17. října 2012 • 19:00

Mladí Angličané: Místo oslav rasistické peklo! Rose dostal pěstí

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nenávist, rasistické urážky a násilí pokazily radost anglické jednadvacítce z úspěchu v baráži o postup na ME. Angličané vyhráli na půdě Srbska 1:0, list The Sun si všímá nechutných scén, které provázely zápas. Novinář Paul Jiggins je hodnotí slovem „Odporné“.  Sám přiznává, že celý život chodí na stadion Millwallu, který je známý řáděním tamních rowdies, ale scény ze Srbska podle něj překonaly vše, co v životě sám na fotbale viděl.



Anglické reprezentanty tmavé pleti z hlediště častovaly zvuky připomínající opice. Na hráče Anglie létaly různé předměty. Urážek se po porážce nevyvarovali ani mladí srbští fotbalisté. Po utkání se také na hřišti strhla mela, do níž byl vtažen i realizační tým trenéra Stuarta Pearce.

„Určitě tam rasistické chování v publiku bylo. Bude to řešit UEFA,“ poznamenal anglický trenér Stuart Pearce. „Je to velmi smutné. Jsem hrdý na reakce našich hráčů na konci,“ dodal kouč. „Je těžké na urážky nereagovat, každý si chce udržet svoji důstojnost,“ dodal.

VIDEO: Podívejte se na bitku po zápase jednadvacítek Srbsko-Anglie

„Byly to děsivé scény, z nichž čišelo jediné – nenávist,“ uvádí autor v listu The Sun. „V roce 2012 jsme si mysleli, že už je tohle nesmyslné chování dávno pryč. Ale není,“ upozornil novinář listu The Sun.

Podle internetových stránek srbské B92 překvapil všechny trenér Srbska Aleksandar Jankovic. Když se ho totiž novináři ptali na to, zda by se neměl za nechutné chování fanoušku i pozápasovou rvačku omluvit, tak prohlásil, že by se raději hovořil o fotbale.

„Budeme se zabývat rvačkami? Nechme někoho zanalyzovat, co se vlastně stalo, a pojďme se teď bavit o fotbale,“ prohlásil po utkání.

Anglie také podala stížnost na UEFA kvůli napadení hráčů a trenérů po utkání. Hrubý útok byl jen vyvrcholením nechutností, které se při zápase děly. „Hráč Rose dostal ránu do hlavy. Házení mincí, zapalovačů, nebo třeba sedaček při zápase na hráče bylo proti tomu nic,“ upozornil novinář.

Po závěrečném hvizdu se přímo na trávníku strhla bitka, při které srbští mladíci napadali své anglické protějšky, Danny Rose dostal dokonce pěstí do hlavy, do mely byl vtažen i realizační tým kouče Pearce
Po závěrečném hvizdu se přímo na trávníku strhla bitka, při které srbští mladíci napadali své anglické protějšky, Danny Rose dostal dokonce pěstí do hlavy, do mely byl vtažen i realizační tým kouče Pearce

Samotný Rose po závěrečném hvizdu viděl červenou kartu, když zakopl míč do hlediště. Fanoušci jej přitom opět rasisticky uráželi. Hráč jim pak při odchodu do šaten ironicky ukázal vztyčeným palcem, co si o nich myslí.

Když se pak snažil pro změnu anglický gólman ukázat sudímu kámen, kterým ho chtěli Srbové trefit, turecký sudí podle listu odvětil, aby přestal naříkat a odjel radši domů.

Řádění ale nebyl konec, po závěrečném hvizdu začaly přímo na hřišti padat rány a kopance ze strany zklamaných srbských hráčů.  Trenér Pearce se snažil zastavit řádění, ale dlouho neměl úspěch. Policie všemu jen přihlížela, aniž by zasáhla.

Teď vše bude řešit UEFA, kam Angličané poslali oficiální stížnost. „FA odsuzuje rasistické chování při zápase v Srbsku a také potyčku po závěrečném hvizdu. Záležitost je nyní v kompetenci UEFA,“ uvádí se v prohlášení anglické FA.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud