23. července 2008 • 13:22

Čeští mladíci narazí na neporazitelné

Autor: Marek Bílek
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě než začal evropský šampionát mladíků, pronesl trenér německého výběru Horst Hrubesch sebevědomá slova: "Náš cíl je jasný. Chceme získat titul."



Vypadalo to jako hodně troufalé tvrzení, ale nyní už nikdo nepochybuje. Němci jsou největšími favority.

Suverenitu Hrubeschových svěřenců lze podložit fakty. Mladí Němci totiž na turnaji zatím neztratili ani bod. Ve skupině postupně porazili Španělsko (2:1), Bulharsko (3:0) a Maďarsko (2:1). Žádný tým na mistrovství Evropy nenastřílel víc gólů.

Lecjaks: Nesmíme ztrácet míče

202012

Z české devatenáctky je nejmladší a atmosféru velkého turnaje zažívá Jan Lecjaks úplně poprvé.

Dnes ho čeká nejdůležitější zápas jeho dosavadní kariéry. Velká bitva s Německem o finále evropského šampionátu.

Mírně zarostlý dorazil Jan Lecjaks na předzápasovou konferenci. Proti Německu však vyběhne hladce oholen. "Před zápasem se vždy oholím, je to jeden z mých rituálů," prozradil levý obránce z Plzně.

Rozruch před semifi nálovým zápasem stoupá. Něco podobného zažíváte asi poprvé, že?
"Určitě. Jsem mladý hráč, z týmu vlastně nejmladší. Na takovém závěrečném šampionátu jsem poprvé. Když jsem byl se svým ročníkem v sedmnáctce, tak jsme na turnaj nepostoupili, protože jsme vypadli v kvalifikaci."

Nervozita tedy musí stoupat...
"Já se na ten zápas strašně těším, ale menší nervozita panuje. Přeci jen je to něco jiného než obyčejný mistrák nebo přátelský zápas."

Naposledy jste prohráli s Itálií 3:4. Už je to zapomenuto?
"My jsme si dva cíle, které jsme měli, splnili. Jedním z nich byl i postup do semifinále, teď je to vlastně taková nadstavba. Postoupili jsme šťastně, ale startovní čára je teď pro Německo i pro nás stejná."

Co musíte především zlepšit?
"Zápas s Itálií jsme si rozebrali u videa. Dělali jsme individuální chyby a špatně přistupovali k hráčům. To musíme zrychlit. To je jeden z dvou hlavních bodů."

A ten druhý?
"Němci jsou obrovsky silní v rychlém a přímočarém přechodu do útoku. Na jeden dva doteky. Musíme se proto vyvarovat zbytečných ztrát míče."

Pokud by zápas dospěl až k penaltám, troufnul byste si na pokutový kop?
"Na penalty hráče určené máme. Ale já mezi ně nepatřím, alespoň ne mezi ty první. Možná bych šel až tak jako šestý sedmý v řadě."
Konec konců tahle filozofi e musí být blízká i trenérovi. Horst Hrubesch patřil na začátku osmdesátých let minulého století mezi skvělé německé útočníky, s reprezentací zvítězil na mistrovství Evropy a získal stříbrnou medaili ze světového šampionátu.

"Celé mužstvo tu předvádí vynikající výkony, postup do semifi nále je týmovým úspěchem," poznamenal po vítězství nad Maďarskem Hrubesch.

Němci na turnaji nezaujali jenom svou suverenitou. Pestrá jména na soupisce dodávají týmu až nadnárodní šmrnc. "Je to takové Německo vyšperkované naturalizovanými hráči. Myslím, že jejich tým je hodně technický," uvedl trenér českých mladíků Jakub Dovalil.

Myslel tím především jména z německé soupisky jako Toprak, Oczipka, Vrančič, Sukuta-Pasu, Nsereko nebo Soyudogru. Hrubeschův tým si postupem do semifinále zajistil minimálně bronzovou medaili.

Navíc se kvalifikoval na mistrovství světa dvacetiletých, které se uskuteční v příštím roce v Egyptě. Ale to týmu nestačí. "Jsme přece Němci a chceme vyhrát celý turnaj. To je důvod, proč jsme sem přicestovali," vypráví s úsměvem gólman Ron Robert Zieler.

On a dalších osm mladíků z Hrubeschova týmu zažilo evropský šampionát sedmnáctiletých z roku 2006. Na něm se Němci také dostali do semifi -nále, ale to znamenalo konec na turnaji. "Jo, jo. Pořád si na to pamatuji," připouští Zieler.

Němci tehdy v Lucembursku patřili mezi favority šampionátu. Jenže v semifi nále narazili na Rusy, na které nestačili. "Měli jsme vynikající tým a celkem hladce jsme si zajistili postup ze skupiny. Ale pak jsme to nezvládli."

Zieler věří, že nyní se německé mládí na evropském šampionátu přes semifi nále úspěšně přenese až do boje o zlatou medaili.

"Jsme mentálně silnější, máme víc zkušeností než před dvěma roky. Děláme tu dobré výsledky a nechceme skončit v semifi nále. Myslíme na vyšší příčku," naznačil jasně německý brankář.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud