklí na to, že s nimi někdo hraje takovým stylem," všiml si Frýdek, který utkání komentoval pro iSport.cz.

Španělé měli namále už v základní hrací době, po brance Krejčího prohrávali 0:1. Pět minut před koncem však vyrovnali a dostali utkání do prodloužení. V něm famózní Krejčí znovu pláchl obraně, na stříbrném podnose naservíroval balon Láchovi a český tým šel podruhé do vedení.

"Krejčí tam vlétl mezi čtyři hráče, perfektní. Přirovnávají ho k Robbenovi, ale on je týmovější hráč, což dokázal v tého situaci. Jiní by v jeho situaci zkoušeli střílet, on to ještě krásně nahrál," řekl Frýdek o parádní akci na 2:1.

Španělé se ale nevzdali. Ve strhující prodloužení přidali další dvě branky a s pohárem pro evropské šampiony nakonec křepčí oni. "Fotbal dokáže být hodně krutý. Vyrovnání způsobil tečovaný balon, byla to obrovská smůla. Věřil jsem, že už to dotáhneme," litoval nešťastného závěru Frýdek.

Na tým, ve kterém šest hráčů patřících do kádru Sparty sám v mládežnických kategoriích trénoval, je i tak hrdý. "Pro mě jsou to vítězové. Byli lepší než Španělé, vyrovnali se jim i rychlostně, což mě obzvlášť těší. Vždyť se o nás pořád říká, že jsme knedlíkový národ," chválí výkon českých borců.

Slzy tekly proudemFoto Barbora Reichová (Sport)
Téhle partě předpovídá skvělou budoucnost. "Ročník 1992 je naprosto výjimečný. Jsou to vítězné typy, chtějí hrát dopředu, neustále se zlepšovat. Je s nimi radost pracovat. když máte k dispozici takový materiál, snadno se s nimi můžete pokoušet o takový moderní fotbal. Jsem přesvědčený, že se brzy prosadí i v ligových týmech," vyzdvihuje kvality skvěle šlapajícího týmu.

Český fotbal čeká slibná budoucnost, pokud tahle generace nezpychne a bude se dál zlepšovat. "O ně vůbec nemám strach. Na stříbrném mistrovství světa v Kanadě klukům pomohlo trošku štěstí, s tímhle úspěchem se to nedá srovnávat. Ze šesti kluků, které znám ze Sparty, má minimálně pět na to, aby se v budoucnu prosadili do prvního týmu nároďáku," myslí si Frýdek.

Ano, finálové utkání hráči končili zklamaní a se slzami v očích. Brzy se ale tahle parta může dočkat dalších úspěchů. Tím, jaký fotbal předváděli, vzbudili v české fotblaové veřejnosti velké naděje.

"Nedá se jim vytknout téměř nic, finále odmakali na dvě stě procent. Je to klišé, ale tentokrát jim opravdu chybělo jen štěstí," uzavírá Frýdek.

Zklamaní čeští fotbalisté
Zklamaní čeští fotbalisté

Vstoupit do diskuse
5

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud