10. října 2008 • 10:39

Česku se postaví do cesty Polsko

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Výběr kouče Petra Rady se v sobotu v kvalifikaci představí v Polsku. Zaváhání na půdě spolufavorita skupiny by mohlo znamenat nepříjemnou komplikaci v cestě na šampionát v JAR v roce 2010.



"Remízu z Polska neberu, bod by byl málo. Čím dříve se od soupeřů odpoutáme, tím lépe pro nás," vyjádřil sebevědomí panující v českém táboře stoper David Rozehnal.

"Kdybychom teď získali šest bodů, hodně by nám to pomohlo. Dohnali bychom ztrátu ze Severního Irska," uvedl brankář Petr Čech před říjnovým dvojutkáním.

Po sobotní bitvě v Polsku se čeští hráči představí ve středu v Teplicích proti Slovinsku, které má po dvou zápasech na kontě čtyři body, stejně jako zatím vedoucí Polsko.

Jeho hráči chtějí v Chorzowě odčinit remízu se Slovinskem ze zářijového úvodu kvalifikace. Následná polská výhra 2:0 na půdě trpaslíka San Marina ostří kritiky nijak neotupila.

Poláci mohou být rádi, že vůbec k zápasu s Čechy nastoupí. FIFA jim v minulých dnech hrozila vyřazením z kvalifikace kvůli vměšování vlády do fotbalového hnutí.

Po nalezení kompromisu od toho ustoupila, takže hráči se mohou soustředit na zápas. "Další ztrátu už doma dopustit nemůžeme," prohlásil kapitán a stoper Michal Žewlakow.

Tým je pod tlakem a další nezdar by mohl dokonce otřást pozicí trenéra Leo Beenhakkera. "Češi mají tým, který patří do nejlepší evropské osmičky. Ale to jim nedává záruku, že tady zvítězí. Najdeme způsob, jak na ně," uvedl nizozemský kouč.

Poláci budou vzývat i opakování historie. V sobotu to budou přesně dva roky od chvíle, kdy v Chorzowě v kvalifikaci o evropský šampionát slavně zdolali Portugalsko.

Na podporu vyprodaného národního stadionu Slaski (Slezského), kam se vejde téměř 50 tisíc diváků, budou domácí spoléhat i nyní. Ve čtvrtek šla do prodeje poslední tisícovka vstupenek. "Budeme znovu věřit v kouzlo Slaski. Přece jsme za několik měsíců nezapomněli hrát fotbal," reagoval na sílící kritiku záložník Jakub Blasczykowski.

Čeští fotbalistům mají Polákům co oplácet. V živé paměti mají únorový přípravný zápas na Kypru, v němž je Beenhakkerův tým v úvodní půlhodině zaskočil dvěma trefami. Český tým, který tehdy poprvé oficiálně vedl Petr Rada místo nemocného Karla Brücknera, už nezareagoval. Únorovou zkušenost berou reprezentanti jako poučení.

"Ukázalo nám to polské přednosti, hlavně rychlý protiútok. My tam spálili spoustu šancí, i penaltu," řekl Libor Sionko, který právě v Polsku před devíti lety debutoval v reprezentaci společně s Janem Polákem. Ten je mimo hru kvůli natrženému svalu.

Utkání bude velkou zkouškou hlavně pro českou zálohu, která nastoupí bez obvyklých opor. S absencí kapitána Tomáše Rosického se tým musel vyrovnávat už během Eura, nyní je na marodce i další tahoun Polák. Oba hráči chyběli mužstvu současně naposledy v srpnu 2005.

Vedle defenzivního záložníka Radoslava Kováče by měli dávat v pětičlenné záloze hře myšlenku David Jarolím s Jaroslavem Plašilem. "Věřím klukům, co máme k dispozici. Zvládnou to," řekl trenér Rada, jenž povede mužstvo ve čtvrtém zápasu a stále čeká na výhru.

Zvažuje i rozestavení se dvěma klasickými útočníky, ale spíše se přikloní k variantě s osamoceným hrotem a obrozeným střelcem Barošem. Toho má podporovat druhá vlna ze zálohy. "Musíme být určitě odvážnější než v Severním Irsku," uvedl Rada.

Zatímco Češi mají starosti se zálohou, kouč Beenhakker si stýská, že většina polských hráčů z ideální základní sestavy ve svých klubech vůbec nenastupuje. Týká se to i hlavních opor: náhradníkem je v Arsenalu brankář Fabiański, to samé platí pro stopera Žewlakova či další opory Krzynówka, Lewandowského, Dudku či Smolarka.

Tajným trumfem by mohl být útočník Lukasz Sosin z kyperské Famagusty, v jejímž dresu se ukazuje i v Lize mistrů. Čtyřnásobný král střelců kyperské ligy, povolaný do reprezentace po dvou letech, ale bude číhat na šanci asi jen na lavičce. Českou obranu má od začátku strašit kanonýr Wisly Krakow Pavel Brožek.

Utkání začíná v sobotu ve 20:30. On-line přenos můžete sledovat na zive.deniksport.cz, hlavním rozhodčím je Němec Wolfgang Stark.

Předpokládané sestavy:

Polsko: Fabiański - Wojtkowiak, Žewlakow, Jop, Krzynówek - Blaszczykowski, Lewandowski, Dudka, Smolarek - Guerreiro - Brožek (Sosin).

ČR: Čech - Grygera, Ujfaluši, Rozehnal, Jankulovski - Sionko, Jarolím, Kováč, Plašil, Šírl - Baroš.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud