16. července 2012 • 12:02

TOP 10 talentů: Kdo zazářil na mistrovství Evropy devatenáctek?

Autor: mim
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Svět patří Španělům. Nejen reprezentačnímu áčku, ale i devatenáctce. Podobně jako "dospělácká" reprezentace totiž dokázali španělští fotbalisté do 19 let obhájit titul mistrů Evropy, když ve včerejším finále porazili Řecko 1:0. Skvělé výkony na šampionátu plném gólů však neukázali jen Španělé. Které budoucí hvězdy na turnaji zaujaly nejvíc? Podívejte se na top 10 talentů podle reportérů UEFA!



Evropský šampionát UEFA do 19 let je tradičně sledován skauty z celého světa. Ty největší a nejbohatší kluby vysílají své pozorovatele, aby mezi náctiletými fotbalisty objevili nového Zidana nebo Iniestu.

Často se to povede, na mistrovství Evropy do 19 let v minulosti zazářily největší hvězdy současnosti – španělský mistr světa a Evropy Gerard Piqué, anglický kanonýr Wayne Rooney nebo brankářská opora Francie Hugo Lloris.

Byť se na letošní turnaj Češi neprobojovali, smutnit nemusí ani domácí fanoušek.

Vždyť před rokem se na mistrovství devatenáctek předvedl v nejlepším světle skvělý český výběr pod vedením trenéra Hřebíka.

Své kvality ukázali Tomášové Přikryl a Kalas, do podvědomí fanoušků se zapsal Ladislav Krejčí.

Jen o pár let dříve v roce 2008 se stal nejlepším střelcem turnaje Tomáš Necid.

Letos se ovšem estonský turnaj musel obejít bez české účasti. Na množství talentovaných fotbalistů to však nemělo vliv a finálová osmička mládežnických reprezentací ukázala to nejlepší, co můžou evropské líhně talentů nabídnout.

Především španělský výběr ukázal, že fotbalová nadvláda téhle země může pokračovat ještě velice dlouho. Jeho hráči slaví mistrovský titul a ovládli i individuální statistiky.

Jesé Rodríguez se s pěti góly stal nejlepším střelcem turnaje, o nálepku nejlepšího nahrávače se s třemi asistencemi dělí jeho dva spoluhráči Alcácer a Deulofeu.

Na oficiální nejlepší jedenáctku turnaje si musí fanoušci ještě počkat, ale už teď své tipy na budoucí hvězdy zveřejnili reportéři UEFA, kteří turnaj v Estonsku sledovali.

Kdo podle nich zazářil nejvíce a zasloužil si tak nominaci do top ten evropských talentů?

Mistři! Španělští fotbalisté do 19 let porazili ve finále Řecko a mohou slavit
Mistři! Španělští fotbalisté do 19 let porazili ve finále Řecko a mohou slavit


Top 10 talentů mistrovství Evropy do 19 let:

Španělský štírek Deulofeu (vpravo) připravil vítězný gól ve finále proti ŘeckuFoto EPA
Gerard Deulofeu (útočník, Španělsko)
Barcelonský forvard byl klíčovým mužem už při loňském triumfu nad českým výběrem kouče Hřebíka a svůj um letos jen potvrdil. Ve finále proti Řecku se sice dlouho hledal, ale nakonec to byl právě on, kdo připravil Jesému Rodríguezovi vítězný gól

Jean-Christophe Bahebeck (útočník, France)
Produkt akademie milionářů z Paris Saint-Germain. Dokáže hrát v útoku i na křídle, je skvěle rychlostně vybaven. Kdo ví, jak by dopadlo semifinále mezi Francií a Španělskem, kdyby kvůli zranění nestřídal.

Řecký kapitán Katidis (vpravo) se rval, seč mu síly snažily. Nakonec však marněFoto EPA
Giorgos Katidis (útočník, Řecko)
V Arisu Soluň roste velký hráč. Kapitán řeckého výběru dotáhl svůj tým až do finále. Nejen svou autoritou a vůdčími schopnostmi, které prokázal ve vypjatém semifinále proti Anglii, když Řecko hrálo v deseti, ale také třemi góly.

Karl-Eerik Luigend (záložník, Estonsko)
Jediný zástupce hostitelské země, kapitán Estonska byl zároveň autorem jediného gólu, který jeho tým na turnaji vstřelil. I tak ale ukázal na svůj věk nebývale dobrý přehled na hřišti.

Útočník španělské "19" Paco Alcácer (vlevo) patřil k nejproduktivnějším hráčům turnajeFoto EPA
Paco Alcácer (útočník, Španělsko)
Kat českých nadějí z loňského finále, valencijský odchovanec na turnaji zazářil svou produktivitou – dva góly vstřelil a na tři přihrál. Jeho bilance je o to impozantnější, že ji obvykle tvořil jako střídající hráč.

Nikola Ninković (záložník, Srbsko)
Proti Anglii vstřelil jediný gól Srbska, ale od větší produktivity ho dělila jen smůla. Několikrát totiž trefil tyč i břevno. Silný v souboji i technicky zdatný, záložník Partizanu byl jednoznačně nejlepším srbským reprezentantem.

Útočit, bránit a zase útočit. Řecký krajní bek Stafylidis (vlevo) svým výkonem na ME do 19 let uchvátilFoto EPA
Kostas Stafylidis (obránce, Řecko)
Obránce PAOK Soluň sice vynechal úvodní zápas proti Španělsku, po svém návratu do sestavy ale řeckou hru výrazně pozvedl. Rozbořil klišé o řecké obraně neustálou podporou útoku a přesnými centry.

Bruma (záložník, Portugalsko)
Sedmnáctileté křídlo se skvělou technikou i rychlostí, tenhle absolvent fotbalové akademie Sportingu Lisabon byl klíčovým hráčem v parádním portugalském útoku.

Domagoj Pavičić (záložník, Chorvatsko)
Střední záložník chorvatské devatenáctky pro své spoluhráče vytvářel většinu šancí, navíc přidal dokonce dva góly. V záhřebském Dinamu dost možná roste nový Luka Modrić.

Eric Dier (obránce, Anglie)
Anglický obránce překvapil svým klidem a konstruktivní rozehrávkou. A aby těch překvapení nebylo málo – tenhle stoper nehraje za žádný ostrovní velkoklub, ale patří Sportingu Lisabon!

Mistři! Španělští fotbalisté do 19 let porazili ve finále Řecko a mohou slavit
Mistři! Španělští fotbalisté do 19 let porazili ve finále Řecko a mohou slavit

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud