21. listopadu 2008 • 15:44

Může Necid překonat Kollera?

Autor: Aleš Roll
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

V prvním zápase za národní tým dal gól. Nejen to ovšem může těšit útočníka Tomáše Necida. Stal se totiž historicky nejmladším českým debutantem, který nastoupil v soutěžním utkání. A dokonce i nejmladším reprezentačním střelcem!



Když ve středu slavil svou první trefu v seniorském národním týmu, bylo mu 19 let a 98 dní. Jen pro srovnání, když při svém debutu v reprezentaci vsítil svůj první gól historicky nejlepší český střelec Jan Koller, bylo mu téměř šestadvacet.

Rodák ze Smetanovy Lhoty se nakonec zastavil v 90 reprezentačních startech na čísle 55. Na jakou metu může dosáhnout v budoucnosti Necid?

Na to si budeme muset ještě počkat. Odborníci upozorňují, že trefa proti San Marinu ještě nic neznamená. „Vždyť ten zápas byl jako příprava s divizním týmem,“ připomíná fotbalový expert Vladimír Táborský.

San Marino je tým složený z amatérů, proti zhuštěné obraně se však svěřenci trenéra Petra Rady prosazovali těžko. Necid to dokázal. „Čich na góly, pohotovost, předvídavost a důraz v koncovce ukázal i za těch několik minut,“ míní František Komňacký, kouč Jablonce, kde na jaře Necid hostoval. Oba odborníci se shodnou, že mladý slávista se měl na hrot postavit hned od začátku. „Jednoznačně!“ praví rázně Táborský.

Je však ve schopnostech tohoto mladíka překonat v budoucnosti rekordmana Kollera, momentálně šutéra Samary, který už však reprezentační éru uzavřel?

„Když to řeknu s velkým nadhledem, může ho Necid překonat už v pětadvaceti a pak už rekord jen pohodlně navyšovat. Třeba dosáhne tak vysoko, že už ho nikdo nikdy nepřekoná,“ zamýšlí se Komňacký.

Jenže i on sám ví, že k tomu, aby se tato vize naplnila, do sebe musí všechno zapadat. Zdraví, stabilní forma a také zdravá psychika.

„Hráč musí mít pokoru. Když se stanou mladí celebritami, někdy jim chybí. Ale Tomáš to má v hlavě poskládané a pracuje na sobě,“ říká jablonecký stratég.

K růstu je potřeba rovněž kvalitní klub, kde bude hráč pravidelně nastupovat. A Necid se už upsal CSKA Moskva, kam by se měl v zimě stěhovat. Na tento krok nahlížejí mnozí experti i veřejnost spíše skepticky. Prosadí se? Bude pravidelně hrát? Neudusí svůj talent jako mnozí jiní?

Ani fakt, že dal hned v prvním reprezentačním duelu slávistický mladík gól, neznamená, že bude nyní v národním dresu sázet jeden gól za druhým.

Ostravský záložník Martin Lukeš rovněž debutoval v devatenácti a na půdě Slovinska se trefil dokonce dvakrát. Pak si připsal ještě jeden start v přípravě a to bylo vše. Do národního týmu už se nikdy nepodíval…

A ještě jeden příklad mladistvého reprezentačního střelce. Milan Baroš měl během svého devatenáctého roku na kontě dokonce už čtyři zásahy! A i když se mu v poslední době v národním týmu střelecky nedaří (od MS 2006 v Německu se trefi l pouze pětkrát), v historické tabulce reprezentačních kanonýrů se s 32 zásahy (v 71 zápasech) prostřílel až na třetí příčku.

Čí příběh bude Necid následovat?

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud