10. července 2009 • 15:22

Příchod Haška: Slováci znervózněli!

Autor: Aleš Roll
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Kairinenova ruka? Penalta v pořádku. Olomoucký gól nepadl z ofsajdu, říká KR
SESTŘIH: Chelsea - West Ham 5:0. Souček s Coufalem u dalšího debaklu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Příštím kvalifikačním sokem Čechů bude v září Slovensko. Pro tým Ivana Haška je to bitva o všechno. Musí zvítězit. Reprezentační kouč mobilizuje tým. Pomoc přislíbil i Jan Koller. A Slováky, kteří jsou lídrem „české“ kvalifikační skupiny, to znervózňuje.



Pokud Češi 5. září v Bratislavě nezískají tři body, je v podstatě po nadějích. Hašek a spol. budou mít takřka stoprocentní jistotu, že se na světový šampionát do Jihoafrické republiky nepodívají.

Na Slovensku je situace jiná. Mužstvo trenéra Vladimíra Weisse se nyní vyhřívá na první příčce 3. kvalifikační skupiny. I přesto však situaci u svého západního souseda bedlivě sleduje. Případné domácí zaváhaní by mohlo cestu za vytouženým postupem zkomplikovat.

„Zápas s Českem je pro nás klíčový. Nesmíme prohrát,“ zdůraznil v červnu kouč Weiss. To ještě netušil, že se proti němu v září postaví jeho přítel a někdejší reprezentační spoluhráč z italského mistrovství světa v roce 1990 Ivan Hašek. Že kandiduje na předsedu svazu už však tehdy věděl. „Ivan je můj velmi dobrý kamarád. Potkal jsem se s ním na dovolené a povídal mi: Budeš to mít ještě těžké. A v tom má pravdu,“ dodal Weiss.

Jeho aktuální názory na mobilizaci v českém táboře se nepodařilo získat. „K tématu Hašek a návrat Kollera se nebudu vyjadřovat,“ vzkázal pouze slovenským žurnalistům.

Přesto je toto téma pod Tatrami žhavé. Haškova dvojrole a avizovaný návrat dlouhána Kollera či Karla Brücknera je začíná strašit. „Pro nás jsou tyhle zprávy špatné,“ svěřuje se Lubomír Moravčík, někdejší československý reprezentant a Haškův spoluhráč ze zálohy.

„Ivan je osobnost a vynikající trenér. Zmobilizuje to nejlepší. Na Slovensku si všichni uvědomují, že je to pro český národní tým pozitivní impulz,“ neskrývá Moravčík obavy. Bývalý hráč Celtiku či St. Etienne si uvědomuje, že osobnosti jako Hašek mohou český tým sjednotit. „Víte, my jsme potřebovali, aby bylo české mužstvo ještě nějaký čas v rozkladu, aby hráči nechtěli reprezentovat. Jenže nyní mám pocit, že budou znovu táhnout za jeden provaz. Češi budou mít silný tým,“ ví Moravčík.

Trenérská legenda Jozef Vengloš, který Haška coby hráče vedl ve federální reprezentaci, však změny v týmu soupeře nepřeceňuje. „Český fotbal respektujeme, ale můžeme říct, že i my jsme nyní zdravě sebevědomí a věřím, že se naše kvalita ukáže. To, jestli budou Češi s Haškem a Kollerem lepší, je fanouškovská otázka, pravda se ukáže na hřišti,“ říká třiasedmdesátiletá ikona československé kopané.

Moravčík se obává zejména kouzla Haškovy osobnosti. Ví, že předseda ČMFS a reprezentační trenér v jednom dokáže k návratu přesvědčit nejen Kollera. „Kdybych dnes ještě hrál fotbal, ale už nereprezentoval, a přišel za mnou někdo, koho respektuji a vážím si ho, hned bych mu běžel pomoci,“ míní Moravčík. „Nedejbože, aby se ještě vrátil Nedvěd. Všechno je totiž možné. Ivan je schopný zmobilizovat na tento jediný zápas i takové osobnosti,“ dodává.

Roman Pivarník, bývalý hráč Rapidu Vídeň a dnes trenér Tatranu Prešov, si rovněž přiznal, že Čechům se nyní do žil dostává životabudič. „Určitě bychom uvítali, kdyby k těmto změnám na české straně vůbec nedošlo. Pro váš fotbal je to pozitivní impulz. Třeba Koller bude pro českou hru velmi důležitý,“ míní slovenský kouč.

Ovšem Pivarník vidí i druhou stránku věci. „Na Slovensku je nyní obrovská fotbalová euforie. Máme dobrý mančaft, na svazu i v národním týmu je pozitivní atmosféra. Jsme sebevědomí,“ přibližuje náladu na východ od českých hranic.

Podobně to vidí i Karol Marko, od léta kouč Příbrami. „Z mého pohledu jde o oživení českého týmu. Ovšem respekt máme stále, nezáleží na tom, jestli je u toho Hašek, nebo někdo jiný,“ uzavírá.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud