Michal Koštuřík
12. října 2008 • 14:07

Záloha? Soupeř měl lepší

TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Půjde to bez marodů Rosického, Matějovského a Poláka? S Jarolímem a Sionkem jen na lavičce? Zápas v Polsku dal jasnou odpověď: nešlo to! Zraněná česká esa ze středu zálohy chyběla na obou stranách hřiště.



Ukázkově to demonstrovala akce před prvním gólem.

Kdyby byl na hřišti Jan Polák, kličkujícího Blaszczykowského by nejspíš sejmul tak, že by záložník z Dortmundu padl na trávník a nějakou chvíli by nebyl schopen vstát. Jenže tvrďák z bruselského Anderlechtu je zraněný a Češi šli na Poláky bez Poláka. Velká škoda.

ČEŠI V POLSKU PROPADLI! - čtěte zde ›››

Kováč s Plašilem se totiž ve 27. minutě v souboji s dravým protivníkem chovali jako cukrové panenky. „Chtělo to taktický faul,“ viděl jasně trenér Stanislav Levý.

Nejdřív se snažil zastavit Blaszczykowského nastávající otec Kováč. Neuspěl. Domácí dravec sice málem upadl, ale nakonec nedovolený zákrok ustál. Odrazil se rukou od země a hnal se dál směrem k Čechově brance.

Přímočaře, odhodlaně, sebevědomě. Defenzivní „halv“ Kováč se ještě snažil zachránit situaci skluzem, leč ani na druhý pokus neuspěl. Jeho nohy šmikly do prázdna. Soupeř už byl fuč. „Přes Kováče a Plašila Poláci celkem snadno procházeli,“ všiml si Levý.

Na pomoc přispěchal Kováčovi právě Jaroslav Plašil. Výsledek jeho snahy? Nedůrazného Plašila poslal „vagon“ Blaszczykowski mimo hru a následně si podal i Ujfalušiho. Český kapitán vystartoval z defenzivní linie, aby zabránil nejhoršímu, ovšem polský záložník stihl prostrčit míč před sebe na Brožka.

Pak už to šlo ráz na ráz. Útočník Wisly Krakov napřáhnul a prudkou přízemní ránou pokořil Petra Čecha. Středoví hráči Radova výběru museli zpytovat svědomí. Už na půlce měli celou akcií zastavit. „Naši hráči byli nedůrazní. Možná by to dopadlo jinak, kdyby nastoupil David Jarolím, který má bohaté zkušenosti z bundesligy,“ uvedl Levý.

Suma sumárum: polská záloha včera tu českou převýšila. „To jednoznačně,“ přikyvuje bývalý kouč Plzně. „Projevilo se, že soupeř měl ve středu o chlapa víc. Možná se měl Slepička zasunout pod Baroše. Domácí byli rychlejší v přechodu do útoku, kombinačně zdatnější. A také agresivnější,“ líčil Levý, podle něhož byla nejcitelnější absence špílmachra Rosického. „Plašil toho naběhal spoustu. Ale není typ jako Rosa. Nedá se čekat, že ho nahradí,“ mínil.

Levého překvapilo, v jaké sestavě Češi nastoupili. Ale věděl, co tím stratég Rada zamýšlí. „Petr chtěl zdvojit strany. Obránci Grygera s Jankulovským umí zaútočit a záložníci Šírl s Pospěchem zase dovedou hrát do obrany,“ líčil. Plán ovšem nevyšel. „Hodně nám chyběl také Koller na hrotu,“ dodal Levý.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud